Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIČU LI BISTU ILI NE?

O Lolinoj sudbini odlučuje povjerenstvo u kojemu su Bandićevi ljudi

Ivo Lola Ribar
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
06.12.2017.
u 09:17

Četiri su različita prijedloga stizala pred skupštinare u razdoblju od 28. studenog do 4. prosinca. A konačna odluka bit će u ponedjeljak.

Ni pravnik iz njihova kluba nije shvatio kamo i zašto će i hoće li uopće Lola otići iz Prilaza baruna Filipovića, pa su HDZ-ovci jednostavno odlučili da se na izglasavanju prijedloga o micanju biste Ive Ribara neće ni pojaviti.

Pitat će i mjesni odbor

Nisu, međutim, bili jedini zbunjeni jer su na Skupštinu od 28. studenog do 4. prosinca što Neovisni za Hrvatsku, što gradonačelnik Milan Bandić, uputili čak četiri dopisa, a u svakom od njih zatražili nešto drugo. U prvotnom prijedlogu Neovisni su “zbog grešaka u proceduri” zatražili da se bista makne, što su objasnili činjenicoma da njeno postavljanje nije odobrila Skupština, a niti se o tome pitalo mjesnu samoupravu.

Ivo Lola Ribar
1/19

Na to je mišljenje zastupnicima dostavio gradonačelnik, pa u njemu obećao da će naknadno o spomeniku pitati Gradsku četvrt Črnomerec i Mjesni odbor Bartol Kašić, a ono što oni odluče dostaviti Povjerenstvu za ploče za označavanje imena ulica na razmatranje i “daljnje postupanje”. Nakon toga, na popisu povučenih prijedloga sa sjednice našla se i točka o Loli Ribaru, za što su Neovisni tvrdili da je greška, da bi se na kraju pred skupštinarima našao zaključak Milana Bandića u kojem on sam sebe zadužuje da, u skladu s odlukom Povjerenstva za ploče, podnese prijedlog za njeno uklanjanje. Drugim riječima, odluči li Povjerenstvo, čiji se članovi biraju na prijedlog gradonačelnika, da se pogriješilo pri postavljanju biste, onda će se ona i micati. Dokad će Povjerenstvo odlučivati i dokad bi se Lolo trebao maknuti bude li trebao ići, nije navedeno.

A čemu toliko kompliciranja oko biste, najbolje je objasnila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

– Željeli smo postići dogovor s Neovisnima za Hrvatsku jer smatramo da u proceduri nismo pogriješili. Nismo ih u to, međutim, uspjeli uvjeriti – kaže zamjenica gradonačelnika, dok Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih tvrdi da se postavljanjem Ive Ribara prekršio gradski Statut te Odluka o komunalnom redu, u kojima stoji da Grad može postavljati i micati skulpture samo odobre li to zastupnici Skupštine.

Ništa bez Hasanbegovića

Malo je to zbunilo Matu Kapovića iz Radničke fronte koji je istaknuo kako je prvotni Lola Ribar, koji se trenutačno nalazi u Muzeju grada Zagreba, 1996. maknut sa svoje pozicije odlukom Grada, a ne Skupštine, pa se njegovo postavljanje ove godine može shvatiti i kao vraćanje na prvotnu poziciju.

– Nije vraćanje jer je bista u muzeju. To je nova bista i pravila oko njena postavljanja su jasna – zaključio je Hasanbegović, koji će odluku o micanju morati pričekati do 11. prosinca, a stvarni odlazak biste nakon odluke povjerenstva. A da gradonačelnik ne može “više ništa u gradu bez Hasanbegovića”, smatra HDZ-ov Drago Prgomet.

– Nema u svojoj kontroli ni park, ni ulicu, ni skulpturu – rekao je Prgomet.   

  

Komentara 24

MI
Miki
10:41 06.12.2017.

Trenutno vodstvo HDZ-a,svaki dan, sve se više razotkriva.Neprocjenjivo za sljedeće izbore.

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
09:32 06.12.2017.

Nakon što su u Zagreb uveli gay rodnu ideologiju, HDZ-ovci sad uvode i postavljanje tifusarskih antifašističkih bisti. Najbolje da pokraj biste Ive Lole Pecaroša stave i Prgometovu bistu s gay parade.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
07:50 07.12.2017.

Želim Bandićevu bistu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije