Naslovnica Vijesti Hrvatska

“Želim biti predsjednik jedne progresivne Hrvatske”

Upravo su ankete, čije je rezultate prvi objavio Večernji list, pokazale da predizbori u SDP-u nisu potrebni jer je u obje, i onoj provedenoj među članstvom SDP-a i onoj među simpatizerima, Milanović dobio više od 50 posto potpore, a rezultat mu je čak i bolji među samim članstvom SDP-a.
17. lipnja 2019. u 23:28 36 komentara 396 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska je u stanju koje je svakako popravljivo. Želim biti predsjednik jedne progresivne, moderne i otvorene Hrvatske - rekao je jučer Zoran Milanović na predstavljanju svoje kandidature za utrku za Pantovčak. Nagađanja koje traju mjesecima jučer su napokon dobila i svoju potvrdu, i to najprije na sjednici Predsjedništva SDP-a na kojoj su članovi vodstva, navodno jednoglasno, stali uz Milanovićevu kandidaturu.

Vjeran Zuppa VJERAN ZUPPA 'Milanović bi bio puno bolji predsjednik nego što je bio premijer'

Odluku još treba potvrditi i Glavni odbor SDP-a na idućoj sjednici. A to će, kažu izvori, također biti formalnost jer barem pola Glavnog odbora nema ništa protiv Milanovića, dok će druga polovica ionako napraviti što im kaže Davor Bernardić.

Zoran Milanović ŽARKO PUHOVSKI 'Karakter ga navodi da bude svađalica, a to nije osobina koja se očekuje od predsjednika'

Rasturio u anketama

Na samoj sjednici vodstva disonantni se tonovi nisu očekivali jer su pregovori sa svim članovima vodstva vezani za podršku Milanovićevoj kandidaturi ionako trajali danima prije. Dok je trajala sjednica Zoran Milanović je na svojem Facebook profilu “potvrdio” kandidaturu objavom slogana “Predsjdnik s karakterom”. U kojem će se sve smjeru odigrati, dao je naslutiti i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić koji je jučer za TV 24 sata kazao da će se očito izbor Milanovića na jučerašnjoj sjednici vodstva konačno i odigrati.

– Uvijek su bila samo tri čovjeka “u igri”, bivši predsjednik Josipović, bivši premijer Milanović i bivši ministar vanjskih poslova, europarlamentarac Tonino Picula. Bilo je više ideja, ali s obzirom na to da bi predizbori bili prekratki, jednostavno smo se odlučili na jedan shortcut, provedene su ankete u kojima je Milanović osvojio negdje oko 50 posto. Picula je otklonio mogućnost kandidature već prije, a Milanović je vrlo jasno izjavio da bi bio kandidat – rekao je Ostojić.

Branko Bačić poslao poruku Bačić: Nema materijala koji bi kompromitirali Grabar-Kitarović

Upravo su ankete, čije je rezultate prvi objavio Večernji list, pokazale da predizbori u SDP-u nisu potrebni jer je u obje, i onoj provedenoj među članstvom SDP-a i onoj među simpatizerima, Milanović dobio više od 50 posto potpore, a rezultat mu je čak i bolji među samim članstvom SDP-a. Došli su ti rezultati kao “naručeni” šefu SDP-a Davoru Bernardiću kojemu nije bilo lako uvjeriti nekolicinu članova vodstva, primjerice potpredsjednika stranke Zlatka Komadinu ili političkog tajnika stranke Davorka Vidovića, da bi SDP trebao odustati od predizbora i podržati Milanovića. U tom uvjeravanju vjerojatno mu je posebno dobro došao podatak da Milanović stoji još bolje među samim članstvom SDP-a nego među simpatizerima budući da su mnogi u vodstvu držali da Milanović i ne stoji više toliko dobro među onima s članskom iskaznicom SDP-a. Što se pokazalo netočnim. Očekuje se da potporu Milanoviću daju i druge stranke.

PROSLAVA 30. GODIŠNJICE HDZ-A Plenković: Očekujem ponovnu kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović

Slaže stožer izvan stranke

Tu se ponajprije misli na Amsterdamsku koaliciju u kojoj neke stranke poput GLAS-a traže da među onima koji će dati podršku Milanoviću i koji će aktivno sudjelovati u njegovoj kampanji nikako ne bude HNS. Još su zanimljivija nagađanja tko su ljudi koji će se naći u stožeru Zorana Milanovića, a koji bivši šef “slaže” izvan Iblerova trga. Prva informacija da u najuži krug neće ući nitko od bivših SDP-ovih ministara i nitko od suspendiranih članova vodstva SDP-a ipak nije do kraja točna. Navodno je Milanović jednog bivšeg ministra ipak zamolio da mu pomogne u kampanji, i to bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića koji bi mogao biti i šef stožera. 

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

  • kukie:

    on predsjednik ! , Pa to je vic godine

  • Princeza:

    Gubitnik i luzer. Ne znas tko je ludji Bero ili on.

  • CROLINDA:

    čovjek zna kako je poplavljenima i potopljenima - i njemu je pukla cijev