Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teški pregovori u eu

Orban zadovoljan zbog izuzeća Družbe, poručio: Mađarskoj treba jamstvo

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds an international news conference in Budapest
TAMAS KASZAS/REUTERS
30.05.2022.
u 18:45

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je sumnju da se na samitu čelnika EU-a u ponedjeljak i utorak može postići suglasnost o naftnom embargu.

Prijedlog da se uvoz nafte koja se dostavlja naftovodom izuzme iz zabrane uvoza predstavlja dobar pristup, ali Mađarska treba jamstvo da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba, izjavio je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban.

“Prijedlog da se naftovod izuzme iz embarga predstavlja dobar pristup, ali nije dovoljan. Mađarska treba jamstva da će imati alternativni dobavni pravac u slučaju nekog incidenta s naftovodom u Ukrajini”, rekao je Orban prije početka samita čelnika država članica EU-a u Bruxellesu.

Nedavno je savjetnica ukrajinskog ministra za energiju Olena Zerkal rekla da bi “nešto moglo dogodit” s naftovodom Družba koji prolazi kroz Ukrajinu ako Mađarska i dalje bude blokirala šesti paket sankcija koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Orban je optužio Europsku komisiju da je stvorila problem jer je predložila sankcije prije nego što se konzultirala s državama članicama. Istaknuo je da najprije treba naći rješenje za mađarski problem opskrbe energijom i tek onda uvesti sankcije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je sumnju da se na samitu čelnika EU-a u ponedjeljak i utorak može postići suglasnost o naftnom embargu.

“Nemam velika očekivanja da će to biti riješeno u sljedećih 48 sati, ali sam sigurna da će nakon toga biti mogućnosti za dogovor”, rekla je von der Leyen prije početka samita.

Komentara 7

Avatar Mileseva
Mileseva
23:36 30.05.2022.

Drug Orban ih rasturio ko beba zvecku...

GR
gru
21:52 30.05.2022.

pravi diplimata, ne slusa Amere, radi za dobro svoje zemlje.

XA
xaron
20:20 30.05.2022.

Orban ih pregazio ko plitak potok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije