Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Hit su mačke bez dlake i brkova

S Predstavljeno više od 200 mačaka 19 pasmina iz cijele Europe
23. studenoga 2015. u 09:39 2 komentara 1950 prikaza
21.11.2015., Zagreb - U trgovackom centru Westgate odrzana Medjunarodna izlozba macaka.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Velike, male, dugodlake, kratkodlake, pa čak i one bez dlaka. Više od 200 mačaka stiglo je na dvije međunarodne izložbe koje je u Westgateu organizirao Savez felinoloških društava Hrvatske.

– Na izložbi imamo ukupno 19 različitih pasmina od kojih su neke, poput onih bezdlakih, jako rijetke – rekla je Branka Ilakovac iz Saveza felinoloških društava Hrvatske te napomenula kako na izložbi sudjeluje i jako puno stranaca sa svojim mačkama.

Doveo 20 mačaka

Na izložbu je tako došla i Valentina iz Italije i to s Dolcetom, najvećim mačkom na izložbi koji je težio čak devet kilograma.

– Bili smo na puno natjecanja te smo često pobjeđivali, već smo prvaci u nekoliko kategorija – rekla je Talijanka čiji mačak ima četiri godine. A njezin je sunarodnjak iz Milana na izložbu stigao s čak 20 mačaka pasmine sfinks. Radi se o bezdlakim mačkama koje su inače jako rijetke.

– Riječ je o prirodnoj mutaciji koja se pojavila u jednom leglu u Americi nakon čega se počelo s uzgojem mačaka bez dlake. One su potpuno gole, nemaju niti brkove – objašnjava vlasnik uzgajivačnice Magic Hogwarts čija je mačka Audrey bila i pobjednica večeri u svojoj kategoriji. Kako kaže, radi se o vrsti koja je inače jako umiljata i draga. Da se neobične pasmine mogu naći i u Hrvatskoj dokazuje pak Robert Šušnjar koji je na zagrebačku izložbu došao iz Karlovca. Inače se bavi uzgojem američke pasmine snowshoe.

– Prve sam dvije mačke nabavio u Velikoj Britaniji i Njemačkoj te sam se ubrzo počeo baviti uzgojem, a odnedavno se i natječem. Jako nas je malo, tek devetero u Europi– rekao je Robert Šušnjar koji je na izložbi sudjelovao s mačkom Zoyom. Kako kaže, važno je da se mačke koje sudjeluju na izložbama vole dragati i pregledavati od strane drugih ljudi i sudaca.

Mačka kao tigar

Na izložbi su se i u subotu i u nedjelju birale najljepše mačke u više kategorija koje ovise od duljini dlake i starosti mačke. Ocjenjivalo ih je pak petero sudaca, po dvoje ih Austrije i Švicarske te jedna iz Hrvatske. S njihovim su se odlukama gosti uglavnom slagali, no nisu propustiti priliku i da sami procijene koja ima je mačka najdraža.

– Najviše mi se svidjela mačka koja izgleda kao tigar, ali je mala – rekla je osmogodišnja Paola Perković koja jako voli mačke te stoga uživa na izložbama gdje ih može razgledavati i maziti.*

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Avatar ankabutorac
    ankabutorac:

    Trebalo bi i ljude na izlozbu, neka ih strpaju u kavez i drugi bulje u njih...i one bez dlaka...macke bez dlaka i brkova uzgajati je samo mucenje zivotinja...macama je mjesto u kuci gdje se vole i maze, a ne na izlozbi...

  • petarrr:

    Ovo je mucenje zivotinja