Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO NISTE DOSAD ZNALI...

Znak @ ne bi trebali zvati 'monkey'? Evo koji je naziv u udžbeniku iz informatike

monkey
Pixabay
22.11.2021.
u 10:04

Iako je većini u Hrvatskoj ovaj znak poznat kao 'monkey', u udžbeniku informatike za 3. razred stoji kako taj znak trebamo čitati s 'PRI'

Znak @ najčešće se koristi pri pisanju elektronskih adresa, no i za označavanje osoba na društvenim mrežama, aplikacijama za razgovore i sl. 

Iako je većini u Hrvatskoj ovaj znak poznat kao 'monkey', u udžbeniku informatike za 3. razred stoji kako taj znak trebamo čitati s 'PRI'. 

U Hrvatskoj se još znak @ čita i kao et, a neki ga nazivaju majmunčić, majmunski znak, manki... 

 

Prema časopisu jezik @ se naziva vitičnik te je 2013./2014. nagrađen kao najbolja hrvatska riječ uz sebić (selfie fotografija) i odmrljivač (sredstvo za uklanjanje mrlja). 

Naziv 'pri' objavljen je na Twitteru te je odmah izazvao raspravu. Dok neki tvrde kako se taj naziv koristi godinama, drugi su ga prvi puta čuli. 

Ključne riječi

Komentara 4

BR
Brankko
23:05 06.02.2022.

Znak & zove se ET (taj je znak nastao od latinskoga veznika et koji znači "i"), a znak @ zove se AT (na koncu povezan s latinskim ad "kod itd.").

NO
No1
12:20 06.02.2022.

@ = "at"... pa je to onda plenki@dno.hr = plenki na dno.hr

Ivan_Žižak
00:00 23.11.2021.

Ludo "a"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije