Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborska gradonačelnica

Petra Škrobot za Večernji TV o seksističkim napadima: Nije ugodno, moja obitelj teško se nosi s tim

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
04.04.2023.
u 16:44

Nisam izolirani slučaj nažalost, postoji puno žena koje to prolaze, a nemaju hrabrosti reći što im se događa. Ne žele javno istupiti. Smatram da trebamo javno govoriti i pokušati na taj način mijenjati te ljude, da se takve stvari više ne ponove, kazala je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot

Samoborska gradonačelnica Petra Škrobot (Fokus) javno je progovorila za Večernji TV o seksističkim napadima kojima je izvrgnuta. Napadi, kako je rekla u razgovoru s Petrom Balija, traju od dolaska na vlast, a posljednji su primjer fotomontaže koje je objavio lokalni Glasnik Samobora i Svete Nedelje, na kojima je prikazana kako jede salamu, uz uvredljivi komentar. Dogodilo se to nakon manifestacije Samoborska salamijada u organizaciji jedne udruge.

- Grad je većinski financirao tu manifestaciju, ali je udruga bila organizator. Revizija je utvrdila neke nepravilnosti u radu te udruge. Nije mi bio cilj uništiti tu manifestaciju, ali bilo mi je sporno kako financirati nešto za što su utvrđene nepravilnosti. Razgovarala sam s ljudima koji su dugi niz godina bili dio te priče, s proizvođačima salame koji su sudjelovali u organizaciji Salamijade, a onda su izašli iz udruge, a neki su navodno i izbačeni. Naravno da si nakon toga postavljate pitanje i došlo je do toga da kao Grad nismo bili uključeni u Salamijadu. Nakon toga su se pojavile te fotomontaže - kazala je i dodala da to nije bilo prvi put da je doživjela takav napad.

- Bilo je nešto slično na Samoborskom fašniku, kad se autor izvlačio na satiru. Raznorazne montaže i ružni komentari traju od početka mandata. Ne mogu reći da se čovjek navikne, ne možete se nikad skroz naviknuti na takve stvari. Nije ugodno, osobito ljudima oko mene, pogotovo obitelji, oni se jako teško nose s tim, najviše moja majka. Puno mi znači podrška koju sam dobila iz raznih strana - rekla je.

Fotomontaže je objavio novinar Glasnika Samobora i Svete Nedelje. - Financirali su se iz gradskog proračuna, a problemi su nastali kad sam ukinula financiranje. Nije smisao bio ići na štetu lokalnih medija. Lokalni mediji su bitni, ali radilo se iznosu za koji sam smatrala da treba biti manji, i tad je, kad je ukinuto financiranje, počelo s vrijeđanjem i nastali su problemi - kazala je.

Nakon objave fotomontaža javile su joj se osobno saborske zastupnice. - Moram istaknuti da mi je, rekli su mi tako kolege, i Krešo Beljak dao podršku - dodala je. To je prije bila službena gradska stranica koja je dana Glasniku i od tada su, kazala je, krenuli napadi na nju. - Kreši Beljaku su trebale dvije godine da reagira, vjerojatno kad je vidio kakvu podršku imam. Hvala mu na podršci - rekla je.

Kako je biti žena u politici?

- Izazovno i borbeno, kao da ste svaki dan na bojnom polju i ne znate kakva vas nagazna mina čeka - odgovorila je.

Vezano uz uvrede, pa i prijeteće poruke, smatra da treba o tome javno govoriti, da se pokušaju na taj način suzbiti takve pojave.

- Nisam izolirani slučaj nažalost, postoji puno žena koje to prolaze, a nemaju hrabrosti reći što im se događa. Ne žele javno istupiti. Smatram da trebamo javno govoriti i pokušati na taj način mijenjati te ljude, da se takve stvari više ne ponove. Konzultirala sam se s odvjetnicima. Javna sam osoba i svjesna da sam zato više izložena takvim stvarima. Autori se često ograđuju da je riječ o satiri, ali gdje je granica između satire i seksizma i uvreda, teško je utvrditi. Trebalo bi možda više urediti zakonski okvir, da daje bolju zaštitu. Može se kritizirati političko djelovanje i politika, ali kad se ide na osobnu razinu kao sad, to nikako nije satira. Najviše uvreda bilo je na izgled, spol i dob - rekla je i ponovila da će nastaviti javno govoriti o tome te da je u kontaktu sa saborskim zastupnicama, pa će vidjeti što će dalje kao žene u politici poduzeti.

Komentara 8

DU
Deleted user
17:30 04.04.2023.

ima stresan posao ..trosi novce poreznih obveznika ...stresniji je od setnje puza po dvoristu ..

SE
SedmiElement
18:04 04.04.2023.

Kaj je tu "seksističko"? Znači, dozvoljeno je izložiti karikaturi ili satiri jednog Milanovića, Plenkovića, Tomaševića.. etc..., ali ako je ženska osoba u pitanju - ne može..? Pa kaj su radili iz Kolinde pa nije cvilila.... Stara moja, nisi ti za to, mani se politike.. očito se ne znaš nositi sa stvarima koje (neizostavno) idu uz to.. Žena sam, ali naporne ste...

Avatar Povucimezarep
Povucimezarep
17:34 04.04.2023.

Neka vam. Šutjele ste kad se rugalo na najgori način Željki Markić..pa Kolindi... Sad kad je stiglo vas, šutnja se nastavlja i neka. . P.S. ubila bih se da me kriminalac-kokošar Beljak brani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije