Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čučerje i Markuševec

Kako žive 'neobnovljeni' iz epicentra: 'Najviše me boli to što imam osjećaj da tapkamo u mjestu'

Zagreb: Stanje s obnovom na Medvedskom bregu uoči treće obljetnice od potresa
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/10
21.03.2023.
u 22:26

Obitelj Šušković pratili smo od prvog dana kada im je razorni potres uništio dom na Medvedskom bregu. Posljednje tri godine pokušavaju sagraditi novi, ali malo malo pa ih nešto uspori. Barbara Topolovec iz Markuševca još uvijek živi u kontejneru. Kuća u kojoj je podigla obitelj nikako da bude srušena, već stoji kao bolan podsjetnik da se u nju više neće moći vratiti

Duboka pukotina na asfaltu ispred kuće obitelji Šušković na Medvedskom bregu i dalje je jedan od najvećih svjedoka jačine potresa u epicentru. Na mjestu gdje je nekoć stajao njihov dom počeli su ciglu po ciglu graditi novi, no obnova je stala. Ivica i njegovi sinovi, blizanci Anakin i David, dočekuju nas u naselju koje je, kažu, neslavno zapamćeno kao ono s najviše crvenih naljepnica u Zagrebu, a u susjedstvu su kuće koje mahom čekaju rušenje. Njihova je među rijetkima koje su se počele graditi.

Sve će usporiti građevinska dozvola

– Sva sreća pa smo uspjeli staviti prozore i vrata, barem je zaštićena – govori Anakin, učenik petog razreda, koji se nije nadao da će zadaću i danas pisati u tuđoj kući.

17.03.2023., Zagreb - Situacija sa obnovom kuca na Medvedskom bregu nakon potresa koji je bio prije tri godine. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dom u kojemu je umirovljeni branitelj živio sa suprugom, sinovima, majkom i bratom srušen je do temelja, a nedugo potom postupno su počeli podizati novi, što od donacija dobrih ljudi, što kreditom. I tako sve dok nije došao prvi zakon na osnovi kojeg su se mogli prijaviti za samoobnovu.

– Mučno je bilo otpočetka, birokracija je jela živce. Za rušenje je danima trebalo biti uz telefon i nadati se da će se pomaknuti s mrtve točke, a za prvu godišnjicu potresa počeli smo projektirati kuću na mjestu one uništene. Do ožujka 2022. podigli smo prizemlje i prvi kat – govori Ivica.

Putem su nailazili na razne prepreke, prvo s građevinarima koje nisu mogli dobiti, a onda i sa sredstvima koja su polako iscrpili. Iduća faza trebala je biti orijentirana na potkrovlje i krov, a potom i na unutarnje radove.

– Unatoč svemu, nismo gubili nadu. Pa budemo do kraja 2021., pa na jesen 2022., ali, nažalost, evo nas i dalje u podstanarstvu, tri kilometra dalje od našeg doma – kaže Ivica.

Najamninu za stan u kojemu trenutačno žive pokriva država, ali i na to se, napominje, zna čekati. A ne zna se kada će moći nastaviti graditi kuću jer se pojavio novi problem, građevinska dozvola koju moraju pribaviti, za što su prošli tjedan predali formulare.

– Od ubrzanja obnove koju je trebao donijeti novi zakon i dalje ništa. Na čekanje dozvole, ne uvrste li nas u hitni postupak, možemo izgubiti još dvije godine. A apsurdno je da je potrebna samo za samoobnovu. Ako izaberete tipsku montažnu kuću koju će vam graditi država, onda se može i bez toga. Mi nemamo tu opciju jer se nalažu gabariti koji prelaze veličinu našeg zemljišta, a drugog nemamo. Građevina je građevina, obnova je obnova, ne razumijem koja je tu logika. A cijela situacija frustrira – ogorčen je Ivica.

Kanistar nitko nije došao spojiti

Čak i kada dobiju dozvolu, boje se kako će nastaviti jer su cijene građevinskog materijala otišle u nebo, a na tome ne smiju štedjeti.

– Armaturu smo pojačali i više od propisanog, temelji su metar puta metar. Jednom sam obitelj izvlačio iz šute, ne bih to više nikad htio doživjeti. No, najviše boli to što imamo osjećaj da tapkamo u mjestu. Bio bih presretan da vidim da mom susjedu sruše kuću i sagrade novu jer bi to značilo da se nešto kreće i da promjena stiže i na naša vrata – iskreno će Ivica.

17.03.2023., Zagreb - Situacija sa obnovom kuca na Medvedskom bregu nakon potresa koji je bio prije tri godine. Ivica Suskovec Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Promjenu čeka i Barbara Topolovec iz Markuševca. Njezina kuća još nije ni srušena, već stoji kao tužan svjedok da u dom u kojem je podizala obitelj više ne može ući. Ostala je, međutim, u blizini, skučena u kontejneru u koji jedva stanu osnovne stvari i ono najvrednije, fotografije unuka i praunuka. Sretna je, domeće, što ima gdje biti, pomaže joj obitelj, a i susjedi priskoče, no ljuti je što od onih koji bi trebali pokrenuti konkretne promjene nema ni traga ni glasa.

Zadnje što je dobila od države, napominje, jest kontejner i toalet koji je postavljen na strmini pa se u njega i ne usudi ulaziti, već si je složila improviziranu kupaonicu u dijelu stare kuće. Jedino za što obitelj mora moliti jest da joj donesu vodu jer usprkos tomu što je uz kontejner stigao i veliki kanistar nikada ga nitko nije došao spojiti pa je i dalje suh.

17.03.2023., Zagreb - Situacija sa obnovom kuca na Medvedskom bregu nakon potresa koji je bio prije tri godine. Barbara Topolovec Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

– Svašta sam prošla u životu i puno gore doživjela od ljudi nego od prirode, a tako je i u ovoj situaciji. Potresa se ne bojim, nego toga da nas ovi na vlasti zaborave, a sve mi se čini da se to polako i događa. Ali moraju znati da smo ljuti i razočarani jer i nakon tri godine država nema pravo rješenje za nas. Trebaju krenuti u akciju da ne budemo osuđeni na ovo do kraja života – poručuje Barbara Topolovec.

Komentara 4

BU
burza
07:18 22.03.2023.

Gladam na televiziji buni se njena kuca stracara nikad u nju nije ulagala a sad bi pod hitno novu kucu .Kucu treba odrzavati i stalno u nju ulagati

DU
Deleted user
22:55 21.03.2023.

Gdje može kuća ovako bit blizu cesti na 100m2 parceli, to dozvole neće dobit nikad osim ako ne bude još jedna legalizacija. A gradit kuću košta bar 150000 eura, nije ni čudo da je ne završena i da majstori neće primirisati jer njuše da čovjek nema para... bolje da je nije ni počinjao graditi..

DA
DarthTiho
06:21 22.03.2023.

Ne znam zasto ali od 2015-danas Francuzi,Amerikanci, Englezi i ostali sve vise grade 25m2 (25 000 Eura) male montazne kucice koje su puno humanijo rjesenje nego kontejneri za prijevoz kupoprodajnih proizvoda !!!! Vladajuci polako u.ijaju ljude s time !!!! NeNe mogu zbog pravila komentiranja pridodati link ali na Euronews-u cete procitati o modularnom rjesenju za beskucnistvo !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije