Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatko Hasanbegović:

'Hrvatski političari ući će u anale zbog govora mržnje i zastrašivanja'

zlatko hasanbegović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
30.11.2013.
u 19:00

Ova vlast ne iznosi stajališta, već agitira posezanjem za uvredama i lažima

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović, s Instituta Ivo Pilar, jedna je od osoba iz najužeg tima građanske udruge “U ime obitelji”, koja je pokrenula i odradila cijelu inicijativu vezanu uz referendum za unošenje definicije braka u Ustav, pa smo s njim razgovarali neposredno prije nedjeljnog referenduma.

Jeste li znali, kad se pokrenula inicijativa za referendum, da će doći do ovakvih konfrontacija?

Naravno da nismo jer smo se uzdali u zdrav razum svih zainteresiranih, ali i državnički potencijal, nažalost nepostojeći, vladajućih stranaka. Političari po Venecijanskom kodeksu o dobrom ponašanju u vrijeme referendumske kampanje (koji Vlada nije prevela na hrvatski!) smiju izraziti svoje mišljenje, ali ne smiju agitirati. A ova vlast, nažalost, ne iznosi svoja stajališta, već neprimjereno agitira posezanjem za uvredama i lažima te pripisivanjem nepostojećih namjera zagovornicima referenduma. Umjesto da se s poštovanjem saslušaju suprotstavljeni argumenti, pa i pobijaju u demokratskom dijalogu, stvorena je medijska histerija i pogromaška atmosfera u kojoj se stigmatizira zagovornike postojeće definicije braka iz obiteljskog zakona.

Zašto se javnost toliko polarizirala?

Polarizacija mišljenja je prirodno stanje svakog demokratskog društva i referendumski rezultati pokazat će da o temeljnim vrijednosnim pitanjima u društvu i nema velike polarizacije. Riječ je o agresivnom manipuliranju javnosti, što čine oni koji, nasuprot građanskoj i nacionalnoj većini, predstavljaju ključne nositelje medijske, financijske, političke, kulturne i svake druge moći u hrvatskom društvu i državi. Propagandna kulisa i boljševički agitprop ne zrcale stvarno društveno raspoloženje, već samo medijske odnose moći i tužnu spoznaju da je prostor demokratskog dijaloga suženiji nego što je bio potkraj osamdesetih u odumirućem komunizmu.

Zašto je inicijativa ZA postala u jednom dijelu PROTIV, tj. zašto je promjena Ustava shvaćena kao ugrožavanje prava manjina?

Zato što se nositeljima inicijative pripisuju namjere koje nemaju uporište u činjenicama. Iza inicijative stoje ljudi koji se do ovog trenutka većinom nisu ni poznavali. Okupljeni su samo oko ovog cilja i ničega drugog. U inicijativi su katolici za koje je brak nerazrješiv i sakrament, muslimani za koje je brak ugovorna i razrješiva zajednica, agnostici koji i ne smatraju brak društvenim imperativom ili obvezom. Jedino što ih veže je temeljno shvaćanje da je brak, za one koji ga žele, a što je njihovo pravo, zajednica muškarca i žene, da je temelj obitelji, u pozadini koje stoji i najvažnije pravo, a to je pravo djeteta da ima i oca i majku.

Koliko su histeriji u javnosti pridonijeli političari?

Nažalost, političari su ili sekundanti pseudonevladinih organizacija kao nositelja harange i linča ili, još gore, u nekim slučajevima i potpaljivači vatre. O tome ne treba posebno govoriti, o tome govore oni sami svojim izjavama: Peđa Grbin, Igor Kolman, Nenad Stazić, Nikša Spremić... svojim će izjavama ući u anale govora mržnje i zastrašivanja političkih i ideoloških neistomšljenika. Osim neodgovornog lupetanja ovdje se pojavljuje i jedan dublji problema, a to je kriminalizacija konzervativnog svjetonazora kao takvog, a koji je jedan od nosivih stupova liberalne demokracije u koju se zaklinju, ali koju ne mogu razumjeti zbog mentalne kontaminacije samoupravnim socijalizmom zamotanim u neoliberalni celofan. Po krajnjoj konzekvenci mišljenja pravno-političkih lumena iz sadašnje vlade i s njom povezanih medija, i Švicarska bi se trebala doživljavati kao reakcionarna nedođija u kojoj su na vlasti “homofobni fašisti”.

Vaši protivnici tvrde da slijede referendumi o zabrani pobačaja i sl. Je li to točno?

To je notorno lupetanje koje nema uporište u činjenicama, tj. to su dosjetke iz kuhinje gospođe Sanje Sarnavke i GONG-a, a koje se šire preko Vladinih medija i portala financiranih novcem poreznih obveznika. Ta vrsta vidovitosti je primjerena sastavljačima horoskopa, ali ne i ozbiljnim društvenim analitičarima. Protivnici prava građana da se izjašnjavaju na referendumu ne mogu se složiti ni tko stoji iza inicijative “U ime obitelji”, pa svaki dan iznose drugu teoriju, bave se vračanjem. Stvar je jasna kao dan: temeljna ljudska i građanska prava, kao i dosegnuta ustavna prava nacionalnih manjina ne mogu biti predmetom referenduma, ali brak jednostavno po svim definicijama ne ulazi ni po jednoj međunarodnoj konvenciji u to područje. Ovo je referendum o temeljnoj pravnoj formi, a sve ostalo je pusta mašta, tlapnja i trovanje javnosti.

Možete li prognozirati rezultate referenduma? Imate li rezultate kakvih istraživanja?

Ne mogu. Nismo radili nikakva istraživanja i, za razliku od prosvijećenih humanista iz (ne)vladina sektora, ne bavim se horoskopima i tarotom.

Komentara 48

AB
abendblatt
19:33 30.11.2013.

Gospodine Zlatko Hasanbegovic, potpisujem vase misljenje 100%, mislim da bi se vladajuci morali ozbiljno zamisliti kad "propagiraju" toleranciju i demokraciju , nazalost obadva pojma su za njih nepremostiva prepreka, totalitarizam je njihova zvjezda vodilja.

Avatar @veNLO
@veNLO
20:05 30.11.2013.

Iako ni u čemu, osim potpisom za raspisivanje referenduma nisam sudjelovao u akciji ove grupe građana, beskrajno sam ponosan na sve njih. Pokazali su cijeloj javnosti kako se pametnom strategijom, organizacijom može skupiti u zakonskom roku potreban broj potpis za referendum. To su probali mnogi dosad i nisu uspjeli. Uglavnom zbog praktički nemogućih uvjeta za raspisivanje referenduma - u 15 dana skupiti 10% potpisa ukupnog biračkog tijela. Tijekom samog skupljanja potpisa, ministar uprave je lagao javnosti kako je potrebno 450 000 potpisa jer je ssad objavljeno kako je ukupni broj birača 3,84 milijuna, od čega je 10% dakako 384 000. Ova grupa građana je skupila vostruki broj. drugo - tijekom cijele ove kampanje su zadržali dostojanstvo, ustrajali na argumentiranoj raspravi, strpljivo podnosili sve napade. Također su zaslužni za još nešto vrlo bitno - na svjetlo dana su izvukli sve iz vlasti i one koji o njoj ovise koji su, zaslijepljeni svojim totalitarističkim pogledima, upali u namještenu klopku i pokazali svoje pravo lice.Protunarodno i antidemokratsko. S pravom se politička kasta boji ovog referenduma. Uspije li, sutra će se pojaviti još bitnija pitianja koja bi mogla sve njih pospremiti, što u remetinec, što u povijest.

RE
reb
19:24 30.11.2013.

svaka rijec na svom mjestu! Ovo zastrasivanje i agitiranje od strane medija, pa i clanci u vecernjaku, pod sekcijom za i protiv, vecinom se mogu vidjeti stajalista onih koji su protiv- 1 dan prije referenduma. Mediji su pristrani i prozirni, toliko prozirni da mislim da cak i oni koji su iz pocetka bili protiv, iz cistog inata ce glasati ZA. Nitko ne voli manipulacije, zastrasivanja i kampanju vrijedjanja koja se vodi u javnosti u zadnjih mjesec dana. Samo me zanima hoce li podrska biti 80% ZA ili 90% ZA lol. A sadasnji na vlasti ce biti pometeni na sljedecim izborima od tih istih 80-90%. Nisam mislila da su toliko hrabri igrati se svojim foteljama, lol, tu im skidam kapu, stvarno su hrabri ovaj put, no bez fotelje ce ostat, mozda se vise i nece oporaviti. Zaboravili su da je ovo krscanska zemlja, kao da vladaju iz svemira!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije