Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na facebooku

Zavirite u Zagrebački muzejski spomenar i otkrite zanimljivosti iz povijesti glavnog grada

Foto: Muzej grada Zagreba
1/4
20.04.2020.
u 16:20

Ponedjeljak je rezerviran za zanimljive stare fotografije Zagreba, kao i s nekim od najzanimljivijih zagrebačkih plakata od kraja 19. do početka 21. stoljeća iz zbirke MGZ-a , kroz koje se, iz perspektive plakata kao medija komunikacije, ogleda i prošlost našeg grada.

Svi posjetitelji Muzeja grada Zagreba i oni koji ćete to tek postati, kao i svi koji vole glavni grad i žele saznati brojne zanimljivosti iz zagrebačke povijesti, na Facebook stranici od danas, 20. travnja, mogu pogledati ZAGREBAČKI MUZEJSKI SPOMENAR - mozaični koncept objava kratkih zanimljivih priča, fotografija, plakata i ostale zanimljive građe iz bogatog fundusa, ali i iz vrlo popularnih, do sada realiziranih izložbi.

- U ovim vrlo zahtjevnim vremenima, kad nam je svima preporučeno ostati doma, u Vaše domove donosimo foto - šetnje starim Zagrebom, priče o trenutno vrlo aktualnoj temi ljekarništva i zdravlja, te zabavne vikende provedene u „šetnjama“ poviješću zagrebačkog „Zvjerinjaka“ ili uz zanimljivosti iz svijeta filma - poručili su iz Muzeja grada Zagreba.

Ponedjeljak je rezerviran za zanimljive stare fotografije Zagreba, kao i s nekim od najzanimljivijih zagrebačkih plakata od kraja 19. do početka 21. stoljeća iz zbirke MGZ-a , kroz koje se, iz perspektive plakata kao medija komunikacije, ogleda i prošlost našeg grada. 

Foto: Muzej grada Zagreba
Spomenuti plakati - njih tristotinjak - iz fundusa MGZ-a sadržani su u monografiji Zagreb / Plakati Slučajna povijest Zagreba: plakati iz zbirke Muzeja grada Zagreba. Autorica Željka Kolveshi, umirovljena muzejska savjetnica MGZ-a, prošle je godine upravo za ovu publikaciju nagrađena Godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva. Na prošlogodišnjem natječaju „Hrvatska lijepa knjiga za 2019. godinu“ Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji je raspisala radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj „Best Book Design from all over the World“, u konkurenciji od 197 izdanja ova je monografija uvrštena u 25 odabranih izdanja!

Srijedom pratite priče o povijesti zagrebačkog ljekarništva. Muzej grada Zagreba  2013. godine realiziralo je izložbu Ja, Jacobus apothecarius – od štacuna do industrije autorice Marine Perice Krapljanov, više kustosice, kojom je predstavljen dio bogate povijesti zagrebačkoga ljekarništva od srednjeg vijeka do početaka masovne proizvodnje ove grane industrije. Kroz kratke priče o povijesti zagrebačkog ljekarništva na MGZ-ovom Facebooku, doznajte tko je bio Jacobus Apothecarius,  kako je izgledala bočica za Salvatorov sirup protiv kašlja, ali i gdje su bile i kako su se zvale stare zagrebačke apoteke.

Foto: Muzej grada Zagreba

Subota, kao početak vikenda, idealna je za šetnju kroz povijest zagrebačkog Zoološkog vrta (o kojoj je 2015. god. realizirana izložba Zoološki vrt u Zagrebu 1915. – 2015. autorice Željke Kolveshi), ili za filmsku večer uz vremeplov kroz zagrebačku povijest filma. Naime, 2014. godine, u MGZ-u smo realizirali izložbu Grad filma – tvornica snova autorice Vesne Leiner, muzejske savjetnice pedagoginje i voditeljice pedagoško - andragoškog odjela . U

koliko biste radije zavirili u Zagreb i „Svijet dvadesetih", tu su sjajne naslovnice i ilustracije Otta Antoninija koje je radio za tada iznimno popularnu reviju „Svijet“. Muzej grada Zagreba još je 2006. godine realizirao izložbu Otto Antonini: Zagreb i "Svijet" - "Svijet" i Zagreb dvadesetih... autorice Željke Kolveshi.

Muzej grada Zagreba objavio je u 2018. godini drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanje monografije OTTO ANTONINI : Zagreb i „Svijet“ / „Svijet“ i Zagreb dvadesetih… Monografija je bila izdana prvi put 2006. godine uz održavanje izložbe pod istim naslovom.

Sve navedene izložbe prate istoimeni, bogato opremljeni katalozi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije