Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zmaj koji je oteo mladu i odnio je na dno jezera

Bogdan je otrčao za mladom, ali se utopio. Otac je zazidao dvije blizanke da danju i noću plaću za sinom. Prema ovoj legendi rijeke Krka i Čikola te jezero Brljan dobili su ime.
24. kolovoza 2018. u 21:03 2 komentara 871 prikaza
Zmaj
Foto: Getty
Pogledajte galeriju 1/3

U moru legendi u Dalmaciji jedna je vezana uz dalmatinske rijeke Krku i Čikolu te jezero Brljan... Štoviše, prema toj legendi rijeke su dobile ime. Ili barem tako kaže predaja. U svakom slučaju, malo tko od domaćih, a pogotovo od preko milijun posjetitelja koji godišnje prođu kroz najposjećeniji hrvatski Nacionalni park Krku zna za legendu utvrde Bogočin, za mitski grad, za tužnu priču o ljubavi dvoje mladih, ali i o neizmjernoj tuzi njihovih roditelja...

'Oživjela' na čarobnim mjestima Mitska bića Hrvatske: O njima se priče prenose stoljećima

Jedna od legenda kaže da je utvrda dobila ime jer su se ondje prinosile žrtve poganskim bogovima (bogo-čin). Nije točno poznato tko je podigao utvrdu, ali vjerojatno je riječ o obrambenoj utvrdi obitelji Nelipić. U Nacionalnom parku Krka kažu kako se prema načinu gradnje utvrda može datirati u 13. i 14. stoljeće. Prvi put spominje se 1486. godine, a prvi poznati gospodar utvrde bila je plemićka obitelj Martinušić. Nepravilnog je kružnog oblika dimenzija 30 puta 32 metra. Na legendu o zmaju i dvije suze za prijelaz preko mosta podsjetila nas je šibenska etnologinja Sandra Barešin koja neumorno prikuplja predaje sa šibenskog i šireg područja. 

– Što se tiče prikupljanja podataka, uglavnom čitam jako puno literature koja se tiče te teme, ali preferiram izlazak na teren. Naime, kazivanja su u etnografskom radu jako važna te suradnja sa zajednicom unutar koje se radi – kaže Barešin o načinu na koji etnolozi prikupljaju predaje koje se u dalmatinskim selima, gradovima, priobalju, na otocima i u zaleđu prepričavaju stoljećima. Jedna od njih je legenda o zmaju i dvije suze za prijelaz preko mosta. Kako se u toj priči našao zmaj ili je on samo personifikacija nekog turskog osvajača ili možda domaćeg “gospodara života i smrti” kojeg se nije smjelo spominjati, danas je teško znati.

Pogledajte video: Misteriozni ljudi - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva…

 

Do Bogočina vodi samo jedan odlično očuvan srednjovjekovni put, a utvrdi se pristupalo preko visećeg mosta. Početkom 16. stoljeća zauzimaju je Turci u čijim rukama ostaje do 1684. Malo je povijesnih podataka o utvrdi , a selima uz Krku već stoljećima kruži legenda o nesretnim mladencima, tužnom ocu i okrutnom zmaju – priča nam i tu legendu šibenska etnologinja Sandra Barešin. Predaja s koljena na koljeno priča o želji kneza Bogoja da oženi sina kojem je sagradio utvrdu. 

– Za svoga sina jedinca Bogdana i njegovu nesuđenu nevjestu Miljevu iz obližnjeg sela Ključa na ušću Krke digao je utvrdu. Miljevina majka Čika, Domagojeva udovica, je pak opremila kćer za udaju, a na vjenčanje je, prema legendi, došlo sedam banova i dvanaest župana. Kada su svatovi došli do Bogočina, ispod klisure kanjona Krke doletio je zmaj, ugrabio mladu nevjestu i odnio je u Ćorića jezero kod Brljana zbog kojega se danas često i cijelo jezero jednostavno naziva – Brljan. Nesuđeni muž Bogdan poletio je za svojom nevjestom ne bi li je spasio, ali se i sam utopio – uvod je u tužnu legendu šibenskog zaleđa.

ljeto, more Hrvatska je hit! Strani mediji o nama: Ovo morate znati prije nego posjetite Hrvatsku

Jer, nakon tragedije, knez Bogoje, uronjen u tamu toliko mračnu da je mislio da je oslijepio, razdijelio je svoje bogatstvo banovima i sirotinji da ga se spominje u narodu, a u zidove utvrde Čučevo i Nečven, dva nasuprotna grada, dao je zazidati dvije seoske djevojke, blizanke, da danju i noću plaču za njegovim sinom.

– Ljepota grada Bogočina utonula je u tišinu, ponekad toliko glasnu u svojoj tuzi za nesretnim mladencima. Knez Bogoje je od ostalog novca sagradio samostan Aranđelovac s pogledom na Bogočin, da redovnici mole za njega i mlade nesretnike koji su stradali u hladnim vodama Brljana. Preko Roškog slapa je, prema legendi, sagradio most, a svi putnici koji su htjeli prijeći most morali su prijelaz platiti, a cijena je bila – dvije suze. Od tih vremena, narod Bogočin grad zove Vilingrad, a Miljevci su ime dobili po nesuđenoj mladenki Miljevi. Rijeka nekoć znana kao Poljšica prozvana je po Miljevinoj majci Čiki – Čikola. Velikašica Čika sagradila je kulu prema Ključu, da u njoj stalno gore svijeće za duše Miljeve i Bogdana. Bura i danas puše ostacima umrlog agrada koji stenje pod teretom tuge, a on stoji u vremenu kao spomenik jedne tužne priče nestale u hladnim vodama Krke – zaključuje Sandra Barešin. 

Zmaj
1 / 7
KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • kelab:

    Samostan Arandjelovac je nekoc bio katolicki namastir.

  • franjo:

    Vlaška posla. Vile, vištice, vukodlaci.