Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

SAD u Ukrajinu šalje dalekometne raketne sustave; Rusi optužuju Amerikance za pojavu majmunskih boginja

Service members of pro-Russian troops drive a tank along a street in Popasna
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.05.2022.
u 22:52

Službeni Berlin se nada da će razgovori o novom krugu sankcija uskoro biti dovršeni, no to neće biti tema na summitu čelnika EU sljedećeg tjedna, rekao je jedan njemački dužnosnik u srijedu.

Danas je 93. dan ruske invazije na Ukrajinu. U jučerašnjem granatiranju Harkiva poginulo je devet osoba, uključujući i petomjesečnu bebu. Mrtvih civila ima i u Donjecku te u južnoj regiji Mikolajev. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je situacija u istočnoj Ukrajini još gora nego što ljudi misle. Vladimir Putin poručio je talijanskom premijeru Mariju Draghiju da je Rusija spremna pomoći umanjiti problem međunarodne prehrambene krize samo u slučaju da zapad ukloni sankcije.

Ključni događaji: 

  • Ruske snage ostvarile su napredak u regiji Donjeck
  • Devet ubijenih i 19 ranjenih civila u napadu na Harkiv
  • Počelo je suđenje dvojici ruskih vojnika za ratne zločine
  • Zelenski je optužio Ruse za genocid u Donbasu

Tijek događaja: 

23:52 -  Ukrajinska policija odvela je na sigurno 31 stanovnika - uključujući 13 djece - istočnog ukrajinskog grada Lysychansk u operaciji koju visoki regionalni dužnosnik opisuje kao jednu od "najtežih evakuacija" posljednjih dana.

Regionalni čelnik Luganska Serhiy Haidai kaže da su policajci prvotno bili poslani da evakuiraju sedam osoba, koje su prethodno pristale otići, ali su nakon "nekoliko sati uvjeravanja" na kraju pokupile 31 stanovnika, javlja BBC.

22:52 - Rusija treba dobiti još 13,7 milijarda eura od svog izvoza ugljikovodika u 2022., kojega će dio namijeniti za nastavak ofenzive u Ukrajini, rekao je u petak ruski ministar financija.

"Ocjenjujemo da bi dodatni prihodi od ugljikovodika mogli iznositi do 13,7 milijarda eura, pokazuju procjene koje smo izradili s ministarstvom gospodarskog razvoja", rekao je Anton Siluanov u razgovoru koji je prenosila televizija.

"Ranije smo dio tog novca od nafte i plina stavljali u zalihe, ali ove godine ćemo ga u cijelosti potrošiti", rekao je.

"Omogućit će nam da više novca damo umirovljenicima, obiteljima s djecom i za posebnu operaciju" u Ukrajini, dodao je. "Imamo sredstva", istaknuo je ministar. 

Zahvaljujući ponajprije veoma visokoj cijeni plina, Rusija trenutačno ubire rekordne prihode od prodaje ugljikovodika koji su uglavnom izuzeti od sankcija uvedenih Moskvi zbog njezine ofenzive u Ukrajini.  Zemlje Europske unije nastoje smanjiti svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu, ali se zasad nisu uspjele dogovoriti o postupnom prekidu kupnje ruske nafte jer Mađarska blokira prijedlog naftnog embarga.

22:50 - Američki predsjednik Joe Biden optužio je Vladimira Putina da pokušava "zbrisati" ukrajinsku kulturu i identitet, prenosi Washington Post.

22:10 - Šef ruske vojske za zaštitu od zračenja, kemijske i biološke zaštite navodno je tvrdio da majmunske boginje potječu iz četiri biolaboratorija pod kontrolom SAD-a u Nigeriji.

"Prema dostupnim informacijama, u Nigeriji postoje najmanje četiri biološka laboratorija pod kontrolom Washingtona", rekao je Igor Kirillov, prenosi novinska agencija Tass.

Rusija poziva SZO da istraži aktivnosti laboratorija koje financira SAD u Nigeriji, piše Tass.

"U pozadini brojnih slučajeva kršenja američkih zahtjeva o biološkoj sigurnosti i činjenica nepažljivog skladištenja patogenih biomaterijala, pozivamo vodstvo Svjetske zdravstvene organizacije da provede istragu o aktivnostima nigerijskih laboratorija koje financira SAD”, navodno je rekao Igor Kirillov.

21:45 - Očekuje se da će SAD u Ukrajinu poslati dalekometne raketne sustave što bi moglo biti objavljeno već sljedećeg tjedna, javlja CNN. Nakon vojnih izazova u istočnoj Ukrajini, američki dužnosnici potvrdili su da je SAD spreman poslati napredne raketne sustave dugog dometa u pomoć. Raketni sustavi, višestruki raketni sustav ili MLRS, glavni su zahtjev ukrajinskih dužnosnika koji kažu da je potrebno spriječiti napredak Rusije.

21:20 - Potrebna su "ogromna sredstva" za nastavak borbe protiv onoga što Rusija naziva svojom "posebnom vojnom operacijom", rekao je ministar financija Anton Siluanov.

Sankcije koje je uveo Zapad pomogle su da se inflacija u Rusiji podigne na gotovo 18%, dok je gospodarstvo u cjelini na rubu recesije. "Novac, ogromna sredstva potrebna su za specijalnu operaciju", rekao je Siluanov na predavanju na moskovskom sveučilištu.

21:00 - Rusija mora surađivati u istrazi Međunarodnoga kaznenog suda (ICC/MKS) o navodnim ratnim zločinima nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je u petak glavni tužitelj suda za AFP.

"Poziv je tu. Moja su vrata otvorena i nastavit ću kucati na vrata Ruske Federacije", rekao je Karim Khan u razgovoru za francusku novinsku agenciju u sudu u Den Haagu. "Ako postoje optužbe od strane Ruske Federacije, ako postoje informacije kojima raspolaže, ako vodi svoje istrage i kaznene progone ili ima važne informacije, neka ih podijeli s nama", dodao je.

Britanski odvjetnik je usto istaknuo da bi se krivce za ratne zločine moglo izvesti pred sud, ali nije htio reći hoće li jednog dana među osumnjičenicima biti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice ICC-a, ali Kijev je prihvatio nadležnost Suda i surađuje s uredom tužitelja u svojoj istrazi o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenim na njegovu teritoriju. Tužitelj je četiri dana nakon početka ruske invazije najavio istragu o situaciji u Ukrajini koju su poslije odobrili desetci zemalja članica ICC-a.

Rusija pak tvrdi da su optužbe za ratni zločin lažne, a Vladimir Putin je opravdao invaziju rekavši Ukrajinu za "genocid" na istoku zemlje.

19:42 - Austrijski kancelar Karl Nehammer danas je poslijepodne telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o ratu u Ukrajini, nakon čega je na konferenciji za medije javnost izvijestio o temama i dilemama razgovora.

>>>OPŠIRNIJE

19:09 -  Rusija navodno razmišlja o drugom napadu na ukrajinski glavni grad Kijev, tvrdi portal Meduza sa sjedištem u Latviji. Navodeći kako u Moskvi postoje obnovljene nade da može pobijediti u ratu i to iscrpljivanjem.

Putinova administracija počinje misliti da može ostvariti potpunu pobjedu do kraja godine, tvrde izvori Meduze koji su navodno bliski Kremlju. Postoje i "minimalni" i "maksimalni" pragovi za proglašenje uspješne i završene "specijalne vojne operacije", navodi Meduza.

Minimum je navodno zauzimanje istočne regije Donbasa, a maksimum je zauzimanje Kijeva, tvrdi portal, prenosi The Sky News. Neovisne potvrde ovih informacija u ovom trenutku nema.

REUTERS/Jorge Silva Photo: JORGE SILVA/REUTERS
Foto: JORGE SILVA/REUTERS

19:05 -  Dvoje državljana Ujedinjenog Kraljevstva i jedan Marokanac, koji su se borili na ukrajinskoj strani u istočnoj regiji Donbasa, mogli bi dobiti smrtnu kaznu, tvrde to proruski separatisti, a prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Dužnosnik Ureda glavnog tužitelja samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR) Viktor Gavrilov kaže da je kriminalistička istraga "dovršena" i s obzirom na to da je rat u tijeku optuženi bi mogli dobiti smrtnu kaznu. Gavrilov je dvojicu zarobljenih Britanaca identificirao kao Shauna Pinnera i Andrewa Hilla, dok je zarobljenog Marokanca identificirao kao Saduna Brahima.

19:00 -  Ukrajinske zračne snage priopćile su da je jedan od njihovih zrakoplova u petak oborio ruski lovac Su-35 iznad južne regije Herson.

Navode da je  "oko 14 sati lovac MiG-29 Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine oborio ruski lovac Su-35 na nebu iznad regije Herson".

18:58 -  Guverner istočne ukrajinske regije Luhansk, koja je gotovo u potpunosti pala pod rusku kontrolu, u petak je rekao da je moguće da će snage Kijeva biti prisiljene povući se iz posljednjeg džepa otpora kako bi izbjegle zarobljavanje.

"Rusi neće moći zauzeti regiju Luhansk u narednim danima kao što su analitičari predviđali", rekao je guverner Luhanska Sergij Gajdaj na servisu za razmjenu poruka Telegram, misleći na gradove Severodoneck i Lisičansk.

"Imat ćemo dovoljno snage i sredstava za obranu. Međutim, moguće je da ćemo se morati povući kako ne bismo bili okruženi", rekao je.

Više od tri mjeseca nakon početka ruske invazije, veliki grad Severodoneck jedan je od posljednjih dijelova Luhanska koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinske vojske. No, nedaleko grada već su započele žestoke borbe.

17:41 - Austrijski kancelar Karl Nehammer otkrio je detalje telefonskog razgovora koje je vodio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nehammer tvrdi da je Putin spreman razgovarati o razmjeni zarobljenika s Ukrajinom, te da je cilj razgovora s ruskim predsjednikom bilo utvrditi može li se pronaći potencijalno humanitarno rješenje za Ukrajinu.

Čelni čovjek Austrije dodao je kako je razgovor bio važan kako bi se Putin suočio s realnošću rata u Ukrajini.

17:29 -  U rusko Ministarstvo vanjskih poslova danas je pozvan je veleposlanik RH u Ruskoj Federaciji Tomislav Car, kojemu je izražen snažan prosvjed 'zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za rat, zločine u Ukrajini i pružanje vojne pomoći s hrvatske strane neonacističkom režimu u Kijevu', objavilo je rusko ministarstvo.

>>>OPŠIRNIJE

16:58 - Ukrajinska nacionalna naftna i plinska kompanija Naftogaz zatražila je od njemačke vlade ili da zaustavi ili da značajno ograniči protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1.

U zahtjevu se navodi iako je rad plinovoda zakonom dopušten jer doprinosi jačanju plinske sigurnosti u Europi, Rusija je "prekršila ta načela".

"S Naftogazom smo poslali apel njemačkom ministarstvu gospodarstva i njemačkom regulatoru... o obustavi Sjevernog toka 1", rekao je direktor Naftogaza Serhiy Makogon za nacionalnu televiziju.

16:53: - Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss upozorila je u slučaju da Putin pobijedi da se "nikad nećemo osjećati sigurnima". Ustvrdila je i to da je "posve legitimno" podržati Ukrajinu s tenkovima i avionima.

"Nakon Hladnog rata, mislili smo da smo okrenuli stranici. Ali sada vidimo kako se užasni ratni zločini čine u Europi - zločini za koje smo se nadali da će otići u povijest. Suočeni s takvim užasom, moramo na to odgovoriti sa snagom. Umirivanje ne može biti odgovor. Moramo se pobrinuti da Ukrajina pobijedi ovu veliku borbu za slobodom. Putin ne vodi rat samo s Ukrajincima, već s osnovom našeg društva: slobodom, suverenosti i vladavinom prava".

15:58 - Više od 100 ruskih gardista otpušteno je zbog odbijanja borbe u Ukrajini, pokazuju sudski dokumenti. Slučajevi 115 pripadnika nacionalne garde, poznate kao Rosgvardia, izašli su na vidjelo u srijedu, nakon što je lokalni ruski sud odbio njihovu kolektivnu tužbu zbog otkaza.

Prema odluci suda objavljenoj na web stranici, tužba je odbačena nakon što je sudac utvrdio da su vojnici s pravom otpušteni zbog "odbijanja obavljanja službenog zadatka" u Ukrajini te su se umjesto toga vratili na mjesto službe.

15:30 - Rusko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je preliminarnu prognozu žetve žitarica i obećalo izvoz najmanje 50 milijuna tona žitarica, ako se taj rezultat postigne. Prema novinskoj agenciji Interfax, ministarstvo trenutno predviđa žetvu od 130 milijuna tona.

"S tim rezultatom možemo imati izvoz od 50 milijuna tona", rekla je u petak zamjenica ministra poljoprivrede Oksana Lut, dodajući da bi izvoz mogao biti i veći.

S druge strane, trenutna zabrana izvoza suncokreta bit će produžena nakon kolovoza. Lut je to opravdala nedostatkom domaćih rezervi za proizvodnju suncokretovog ulja. Rusija je, kao i Ukrajina, jedna od najvećih svjetskih izvoznica žitarica. Putinov rat u Ukrajini doveo je do značajnog povećanja cijena hrane na svjetskih tržištima.

Stručnjaci strahuju da će doći do gladovanja u dijelovima svijeta s obzirom na blokirane ukrajinskih luka. Moskva je odbacila optužbe da špekulira s gladi te je potom optužila Zapad da pogoršava prehrambenu krizu uvođenjem sankcija Rusiji.

15:00 - Pregovori između turskih dužnosnika i izaslanstva iz Švedske i Finske ovaj tjedan u Turskoj malo su napredovali u prevladavanju prigovora Ankare ulasku tih zemalja u NATO, a još se ne zna kad će se pregovori nastaviti,  rekla su dva izvora. "To nije lak proces", rekao je za Reuters viši turski dužnosnik u petak. "Moraju poduzeti konkretne korake, koji će biti teški. Nastavit će se dalje pregovarati. No čini se da to neće biti uskoro", dodao je. Više ovdje.

14:50 - Ruske snage opkolile su dvije trećine grada Severodonjecka na istoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Luganska Serhiy Haidai. Ukrajinske snage angažirane su u "žestokoj obrani" istočnog grada, rekao je Haidai, prenosi Reuters. Vrlo snažno granatiranje nastavilo se bez prestanka dva dana i oštetilo je 90 posto stambenih objekata u gradu, rekao je šef administracije Severodonjecka Oleksandr Stryuk.

14:40 - Postoji dovoljno dokaza da se zaključi da Rusija potiče genocid u Ukrajini i čini zločine s namjerom da uništi ukrajinski narod, navodi se u prvom neovisnom izvješću o optužbama za genocid koji su počinile ruske trupe u Ukrajini. Više od 30 vodećih pravnih znanstvenika i stručnjaka za genocid potpisalo je izvješće optužujući Rusiju za kršenje nekoliko članaka Konvencije Ujedinjenih naroda o genocidu, javlja CNN.

Upozorava se da postoji ozbiljna i neposredna opasnost od genocida u Ukrajini, a izvješće je popraćeno dugačkim popisom dokaza uključujući primjere masovnih ubojstava civila, prisilnih deportacija i dehumanizirajuće antiukrajinske retorike koju koriste najviši ruski dužnosnici.

Izravno se optužuje ruske najviše dužnosnike za poticanje na genocid i postavljanje temelja za budući genocid uzastopnim poricanjem postojanja ukrajinskog identiteta.

13:57 - Prema neprovjerenim podacima, izgubili smo grad Liman - rekao je to u video Aleksej Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. 

Dodao je kako to pokazuje 'povećanu razinu operativnog upravljanja i taktičkih vještina ruske vojske'.

Ovi komentari dolaze nakon što je guverner regije Donjeck Pavlo Kirilenko rekao kako je Liman 'uglavnom kontroliran od strane ruskih trupa'. No dodao je i da je ukrajinska vojska zauzela nove utvrđene položaje na tom području.

Liman je mjesto ključnog željezničkog čvorišta i dugo je bio meta proruskih snaga, javlja BBC.

13:15 Kremlj je u petak poručio da smatra Ukrajinu odgovornom za činjenicu da su mirovni pregovori između dviju zemalja zamrznuti, istaknuvši kako je nejasno što Kijev želi. "Ukrajinsko vodstvo konstantno daje kontradiktorne izjave. Zbog toga ne možemo u potpunosti razumjeti što ukrajinska strana želi", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je ranije da je više puta pokušavao organizirati sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se okončao rat, ali da se čini da Rusija još nije spremna za ozbiljne mirovne pregovore.

"Postoje stvari o kojima treba razgovarati s ruskim čelnikom. Ne kažem da naši ljudi žele da razgovaram s njim, ali moramo se suočiti s realnošću onoga što proživljavamo", kazao je Zelenskij u obraćanju indonezijskom think thanku.

"Što želimo od tog sastanka? Želimo svoje živote natrag... Želimo povratiti život suverene zemlje unutar vlastitog teritorija", poručio je ukrajinski predsjednik. Posljednji mirovni pregovori uživo, koliko je poznato, održani su 29. ožujka. Kontakti su se neko vrijeme nastavili na daljinu, ali obje strane potvrđuju da se razgovori više ne vode.

12:22 - Bojim se da Putin, uz veliku cijenu za sebe i rusku vojsku, nastavlja 'žvakati' zemlju u Donbasu - rekao je u intervjuu za Bloomberg Boris Johnson, britanski premijer.

- Nastavlja napredovati postupno, sporo ali opipljivo i stoga je od vitalnog značaja da nastavimo vojno podupirati Ukrajince - rekao je Johnson dodajući da je Ukrajini potrebno više ofenzivnog oružja uključujući dalekometne raketne sustave za višestruko lansiranje.

12:04 - Oko 1500 ljudi ubijeno je u ukrajinskom gradu Severodonjecku od početka rata, objavio je u petak gradonačelnik toga grada, dodajući da ga je opasno napuštati zbog stalnog granatiranja ruskih snaga. Među poginulima ima vojnika, ali i civila, kazao je Oleksandr Strjuk u petak. Mnogi su i pobjegli. Od nekadašnjih 130.000 stanovnika, u gradu ih je sada samo desetina, između 12.000 i 13.000.

Gradonačelnik je rekao da je iznimno opasno za ljude da napuštaju Severodonjeck zbog stalnih granatiranja. Naglasio je da ukrajinska vojska čini sve kako bi rutu učinila sigurnom.

"Grad je pod gotovo stalnom paljbom, 60 posto kuća i stanova je potpuno uništeno a gotovo 90 posto je oštećeno i trebat će velike popravke", rekao je Strjuk.

Više od tri mjeseca nakon početka ruske invazije, veliki grad Severodonjeck jedan je od posljednjih dijelova Luhanska koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinske vojske. No, nedaleko grada već su započele žestoke borbe. Promatrači se boje da bi ukrajinske snage u Severodonjecku ubrzo mogle biti opkoljene ruskim i proruskim vojnim snagama. Proruski separatistički vođa u istočnoj Ukrajini kazao je da je u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck više od 5000 ukrajinskih ratnih zarobljenika, izvijestila je ruska agencija TASS u petak. Oni su objavili i da su u petak uspostavili potpunu kontrolu nad strateški važnim gradom Limanom u istočnoj Ukrajini.

Reuters nije mogao odmah potvrditi točnost ovih navoda.

11:17 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da će iz zemlje biti protjerano pet diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba.

Više pročitajte OVDJE.

10:43 - Rusko ministarstvo obrane objavilo je današnji operativni brifing. U njemu navode da je 'operativno-tehnički i vojno zrakoplovstvo pogodilo 44 područja' na kojima su se nalazile ukrajinske snage i vojna oprema te da je pritom ubijeno više od 250 boraca.

Navode i kako su uništena dva skladišta streljiva u blizini naselja Spornoje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i Barvenkovu u regiji Harkiv. Javljaju i da su srušili jedan ukrajinski MiG-29 iznad sela Beljari u regiji Odesa.

9:36 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće o ratu u Ukrajini u kojem su naveli kako Rusi u invaziji vjerojatno koriste tenkove stare 50 godina. Radi se o modelu T-63 kojima Rusi žele 'osnažiti svoje snage na jugu'. U izvješću se navodi kako su ovi tenkovi 'posebno osjetljivi na protutenkovsko oružje' te da signaliziraju nedostatak 'moderne borbene opreme', piše BBC.

Više pročitajte OVDJE.

8:42 - Natalija Kvalenko (25) ušla je u svoj uništeni stan u gradu Popasna u regiji Lugansk.

Foto: Reuters/PIXSELL

8:23 - Sjedinjene Američke Države odbile su u četvrtak poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina na ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za deblokadu crnomorskih luka preko kojih bi se izvezle žitarice.

Putin je talijanskom premijeru Mariju Draghiju u telefonskom razgovoru rekao da će Rusija pustiti brodove koji prevoze žitarice i gnojivo kako bi ublažila nadolazeću prehrambenu krizu diljem svijeta, ali samo "pod uvjetom da se ukinu politički motivirana ograničenja koja je nametnuo zapad", objavio je Kremlj.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će nastavak izvoza iz Ukrajine biti dozvoljen samo ako se ukinu sankcije protiv Rusije. Međutim, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da je za neisporuku tona ukrajinskog žita zaslužna ruska pomorska blokada, a ne sankcije. Trenutno nema razgovora o ukidanju sankcija, tvrdi Jean-Pierre.

„Nema razgovora. Za ovo je kriva Rusija“, rekla je. Rusija bi „pod hitno trebala zaustaviti rat s Ukrajinom“ koji je utjecao na globalnu sigurnost hrane, dodala je Jean-Pierre. „Rusija aktivno blokira izvoz hrane iz ukrajinskih luka zbog čega se povećava glad u svijetu. Ovo je njihovo djelo.“

8:18 - Zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Američkim Državama dostavile su Ukrajini oružje dugog dometa, uključujući haubice M777 iz Washingtona i protubrodske rakete Harpoon iz Danske. Washington čak razmatra da Kijevu pošalje i raketni sustav s dometom od nekoliko stotina kilometara te su održali i razgovor s Ukrajincima o opasnostima eskalacije ako napadnu preduboko u Rusiju, rekao je američki diplomat za Reuters.

- Zabrinuti smo zbog eskalacije, a ipak još uvijek ne želimo postavljati geografska ograničenja ili im previše vezati ruke sa stvarima koje im dajemo - rekao je američki dužnosnik Reutersu, prenosi Guardian.

7:15 - Ruska ofenziva u Donbasu odražava 'očiglednu politiku genocida' rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tijekom svog noćnog obraćanja. Kazao je kako trenutna ofenziva okupatora u Donbasu 'može učiniti regiju nenaseljenom'.

- Žele spaliti Popasnu, Bakhmut, Liman, Lisičansk i Severodonjeck u pepeo. Kao što su spalili Volnovakhu i Mariupolj - rekao je Zelenski.

- Sve ovo, uključujući deportaciju našeg naroda i masovna ubijanja civila, očita je politika genocida koji vodi Rusija - kazao je dodajući da je 'vršenje pritiska na Rusiju doslovno pitanje spašavanja života'. 

6:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je izrazio negodovanje zbog podjela unutar Europske unije kada je riječ o novim sankcijama protiv Rusije te se upitao zašto je nekim zemljama dopušteno blokirati plan.

"Koliko će još tjedana Europska unija pokušavati dogovoriti šesti paket?", upitao se Zelenski u kasnonoćnom obraćanju, ističući da Rusija dnevno za opskrbu energentima od 27-članog bloka prima milijardu eura.

Naime, kako podsjeća Reuters, Unija raspravlja o šestom krugu mjera protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruske nafte. Za takav potez potreban je konsenzus svih zemalja članica, ali Mađarska se za sada protivi toj ideji s obrazloženjem da bi njezino gospodarstvo pretrpjelo prevelike štete.

"Naravno da sam zahvalan onim prijateljima koji zagovaraju nove sankcije. Ali odakle moć ljudima koji blokiraju ovaj šesti paket? Zašto im je dopušteno imati toliku moć?" upitao se Zelenski.

Službeni Berlin se nada da će razgovori o novom krugu sankcija uskoro biti dovršeni, no to neće biti tema na samitu čelnika EU-a sljedećeg tjedna, rekao je jedan njemački dužnosnik u srijedu.

U izjavama ukrajinskog predsjednika drugi dan zaredom prisutna je zaoštrena retorika kada je u pitanju pristup svijeta ratu u Ukrajini.

"Pritisak na Rusiju doslovno je pitanje spašavanja života. A svaki dan odugovlačenja, slabosti, raznih sporova ili prijedloga da se 'pacifira' agresor, samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno", rekao je Zelenski.

U srijedu su ga razljutili prijedlozi o ustupcima Kijeva za postizanje mira, rekavši da ideja odiše pokušajima smirivanja nacističke Njemačke 1938. godine.

Ponovio je i pritužbe da svijet nije uspio potpuno izolirati ruski bankarski sustav, kao i da nije dovoljno brzo Ukrajini dostavio teško naoružanje.

 

Komentara 188

Avatar drug Joža
drug Joža
16:51 27.05.2022.

Rusija kukavički napada, Ukrajinci se junački povlače i to će biti i narednih dana, dok ne zauzmu cijelu regiju Donbasa i vjerojatno će tu stati crta fronte do nekog mirovnog sporazuma kao što je u Cipru, Koreji...svatko će ostati na svojoj strani razdvajanja, mine, rovovi, bodljikava žica i to je to. Tko će nakon toga Ruse izbaciti iz Donbasa i Krima?!? Tko?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
19:20 28.05.2022.

"SAD u Ukrajinu šalje dalekometne raketne sustave" - ovo neće dobro završiti po Ukrajinu.

DU
Deleted user
19:33 27.05.2022.

"Dužnosnik Ureda glavnog tužitelja samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR) Viktor Gavrilov kaže da je kriminalistička istraga "dovršena" i s obzirom na to da je RAT u tijeku optuženi bi mogli dobiti smrtnu kaznu" Ovo znači da nad optuženima NEĆE biti izvršena smrtna kazna obzirom da nikakav RAT nije u tijeku nego "SPECIJALNA VOJNA AKCIJA". Nema ratnog stanja znači da nema prijekih sudova i nema smrtnih kazni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije