Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovoy

Imamo alate za krizu, a kod nas se i kućni savjeti sastaju online

Zvonimir Lugarić i Adela Krivanek Magerl dio su ekipe iz centra metropole koja je osnovala Domovoy
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
21.04.2020.
u 10:12

Zbog nezadovoljstva radom Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva nakon potresa Inicijativa Ilica pokrenula je tvrtku za upravljanje zgradama

Online sastanci kućnog savjeta, vlastita domena za svaku zgradu na kojoj će stanari u bilo koje doba dana imati uvid u sve dokumente i izvještaje, mogućnost povlačenja novca iz EU i ostalih fondova, ali i edukacije i razne radionice koje pokrivaju širok spektar tema vezanih za stanovanje i unapređenje kvalitete života...

Mjesec dana na čekanju

Dio je to usluga koje nudi Domovoy, nova tvrtka za upravljanje zgradama i održavanje stambenih objekata koju su osnovali Zagrepčani nezadovoljni načinom na koji se Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) postavilo nakon potresa. Okupljeni u Inicijativi građana Ilica željeli su svojim susjedima dati alternativu, a sve je počelo kao potreba da se povežu.

– Ponudili smo stoga svoju udrugu ljudima koji su htjeli da se njihov glas čuje, ali i kao alat za komunikaciju s nadležnim institucijama te platformu za razna rješenja koja su se iznjedrila kao potreba nakon potresa. Povezalo nas se 20-ak, a najprije smo isključivo bili fokusirani na pribavljanje odgovora institucija pa smo izradili i stranicu “Potres info”, koja se može naći na adresi www.ilica.hr/potres-info/. Nakon višetjednog dopisivanja sa sugrađanima počeli smo i aktivnije razmišljati o nekim novim rješenjima – govore Zvonimir i Krešimir Lugarić, Adela Krivanek Magerl te Martina Medur, pokretači inicijative.

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Zvonimir je inače voditelj nove zagrebačke multifunkcijske dvorane Hala, njegov brat Krešimir radi kao programski menadžer u Beču, Adela je magistra kriminalistike i privatna detektivka, a Martina magistra komunikologije. Nisu svi stanovnici Ilice, naglašavaju, ali tu su ulicu odabrali za ime inicijative jer je ona svojevrstan brend Zagreba. Dosad su u sklopu nje pokrenuli nekoliko projekata, poput internetskog Radija Ilica, koji je nedavno počeo emitirati, a planiraju u program uključiti i susjede tzv. građanskim novinarstvom, i virtualni muzej o toj ulici, za koji traže stare fotografije i videozapise. Domovoy je bio logičan naziv za novi projekt, kažu, budući da je riječ o duhu kućanstva iz slavenske mitologije, a ujedno je i verzija imena Domaći poznatog iz “Šume Striborove” Ivane Brlić Mažuranić. “Dijete potresa”, kako ga nazivaju, Zagrepčanima nudi upravljanje zgradama na nov način koji se, ističu, ne može naći u drugim tvrtkama, a već im se javilo 30-ak zainteresiranih.

– Mnogi su revoltirani time što ni mjesec dana nakon potresa ne uspijevaju doći do svog referenta za daljnji dogovor o sanaciji zgrade te žele novo rješenje za svoju nekretninu, ono koje će funkcionirati i u kriznim situacijama. Trenutačno je većina pod GSKGom, no ne zadugo. Oni s kreditom imaju malo složeniji prelazak, ali njima također pomažemo u administraciji i pregovorima ako je potrebno – kažu u Domovoyu.

I donacije za sanaciju

Nude i izradu plana održivog razvoja zgrade, a imaju i program brige o starijima. – To znači i da možemo organizirati kućne posjete, dostavu namirnica, poziv u pomoć... – objašnjavaju i dodaju da se mjesečna cijena upravljanja zgradom kod njih, za razliku od ostalih, ne nadograđuje određenim postotkom na iznos pričuve, nego je fiksna, a obračunava se na temelju površine zgrade. Pripremaju i dvije inicijative za pomoć onima koji ne mogu sami sanirati štete od potresa.

– O donacijama upravo pregovaramo s partnerima, a i banka u kojoj smo otvorili račun odrekla se svih troškova za vođenje računa i za uplate – ističe ekipa iz Ilice.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije