Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akvarij u zgrebu

FOTO: Zagrebački prozor u vodeni svijet uzgajat će i koralje

akvarij zagreb
Foto: Ilustracija/Adria Ihtis
1/3
10.01.2013.
u 20:00

Idejni je začetnik tvrtka Adria Ihtis koja ideju ima već dugo, a potrebno im je dovoljno veliko zemljište

Čini se da budući gradski akvarij ipak neće biti smješten na Trgu bana Jelačića nego na obali Save i bit će ogroman, sudeći prema projektu Aquariuma Zagreb koji je predstavljen Milanu Bandiću. Prema ideji tvrtke Adria Ihtis, koja već 17 godina pruža usluge savjetovanja, razvoja i provedbe projekata na područjima Javnih akvarija i akvaristike, bile su predložene tri lokacije za zagrebački gradski akvarij – Jarun, bivše savsko kupalište ili Bundek.

– Ideja zagrebačkog akvarija postoji već dugo, a Gradu smo se obratili jer nam je potrebno dovoljno veliko zemljište koje je dobro povezano s javnim prometom, a takve lokacije obično su u gradskom vlasništvu – objašnjavaju iz Adria Ihtisa, nositelja projekta, koji su uz partnere Arhitektonski fakultet i Veterinarski fakultet iz Zagreba i u Gradu naišli na razumijevanje.

Prihvaćena ideja

Formirana je radna skupina za realizaciju projekta Akvarij u Zagrebu, na čijem je čelu Ladislav Prežigalo, pročelnik Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, a za izgradnju Akvarija odabrana je lokacija na mjestu starog gradskog kupališta na Savi, površine oko 12 tisuća četvornih metara.

– Tek se istražuju imovinsko-pravni odnosi, ima tu mnogo posla. Još je rano govoriti o tome hoće li se graditi ili neće – kaže Prežigalo.

Prema ideji Adria Ihtisa, Aquarium Zagreb prostirao bi se na četiri etaže, a služio bi kao nova turistička atrakcija, edukacijski centar i prozor u podvodni svijet. Projekt bi bio sto posto hrvatski proizvod jer, kako naglašavaju, cijeli projekt Aquarium Zagreb osmišljen je isključivo u suradnji s domaćim sveučilišnim stručnjacima, a u konačnici bi zapošljavao oko 50 ljudi.

U podrumskom prostoru nalazila bi se proizvodna djelatnost, poput proizvodnje akvarija i akvarističke opreme te uzgoj ribe, koralja i bilja. Ondje bi bilo smješteno otprilike 60 akvarija. U prizemlju je predviđena suvenirnica, bistro, muzejske trgovine i edukativni sadržaji, na prvom katu hrvatski etno-restoran, eduktivni sadržaj i uprava akvarija, dok bi posljednji kat zauzeo panoramski dio etno-restorana. Objekt bi trebao biti potpuno energetski zelen, bez emisije CO2 plinova, a funkcionirao bi na principu iskorištavanja energije sunca, vode i zemlje bez potrebe trošenja vanjskih energenata.

>>Umjesto javnog zahoda na Trgu bana Jelačića – akvarij

Komentara 6

MI
Milkica
22:20 10.01.2013.

Neće akvarij biti ogroman, nego golem. Još jedna "novinarka" koja pojma nema o hrvatskom jeziku.

BA
barilla
09:58 11.01.2013.

Bravo! Sjajno! Samo nam je jos to nedostajalo! Nakon sto ce pojedinci ozbiljno omastiti brk pri izgradnji te ce u gradjevini biti nekih tristotinjak vise zaposlenih privremeno, zgradurina sa staklenim bokalima ce nakupiti tolike dugove, da ce pasti opet na teret gradjanima. Koji vec placaju tudje dugove. Moze li neka udruga ili nova inicijativa stati na kraj ovom prjektu? Ili bar da pri projektiranju odmah uzmu u obzir skoru prenamjenu objekta u, recimo, staracki dom?

GM
Gusta magla
21:19 10.01.2013.

Nekuzim-cetri etaze za 60 uzgojnih akvarija i naravno ogromni restoran i upravni prostori. To mi ni neizgleda bas atraktivno kako sam naziv govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije