Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Dvije godine traje 'New Deal', a broj obnovljenih fasada i dalje je – 0!

– Investicija od tri i pol do četiri milijarde kuna zaposlit će gotovo sve zagrebačke građevinske kapacitete – govorio je tako na proljeće prošle godine gradonačelnik Milan Bandić
09. studenoga 2018. u 15:32 49 komentara 2661 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Kad god pitamo, odgovor je nula. Sljedećeg će mjeseca biti dvije godine otkako je raspisan prvi javni poziv Zagrepčanima za sufinanciranje obnove fasada, a rezultat velikog gradskog projekta može se nabrojati na prste jedne ruke. Odnosno, ni ne trebaju prsti da se nabraja jer pompozno najavljivanim “New Dealom”, kojim se u deset godina trebalo obnoviti pet tisuća gradskih pročelja, dosad nije obnovljena apsolutno niti jedna zgrada.

27.11.2015., Zagreb - Radovi na obnovi studentskog doma Cvjetno naselje usli su u fazu kad se vec vidi buduci izgled paviljona. Zavrsetak radova i useljenje studenata planirano je najkasnije do Bozica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL Gradonačelnik se predomislio Bez obzira na kvart, Grad plaća 80 posto obnove fasade

Radnike nismo sreli

– Investicija od tri i pol do četiri milijarde kuna zaposlit će gotovo sve zagrebačke građevinske kapacitete – govorio je tako na proljeće prošle godine gradonačelnik Milan Bandić, kad je na Britanskom trgu obznanio kako je objavljena lista s 200 prioritetnih pročelja, s čijom će se sanacijom početi te iste godine, “za nekoliko mjeseci”.

Nije se ni to dogodilo, ali upravo na Britancu jedna je od zgrada koja je, kažu u Gradu, trenutačno u procesu obnove, a s radovima se počelo ovog ljeta.

– Grad Zagreb proveo je postupak javne nabave za radove te je sklopio ugovor s izvođačem za objekte Britanski trg 5 i Dalmatinska ulica 6 te je na istima u tijeku izvođenje radova – objasnio je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić kako ipak nije sve tako sivo jer sljedeće godine, kad pitamo koliko je pročelja obnovljeno, odgovor Grada bi, umjesto “nula”, mogao biti “dva”.

bandić, skupština skupština 'Nije u redu da Zagrepčani s rubnih dijelova grada plaćaju fasade onima iz centra'

A možda čak i više jer, kako kaže pročelnik Bilić, “za još 12 objekata suvlasnici su uplatili sredstva nakon provedenog postupka javne nabave za radove te je u tijeku sklapanje ugovora s izvođačem radova i priprema za početak radova”.

Nije to još uvijek petsto fasada godišnje, kako su isprva najavljivali iz Grada, čiji je izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna otkrio kako je, od 20 milijuna kuna namijenjenih za pročelja ove godine, utrošeno tek nešto više od 300 tisuća.

– Ma dobro, hajde, glavno da je konačno to sve skupa krenulo. Nadamo se da će biti gotovo barem do ljeta sljedeće godine jer ne ide sve baš kao po loju – govore nam stanari Britanskog trga, gdje na broju 5 skele stoje već mjesecima, ali radnike jučer oko devet ujutro na njima nismo sreli. Baš kao niti u Dalmatinskoj 6, na kojoj također stoji skela.

23.09.2014., Koprivnica - Nakon sto je uredjeno procelje na red je dosla obnova ostatka fasade pravoslavne crkve Svete Trojice u sredistu Koprivnice. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL Energetska obnova Da bi dobili novac EU za obnovu fasade, morat će i u “školu”

S PDV-om cijena obnove pročelja obiju tih zgrada stajat će, rekao je pročelnik Dinko Bilić, točno 4.759.314 kune i 38 lipa. Nije, međutim, spomenuo kako je to gotovo milijun i pol kuna više nego što je Grad na početku procijenio da će koštati. Radove na obje adrese izvodi zajednica ponuditelja Kapitel i Radivoje Jovičić, a tvrtke su to koje su se na natječaj za obnovu Dalmatinske 6 javile jedine te je rade za 1,6 milijuna kuna bez PDV-a, što je 300 tisuća kuna skuplje od cijene koja postavila kao početna u natječaju.

Za obnovu, pak, Britanca 5 stigle su tri ponude. Kapitel i Jovičić nisu imali najjeftiniju cijenu, ali firma koja ju je imala naknadno je, stoji u dokumentaciji, mijenjala troškovnik, pa je Grad prihvatio izvođače koji rade i Dalmatinsku 6. Britanski trg 5 trebao se obnoviti, prema početnoj procjeni, za 1,4 milijuna, a novo će pročelje Grad i stanare na kraju stajati 2,2 milijuna ne uračunavajući PDV.

Koštat će ih skoro isto

O problemu porasta cijena obnove fasada Večernji je list pisao već u svibnju ove godine, a Grad je tada i milijun kuna veće iznose od planiranih pravdao činjenicom da na tržištu jednostavno nedostaje radnika koji bi posao mogli obavljati.

Radovi u Grižanskoj Gradilište u Dubravi Ljutiti stanovnici Grižanske: Dosta nam je kopanja, buke i prašine!

Podsjetimo, Grad ulična pročelja sufinancira s 80 posto, dok za ostala daje 60 posto iznosa. Ipak, s obzirom na to da su stanarima cijene obnove i do milijun kuna veće od planiranih, nove fasade stajat će ih, uz sufinanciranje Grada, otprilike isto kao da su se u radove upustili sami.

Trenutačno, prema podacima Grada, na listi za obnovu fasade čeka 2587 zgrada, a osim što se daje veći dio novca za pročelja, Grad također s 80 posto sufinancira uklanjanje grafita te stavljanje zaštitnog antigrafitnog premaza, a i ugradnju videonadzora kao mjere zaštite od grafitiranja.

– Želi se osigurati novo ruho grada – kažu u gradskoj upravi, gdje su se, čini se, ipak odlučili držati one stare “polako, ali sigurno”.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

[video: 26686 / ]
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • herojulice:

  Od kada su krenuli poticaji za fasade cijena se utrostručila.

 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Zašto je Zagreb pun oronulih pročelja i zašto od 1945., 80% novopečenih stanara npr. Donjeg Grada ne brine o svojoj imovini sve do danas? Stvar je jasna, 90% stambenog fonda su partizani okupirali u Donjem Gradu 1945. te su starosjedioce ... prikaži još!e protjerali i pobili u Gračanima ili na križnom putu i novi stanari Donjeg Grada nakon 1945. te njihovi potomci danas popularno zvani "zaštićeni najmoprimci" nemaju emocija i lokalpatritskog osjećaja prema imovini koju su dobili na poklon te je zato centar Zagreba pun zapuštenih pročelja i fasada. SDP je najpopularniji u Donjem Gradu jer su jugo-okupatori nakon 1945. izmjenili 80% stanovnika u toj ZG četvrti. Ta SDP-ova četvrt ima najstarije stanovništvo (50 do 55 godina prosjek) i uvjerljivo najgori natalitet među svim ZG četvrtima te najviše godišnje umrlih. Naselili komunisti svoje simpatizere i članove u centar, ali polako i sigurno izumiru.

 • Avatar Mabolimekrac
  Mabolimekrac:

  Bandinjo je po nekvaliteti upravljanja negdje u rangu PolPota u Kambodji ili Palme u Jagodini. Politicki konvertit najgore vrste