Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat u Europi

Ukrajinska vojska nakon pogubljenja vojnika: 'Osveta za našeg junaka bit će neminovna'

A wounded Ukrainian service member is seen near a military vehicle in Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/13
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.03.2023.
u 21:26

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang izjednačio je svaku moguću buduću vojnu potporu Pekinga ruskom ratu u Ukrajini s američkom prodajom oružja samoupravnom otoku Tajvanu. "Zašto SAD traži od Kine da ne isporučuje oružje Rusiji dok ona nastavlja prodavati oružje Tajvanu?", upitao je Gang tijekom konferencije za novinare.

Bitka za Bahmut i dalje traje, a predsjednik Zelenski, unatoč glasinama o povlačenju iz grada koji trpi napade devet mjeseci, udvostručio je njegovu obranu. Putem predsjedničkih dekreta smijenio je jučer nekoliko ukrajinskih dužnosnika. 

Događaje u Ukrajini nastavite pratiti OVDJE

Tijek događaja:

21:26 - Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija rekao je u utorak da je Kijev "apsolutno nije uključen" u napade na plinovod Sjeverni tok i da nemaju podataka o tome što se dogodilo nakon što je The New York Times objavio da američki obavještajni podaci sugeriraju da je napad izvela proukrajinska skupina. 

>> OPŠIRNIJE


20:24 - Ukrajinska vojska je poručila da će osvetiti smrt svog vojnika koji je navodno kao zarobljenik ubijen rafalnom vatrom pošto je uzviknuo "Slava Ukrajini!", na videosnimci pogubljenja koja se širi društvenim mrežama.

"Po prvim podacima, pogubljeni vojnik je bio pripadnik 30. mehanizirane brigade, Timofij Mikolajovič Šadura", navodi ukrajinska kopnena vojska na Telegramu, dan nakon objave snimke na društvenim mrežama. Glasnogovornik brigade Anatolij Javorski rekao je za AFP da je 41-godišnji vojnik, mobiliziran u prosincu, bio iz okolice Žitomira, na zapadu zemlje.

Tijelo vojnika je na okupiranom teritoriju i njegova "konačna" identifikacija bit će moguća tek nakon predaje (ukrajinskim vlastima) i vještačenja, dodaje vojska dok mediji navode drugo ime.

"Osveta za našeg junaka bit će neminovna", obećala je vojska, rekavši da je pokojnik proglašen nestalim 3. veljače dok je sudjelovao u borbama za Bahmut, u Donbasu, na istoku Ukrajine. Na videosnimci koja traje desetak sekunda vidi se muškarac u vojnoj odori, razoružan, kako mirno puši posljednju cigaretu. Drugi, kojeg se ne vidi, kaže suborcu na ruskom "snimaj".

"Slava Ukrajini!", uzvikuje Ukrajinac i odmah pada pokošen iz strojnice. Muški glas iza kamere kaže "Crkni, nitkove". Snimka se u ponedjeljak proširila društvenim mrežama, a pratile su je brojne objave, fotografije i crteži kojima je odana počast tom vojniku, njegovoj odvažnosti i domoljublju.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da će "pronaći ubojice", a njegov ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je istragu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o tom slučaju. Ruske vlasti nisu komentirale video.


20:21 - Bjelorusija je u utorak privela "terorista" i više od 20 suučesnika koji su radili s ukrajinskim i američkim obavještajnim službama na pokušaju sabotaže bjeloruske zračne baze, prenijela je novinska agencija Belta izjavu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Bjeloruski antivladini aktivisti priopćili su prošlog mjeseca da su raznijeli sofisticirane ruske vojne nadzorne zrakoplove u napadu dronova na aerodrom blizu bjeloruskog glavnog grada, a tu tvrdnju osporavaju Moskva i Minsk.

"Sigurnosna služba Ukrajine, vodstvo CIA -e, iza zatvorenih vrata, provode operaciju protiv Republike Bjelorusije. Terorist je bio obučen", rekao je Lukašenko, prenijela je novinska agencija Belta. Lukašenko je rekao da je zrakoplov pretrpio samo površinsku štetu u napadu izvedenog pomoću "malog drona", izvijestila je Belta.

Osumnjičeni, koji je pritvoren zbog napada na zrakoplov Beriev A-50, rusko-ukrajinski je državljanin, prenijela je Belta izjavu bjeloruskog predsjednika. Do sad je uhićeno više od 20 osoba povezanih s incidentom, a ostali osumnjičeni još uvijek se skrivaju u inozemstvu, dodao je. Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina koji mu je dopustio da koristi teritorij Bjelorusije za invaziju na Ukrajinu prošle veljače, ponovio je da Bjelorusija neće biti "uvučena" u sukob.

"Ako mislite da ćete nas sutra uvući u rat, koji danas već bjesni po Europi, u krivu ste", rekao je Lukašenko u poruci Kijevu i Washingtonu kako prenosi Belta. Ranije je rekao da će Bjelorusija izravno ući u rat samo ako Ukrajina napadne bjeloruski teritorij. 

Kijev je već dugo zabrinut zbog potencijalne nove invazije s bjeloruskog teritorija, rizika koji ga prisiljava da nastavi štititi svoju sjevernu granicu u vrijeme kada ukrajinske snage vode žestoke borbe protiv Rusije na jugu i istoku.


16:35 - Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk potvrdila je u utorak kako je manje od 4000 civila, uključujući 38 djece, ostalo u Bahmutu, gradu u Donbasu koji je trenutno veliko žarište borbi. "Otprilike 38 djece, koliko znamo, danas je ostalo u Bahmutu", kazala je regionalnim medijima.

Jan Gagin, savjetnik čelnika koje je postavila Rusija u okupiranom dijelu Donjecka, tvrdi kako ruske snage kontroliraju oko pola Bahmuta, dok je osnivač Wagnerove skupine plaćenika Jevgenij Prigožin rekao da ga između 12.000 i 20.000 ukrajinskih vojnika i dalje brane.


16:21 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres sastat će se u srijedu u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, što će biti njegov treći posjet toj zemlji od početka ruske invazije u veljači 2022., rekao je u utorak njegov glasnogovornik.

Glavni tajnik UN-a stigao je u utorak u Poljsku odakle će nastaviti putovanje prema Kijevu. Sa Zelenskijem će se sastati u srijedu, a jedna od glavnih tema razgovora bit će sporazum o izvozu ukrajinskog žita. Sporazum, sklopljen 22. srpnja prošle godine pod okriljem UN-a i Turske, omogućuje izvoz žita iz ukrajinskih luka koji je bio blokiran zbog borbi.

>> VIDEO Šef Wagnera došao u Bahmut i poručio Zelenskom: 'Pustite ih da odu, grad je opkoljen'

Do sada je izvezeno gotovo 20 milijuna tona žita. Sporazum istječe 18. ožujka. Guterres je Ukrajinu već posjetio u travnju i kolovozu prošle godine.


15:47 - Poljska će ovoga tjedna u Ukrajinu poslati deset dodatnih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje, objavio je poljski ministar obrane u utorak.

"Četiri (tenka) su već u Ukrajini, a dodatnih 10 ide u Ukrajinu ovoga tjedna". kazao je Mariusz Blaszczak na novinskoj konferenciji. Poljska je ukupno obećala Ukrajini 14 tenkova Leopard 2. Blasczak će u utorak u Stockholmu s ostalim ministrima obrane Europske unije raspravljati o sigurnosti Europe i podršci Ukrajini. "Dogovoreni su razgovori s njemačkim ministrom obrane Borisom Pistoriusom. Temeljno pitanje o kojem ćemo razgovarati je slaba dostupnost rezervnih dijelova za tenkove Leopard", istaknuo je Blasczak.

Problem primarno može riješiti njemačka vojna industrija, a Poljska je također spremna proizvoditi dijelove, dodao je. "Spremni smo pokrenuti servisni centar u Poljskoj koji će vršiti popravak i servisiranje tenkova Leopard isporučenih Ukrajini", zaključio je poljski ministar obrane.


12:45 - Ukrajinska vojska objavila je ovoga utorka identitet vojnika kojeg su ruske trupe usmrtile, a čija se snimka pogubljenja proširila društvenim mrežama. 30. mehanička brigada ukrajinske vojske potvrdila je kako se radi o Timoteju Šaduri, vojniku kojeg se vodilo nestalim od 3. veljače 2023. godine nakon borbe na području Bahmuta.

>> VIŠE OVDJE


11:28 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da će zauzimanje Bahmuta u istočnoj Ukrajini omogućiti moskovskim snagama daljnje ofenzivne operacije. Šojgu je također rekao da Zapad povećava isporuku oružja Ukrajini, ali je obećao da to neće promijeniti tijek događaja na bojnom polju.


11:00 - Bjelorusija je u utorak uhitila, kako je rekla, ukrajinsku "terorističku skupinu" koja je radila s kijevskim obavještajnim službama zbog pokušaja sabotaže na bjeloruskom aerodromu, javlja Reuters pozivajući se na novinsku agenciju Belta. Bjeloruski protuvladini aktivisti rekli su prošlog mjeseca da su raznijeli rusku vojnu letjelicu za nadzor u napadu dronom na aerodrom u blizini glavnog bjeloruskog grada Minska, što su Moskva i Minsk osporili.

Reuters javlja da je ruski sud u utorak osudio osnivača oporbenog Telegram kanala, Dmitrija Ivanova, 23-godišnjeg studenta i aktivista za demokraciju, na više od osam godina zatvora pod optužbom za širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snagama. U govoru u sudnici neposredno prije izricanja presude, Ivanov je rekao: “Mir Ukrajini, sloboda Rusiji! Moj primjer vas ne treba plašiti. Moramo učiniti mnogo da živimo u zemlji kakvu zaslužujemo i da završimo ovaj rat.”

“Morate shvatiti da Rusija nije Putin. Deseci milijuna Rusa su protiv ovog zločinačkog rata... Ovo je mračan trenutak u našoj povijesti, ali uvijek je najmračnije pred zoru”, dodao je Ivanov. Ivanov je bio dio male skupine glasnih antiratnih aktivista koji su ostali nakon ruske invazije na Ukrajinu unatoč rastućoj prijetnji uhićenja.

Govoreći za Guardian prošle godine, Ivanov je obećao da će nastaviti organizirati prosvjede protiv rata Vladimira Putina u Ukrajini “Mislim da se ne trebam bojati ili bježati. Ovo je moja zemlja”, rekao je tada.


10:15 - Ruska novinska agencija Tass citira Jana Gagina, savjetnika ruskih čelnika u okupiranom dijelu Donjecka, koji je rekao da ruske snage kontroliraju oko pola Bahmuta. Prema izvješću, on kaže: "Naše topništvo, naša oprema i naše trupe su već u gradu. Oni kontroliraju gotovo pola Bahmuta." 

Tass prenosi da je Gagin tvrdio da su "asfaltne ceste u tom području već potpuno pod vatrenom kontrolom ruskih snaga". Točan vojni položaj u Bahmutu ostaje nejasan, a Gaginove tvrdnje nisu neovisno provjerene. 


9:34 - Diljem Ukrajine proglašena je zračna uzbuna. 


9:27 - Zapadne zemlje regrutiraju hakere za izvođenje operacija protiv Moskve, izjavila je ruska novinska agencija TASS, a prenosi predstavnica Kremlja Irina Tjažlova. Na sastanku otvorene radne skupine Ujedinjenih naroda za kibernetičku sigurnost, gđa Tjažlova je optužila Zapad za prikrivanje vlastitih "destruktivnih aktivnosti" u kibernetičkom prostoru, piše Sky News. 

"Vjerujemo da cilj pokušaja SAD-a i njegovih saveznika da potaknu problem 'ruskih hakera' i 'ruske kibernetičke prijetnje' više nikome nije tajna", rekao je diplomat. 


8:19 - Ruske snage izvele su 50 zračnih i pet raketnih napada tijekom noći, a ukrajinske snage od toga su odbile 37 napada u području oko Bahmuta, prema najnovijem izvješću Glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine, piše The Guardian. 

Ukrajinske snage izvele su 15 zračnih napada na ruske snage, uključujući i napad na protuzračni sustav. Također tvrde da su oborili zrakoplov SU-25, devet dronova Shaheed i osam drugih dronova. 


8:08 - Ukrajina je s teritorija pod kontrolom ruskih snaga na istoku zemlje dovela 307 djece, uključujući i 8-godišnjeg dječaka koji je nedavno vraćen svojoj baki, rekao je u ponedjeljak ukrajinski pučki pravobranitelj. Ukrajinske vlasti procjenjuju da je od početka ruske invazije prije godinu dana u Rusiju deportirano više od 16.000 djece, no Rusija tvrdi da su ljudi dobrovoljno evakuirani iz Ukrajine. 


7:05 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je jučer putem predsjedničkih dekreta smijenio zamjenik šefa ukrajinske sigurnosne službe (SBU) Oleksandra Jakuševa, upravitelje dvaju odjela i šefove SBU-a u dvije ukrajinske regije, piše Kyiv Independent. Smijenjeni dužnosnici su voditelj Odjela za gospodarsku potporu Oleksandr Provotorov, voditelj Odjela za zaštitu državnih tajni i izdavanje dozvola Ihor Nosko, šef SBU-a u Zaporiškoj oblasti Boris Bezrukji i šef SBU-a u Sumskoj oblasti Eduard Fedorov

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang izjednačio je svaku moguću buduću vojnu potporu Pekinga ruskom ratu u Ukrajini s američkom prodajom oružja samoupravnom otoku Tajvanu. "Zašto SAD traži od Kine da ne isporučuje oružje Rusiji dok ona nastavlja prodavati oružje Tajvanu?", upitao je Gang tijekom konferencije za novinare.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski udvostručio je obranu Bahmuta unatoč glasinama o skorom povlačenju iz opkoljenog grada koji je izdržao napad devet mjeseci. Tijekom svog večernjeg obraćanja u ponedjeljak, Zelenski je rekao da se sastao s višim generalima gdje su izrazili podršku nastavku obrane.

"Rekao sam načelniku stožera da pronađe odgovarajuće snage za pomoć momcima u Bahmutu. Ne postoji dio Ukrajine za koji se može reći da se može napustiti."

Komentara 22

FI
Firange
09:17 07.03.2023.

još jedan neočekivan rezultat putinove "ekonomske genijalnosti":"Norveška ima rekordne prihode od plina i nafte u 2022. Zemlja je postala glavni europski izvoznik plina nakon značajnog smanjenja opskrbe iz Rusije. Prihod Norveške iznosio je 131 milijardu eura, tri puta više nego 2021. godine"

Königsberg
09:04 07.03.2023.

odlično: "JDAM pametne bombe s krilima sada su operativne u Ukrajini. Glavni časnik američkih zračnih snaga u Europi kaže da su JDAM-ER sada u rukama Ukrajine, čime se ugrožavaju cijeli novi ruski setovi meta."

Avatar OFA N AFO
OFA N AFO
09:19 07.03.2023.

Bugarska je Ukrajini u posljednje dvije godine preko trećih zemalja isporučila oružje vrijedno milijarde dolara unatoč tome što nije potpisan niti jedan ugovor između dviju zemalja na razini vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije