Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.06.2017. u 08:21

Važnije je od svega da HDZ, nakon micanja Tita, prestane biti vodeća socijalistička stranka i da u gospodarstvu izađemo iz Titova socijalizma

Tuđman bi napravio ovako, ne bi dozvolio ovo… I tako godinama, otkako je umro, slušamo što živući drže kako bi se Tuđman danas ponašao. Tako je Tuđman često uziman i kao primjer kod preimenovanja zagrebačkog Trga maršala Tita. No zanimljivo je da se na Tuđmana ne pozivaju sad iz HDZ-a, nego da su se na njega od Milanovića počeli pozivati i iz SDP-a, HNS-a, uglavnom i oni koji bi ga svojedobno bili rado izručili Haaškom sudu, koji su mu bili smrtni politički neprijatelji i koji ga ni osobno nisu mogli smisliti. Neki od njih ni Hrvatsku!

Tuđmana sad svi vade, prema potrebi. I svašta mu stavljaju u usta. Međutim, niti je Tuđman bio svetac, niti su sve njegove ideje i postupci bili besprijekorni, niti je sva njegova politika bila takva, niti je bio bezgrešan, da bi ga se danas bespogovorno kopiralo. Čak ni rimski papa nije bezgrešan, osim u jako iznimnim slučajevima, ali koji imaju veze samo s vjerom. Tako danas od Tuđmana treba uzeti ono dobro, a sve drugo prepustiti povijesti i ocjenama povjesničara. Jer mnoge Tuđmanove stavove treba staviti u kontekst i u Tuđmanovu osobnost, a ne s njima danas manipulirati.

Danas je pak više nego jasno da je Hrvatska zemlja bivšeg europskog komunističkog bloka koja je zacijelo još i danas najzadojenija komunizmom i socijalizmom, 28 godina od pada Berlinskog zida. U Hrvatskoj ne postoji nijedna jača politička snaga koja propagira neoustaštvo i slične ideologije. Ali imamo izgubljenu ljevicu koja se ne može odmaknuti od Tita i komunizma. U demokratskoj zemlji ključna mjesta u društvu, pa i ona simbolička, kao trgovi, ne mogu pripadati zločincima, diktatorima, ljudima za čijeg su vladanja počinjeni masovni i organizirani zločini i sva moguća kršenja ljudskih prava, koji su bili predvodnici diktatura. Tito ima mjesto u povijesti, ali ne i u javnosti.

No važnije je od svega da HDZ, nakon micanja Tita, prestane biti vodeća socijalistička stranka te da i u gospodarstvu i drugdje konačno izađemo iz Titova socijalizma. Ne samo na simboličkoj razini!

Komentara 53

AI
AirMax2
08:31 28.06.2017.

Bravo Despot! Najzadojenija komunizmom i socijalizmom. Sve je rečeno.

GD
Gospon Drug
08:47 28.06.2017.

Dok je bio Tuđman živ nije bilo ustaša i partizana a sad se to servira za doručak,ručak i večeru a između toga trgovi i ploče.

NO
Norway
08:51 28.06.2017.

Najtužnije je ipak da se koristi jednopartijski sistem kao obećanje mira i stabilnosti. Hrvati su prestravljeni sadašnjim stanjem HDZ koji je postao čista ljevica, SDP boljševicima i nepostojanjem centra i desne opcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije