Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski poziva EU da zabrani naftu, Biden demantirao Ukrajince, Rusi obustavili plin još jednoj zemlju

Russia's attack on Ukraine continues, in Donetsk region
Foto: SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.05.2022.
u 22:34

Ukrajinski predsjednik Zelenski posjetio je prvu liniju bojišnice.

Danas je 96. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov  rekao je da je "Oslobođenje" ukrajinskog Donbasa "bezuvjetni prioritet" za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti. Ukrajinski predsjednik Zelenski posjetio je prvu liniju bojišnice.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

22:32 - Zelenskij poziva europske vođe da se dogovore o zabrani ruske nafte

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je pozvao čelnike EU-a da žurno postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koje uključuju zabranu uvoza nafte.

"Zašto Rusija i dalje može zarađivati gotovo milijardu eura dnevno prodajom energetskih resursa?", rekao je Zelenskij u video obraćanju europskim čelnicima okupljenima na samitu u Bruxellesu.

Upozorio ih je na opasnosti koje ruska blokada ukrajinskih luka može imati na globalne cijene hrane i posljedično na rizik od još jedne globalne migrantske krize.

"Glad velikih razmjera u Africi i Aziji predstavlja rizik od nove migrantske krize velikih razmjera u južnoj i jugozapadnoj Europi.", rekao je Zelenskij, nazivajući rusku taktiku "ucjenom hranom".


21:34 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova: Dosta nam je muljanja oko europskih integracija

Europska komisija, izvršno tijelo bloka, dat će svoje mišljenje o ukrajinskom zahtjevu za kandidaturu u lipnju. Čak i ako se odobri, proces ulaska traje nekoliko godina i bilo koja zemlja članica na njega može staviti veto.

>> OPŠIRNIJE OVDJE

 

18:45 - Orban zadovoljan zbog izuzeća Družbe, poručio: Mađarskoj treba jamstvo

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je sumnju da se na samitu čelnika EU-a u ponedjeljak i utorak može postići suglasnost o naftnom embargu.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


18:41 - Rusija obustavlja isporuku plina još jednoj europskoj zemlji

Europske nacije podijeljene su oko toga kako odgovoriti na zahtjev Moskve da se sva plaćanja plina vrše u lokalnoj valuti. Njemačka i Italija su navodno rekle svojim tvrtkama da mogu otvoriti račune u rubljama kako bi nastavile kupovati ruski plin bez kršenja sankcija. U međuvremenu Rusija je zaustavila isporuku plina još jednoj zemlji...

>> OPŠIRNIJE OVDJE


17:35 - Biden: Ukrajini nećemo poslati raketne sustave koji mogu doseći Rusiju

Foto: Cpl. Melanye Martinez

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev nazvao je "racionalnom" odluku Washingtona da Ukrajini ne pošalje raketne sustave koji bi mogli doseći Rusiju.

>> OPŠIRNIJE OVDJE


17:01 - Evakuacija iz Luhanska prekinuta nakon smrti francuskog novinara

Evakuacija civila iz regije Luhansk na istoku Ukrajine prekinuta je u ponedjeljak nakon što je jedno vozilo pogođeno šrapnelom iz ruske granate, pri čemu je poginuo francuski novinar, rekao je regionalni guverner Serhij Hajdaj

Hajdaj je na aplikaciji Telegram objavio da je šrapnel probio oklop vozila, ubivši akreditiranog francuskog novinara . Na fotografijama koje je objavio na Twitteru vidi se propucan kamion na kojem piše "humanitarna pomoć".  

Guverner je uz to objavio press akreditaciju novinara. Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da istražuje ovaj slučaj. 

Istovremeno ruske snage se regrupiraju kako bi nastavile svoju ofenzivu prema regiji Slovjanska na istoku Ukrajine, dok i dalje pokušavaju opoliti Sjeverodoneck, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane. 

 

12.45 Bivši ukrajinski predsjednik napustio zemlju, dvaput su ga bili odbijali

BIvšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku, koji se nalazi pod istragom zbog moguće izdaje, dozvoljeno je napustiti Ukrajinu na graničnom prijelazu s Poljskom kako bi prisustvovao političkom sastanku, objavili su lokalni mediji i Porošenkovi saveznici u ponedjeljak.

Porošenka se istražuje zbog povezanosti s financiranjem proruskih separatista na istoku Ukrajine ilegalnom prodajom ugljena u razdoblju između 2014. i 2015. godine. Porošenko poriče da je kriv za bilo što.

Ukrajinski je sudac u siječnju odbacio zahtjev tužitelja da se Porošenka uhiti zbog povezanosti sa slučajem, za koji Porošenko tvrdi da su orkestrirali njegovi politički protivnici. Porošenko, koji je već u dva navrata spriječen da napusti zemlju, zaputio se na sastanak Europske pučke stranke u Rotterdamu, napisale su novine Ukrajinska pravda, navodeći izvore iz policije.

Viktorija Sjumar, odvjetnica iz Porošenkove stranke Europska solidarnost, također je u objavi na Facebooku potvrdila da je bivši predsjednik napustio zemlju radi sastanka u inozemstvu.


12:00 -  Najmanje tri osobe ranjene su u bombaškom napadu u gradu Melitopolju na jugu Ukrajine, tvrde ruski okupatori.

"Danas u 7:40 sati dogodila se snažna eksplozija u centru grada", napisao je šef ruske vojne uprave Vladimir Rogov u aplikaciji Telegram. Naveo je da je riječ o terorističkom napadu.

Bomba postavljena ispod parkiranog vozila eksplodirala je na Trgu pobjede gdje se nalazi upravna zgrada koju su okupirali Rusi, navodi se u izvješćima. Eksplozivna naprava ranila je dobrovoljce koji su istovarivali ruske zalihe pomoći stanovništvu, javljaju ruski mediji.


10:16 -  Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajne podatke o ratu u Ukrajini.

"Rusija je vjerojatno pretrpjela razorne gubitke među svojim srednjim i nižim časnicima. Gubitak velikog udjela mlađe generacije profesionalnih časnika vjerojatno će pogoršati njezine tekuće probleme u modernizaciji pristupa zapovijedanju", tvrde Britanci.

 


10:09 -  Ruski vojnici napreduju prema gradu Sjeverodonjecku, rekao je guverner regije Luhansk Sergij Hajdaj u ponedjeljak. 

Sjeverodonjeck, najveći grad koji Kijev još uvijek dijelom kontrolira u regiji Luhansk u Donbasu, žarište je ruskih napada na istoku Ukrajine.

"Nažalost, imamo razočaravajuće vijesti, neprijatelj napreduje u gradu", rekao je Hajdaj za nacionalnu televiziju.

Naveo je da je susjedni grad Lisičansk još uvijek pod ukrajinskom kontrolom, dok je glavna cesta prema tim gradovima granatirana, ali nije blokirana. Pošto nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev u ranoj fazi rata, Rusija nastoji učvrstiti svoj nadzor nad Donbasom, čiji su veliki dijelovi već pod kontrolom proruskih separatista. 


9:16 - Zdravstveno stanje ruskog predsjednika Vladimira Putina uvijek je izazivalo pažnju međunarodne javnosti, posebice nakon ruske invazije na Ukrajine. Glasine koje se šire o njegovim zdravstvenim problemima nisu rijetkost, međutim ono što je rijetkost je reakcije Kremlja na njih.

Glasine je komentirao u rijetkom istupu u javnosti ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

>>>OPŠIRNIJE


9:00 - Ukrajinska grupa Kalush Orchestra, pobjednica ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije, prodala je osvojeni trofej na dražbi za 900.000 dolara, a prikupljene novce članovi benda namijenili su ukrajinskoj vojsci. 

Osvojeni kristalni mikrofon prodan je na dražbi na Facebooku koju je vodio ukrajinski tv voditelj Serhij Pritula.

Prikupljenim sredstvima će se kupiti bespilotni zrakoplovni sustav PD-2, namijenjen ukrajinskim oružanim snagama, koji uključuje tri bespilotne letjelice ukrajinske proizvodnje i zemaljsku kontrolnu stanicu, rekao je Pritula.


7:12 -  Dužnosnici na istoku Ukrajine rekli su da je rusko granatiranje Severodonjecka bilo toliko intenzivno da još uvijek nije moguće procijeniti žrtve i štetu.

- Vjeruje se da se borbe vode na ulicama i da je "cijela kritična infrastruktura" grada uništena, rekao je predsjednik Zelenskiy.

Ključne riječi

Komentara 74

SV
Sveznadar
09:39 30.05.2022.

Kad bi sudija po komentarima, onda bi zaključija da je sve više neljudi.

Avatar Trica
Trica
15:17 30.05.2022.

Tek sad mi je jasno zašto su im Azovci trebali živi. Nisu Rusi Azovce zarobili već su ih poslali na školovanje da popune mjesta Ruskih oficira.

Avatar Babajaga
Babajaga
16:57 02.06.2022.

Sasquach,ajd ti reci onda,kako netko da ratuje s minimalnim znanjem i naouruzanjem,protiv "velesile" koja je godinama to bila. Sami strah od toga je dovoljan. A sto se tice barbarstva,to nikako ne mozes pripisati narodu koji brani svoju zemlju,dom i obitelj. Nisu Ukrajinci otisli u rusiju i na njihovoj zemlji njih napali,s neonacistima(cecenima,vagnerovcima,kozacima,putincima itd)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije