Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi s odlaganjem

Doznali smo mogući razlog zatvaranja dijela Jakuševca, oglasila se i inspekcija

Zagreb: Renato Petek održao konferenciju za medije o odvozu biootpada i kompostani Prudinec
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
13.10.2022.
u 13:05

Neslužbeno, izvješće Inspektorata stiglo je i do predsjednika Uprave Holdinga Ivana Novakovića, no on ga još nije potpisao.

Zagrebačka gradska Skupština svoju 16. sjednicu započela je jutros poslije 9 sati. No, prije usvajanja dnenvog reda iz redova HDZ-a stigao je zahtjev za stanku.

- Tražimo stanku od 30 minuta jer se pojavila informacija da je inspekcija jučer bila na Jakuševcu i da ima problema - rekao je HDZ-ov Mario Župan.

Iz kluba HDZ-a i HSLS-a zatražili su očitovanje Tomaševića o toj temi. Predsjednik Skupštine Joško Klisović prihvatio je prijedlog za stanku i odredio ju u trajanju od 30 minuta.

ILUSTRACIJA
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Kako neslužbeno doznajemo , mogući razlog navodnih problema na Jakuševcu na kompostani su tri puta veće količine polukomposta (ne obrađeni biootpad) nego što smije biti po dozvoli te ukoliko se taj problem ne riješi Čistoća neće imati kamo s novim biootpadom.

Također neslužbeno, izvješće Inspektorata stiglo je i do predsjednika Uprave Holdinga Ivana Novakovića, no on ga još nije potpisao.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u da je inspekcija privremeno zaustavila primanje novog biootpada u kompostanu na Jakuševcu jer je količina komposta koji smije biti na tom odlagalištu, prešla maksimalne vrijednosti.

- U kompostani je jučer bila 15 posto veća količina komposta od dopuštene maksimalne vrijednosti i inspekcija je naložila da se to riješi da bi se dalje mogao primati novi biootpad na kompostanu - izjavio je Tomašević u Gradskoj skupštini.

ILUSTRACIJA
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

No, Tomašević je demantirao da je kompostana zatvorena, istaknuvši da je inspekcija samo naložila da se ukloni višak komposta, kako bi se moglo nastaviti primanje novog biootpada. 

- To se dogodilo zbog sezonalnosti povećane obrade zelenog otpada u gradu - rekao je Tomašević i dodao da će se taj gotovi kompost riješiti u do sutra, a najkasnije do subote. Gotovim materijalom prekrit će se zelene površine po gradu -  dodao je.

Demantirao je i navode da je inspekcija reagirala zbog loše kvalitete zraka. 

- Inspekcije su kontinuirano na Jakuševcu, i ta inspekcija je potvrdila da je kvaliteta zraka u granicama dopuštenih vrijednosti - rekao je Tomašević.

Na naš upit odgovorio je i Državni inspektorat.

- Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata temeljem službene dužnosti obavlja inspekciji nadzor nad pravnim subjektom koji obavlja djelatnost gospodarenja otpadom postupkom kompostiranja na lokaciji Jakuševec/Prudinec. Po okončanju inspekcijskog nadzora biti ćete pravovremeno obaviješteni - poručili su.

>> VIDEO: Zbog puknuća cijevi poplavljen dio Zvonimirove ulice

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
12:29 13.10.2022.

Jel nasao prije zatvaranja i rijesenje kud sad stime odpadom.

ND
Necijepljeni degenerik
11:39 13.10.2022.

Samo malo, jel se smiju kompostom nepoznatog sastava prekrivati zelene površine u Zagrebu koji je cijeli vodonosno područje? Gdje su analize navedenog komposta i gdje je dozvola za bacanje tog komposta po parkovima po kojima šeću i ljudi i psi i gdje se igraju mala djeca?

ME
MediciKM
11:31 13.10.2022.

Svakim danom sve više i više dokaza da ovaj Senf nema blage veze o vođenju jednog grada kao što je ZG ali i dalje ne posustaje. Ima li nekog da mu kaže: "Car je gol"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije