Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVAZIJA NA UKRAJINU

Britanci: Rusi u Ukrajinu poslali tenkove stare 50 godina, evo što to znači

Army 2020 International Military Technical Forum
Foto: Anton Novoderezhkin/NEWSCOM
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.05.2022.
u 09:36

Britanci navode kako ruske snage nastavljaju napore da opkole Severodonjeck i Lisičansk. Nedavno su zauzele nekoliko sela sjeveroistočno od Popasne, no ukrajinski otpor ''uskraćuje Moskvi potpunu kontrolu''.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće o ratu u Ukrajini u kojem su naveli kako Rusi u invaziji vjerojatno koriste tenkove stare 50 godina. Riječ je o modelu T-63 kojim Rusi žele ''osnažiti svoje snage na jugu''. U izvješću se navodi kako su ovi tenkovi ''posebno osjetljivi na protutenkovsko oružje'' te da signaliziraju nedostatak ''moderne borbene opreme'', piše BBC.

Osim informacijama o upotrebi starih tenkova, Britanci navode kako ruske snage nastavljaju napore da opkole Severodonjeck i Lisičansk. Nedavno su zauzeli nekoliko sela sjeveroistočno od Popasne, no ukrajinski otpor ''uskraćuje Moskvi potpunu kontrolu'' nad istočnom regijom Donbasa.

Zelenski optužio Moskvu za genocid u Donbasu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu za „genocid“ u istočnoj pokrajini Donbas u kojoj grad Severodoneck trpi rusko granatiranje, prenio je BBC u petak.

„Žele da Donbas bude spaljen, žele da bude nenaseljiv“, kazao je predsjednik Zelenski, koji je u noćnom obraćanju opisao tešku poziciju Ukrajine na istoku zemlje.

Ruske snage približavaju se strateški važnim gradovima Severodonecku i Lisičansku, u pokušaju da ih opkole i unište ukrajinske branitelje. Zelenski ruske oružane snage nije optužio samo za pokušaj uništenja ukrajinskih snaga. Sugerirao je da je ruska invazija genocidna te tvrdi da su žrtve ubijanja i prognanstva i civili. Europsku uniju optužio je za manjak odlučnosti pri usvajanju sankcija. Šesti paket mjera nikako da bude usvojen, prije svega jer je u njega uključen i embargo na rusku naftu kojemu se protivi Mađarska.

Europska unija Moskvi svakodnevno za naftu i plin šalje gotovo milijardu eura – novac za koji predsjednik Zelenski tvrdi da financira invaziju na njegovu zemlju.

BBC javlja da su se tijekom noći čule tri eksplozije u gradu Dnipru, u kojem spasioci u ruševinama traže ljude. Gradonačelnik je kazao da su stanovnici pretrpjeli „nemirnu noć i nemirno jutro“. U granatiranju drugog ukrajinskog grada Harkiva u četvrtak poginulo je devet ljudi, među njima i jedna beba, dodaje BBC.

Ključne riječi

Komentara 75

BU
Butterbur
10:25 27.05.2022.

Javelini odrađuju posao, još malo pa će dovlačiti T-34 iz muzeja.

ST
stefj
10:13 27.05.2022.

Da bi se održala prednost pred Ukrajinom, što je u ovom trenutno Rusima najbitnije, koriste se i stare zalihe. Tenk je efikasan kao i svaki drugi, ima top, a u njihovoj novoj taktici to znači puno... Nova taktika je da se topovima i raketama uništi sve, tek onda ide pješadija. Takvim načinom samo je količina topova bitna, mogu dovesti i one iz 2. svjetskog rata i staru municiju. Preciznost nije bitna, samo količina... Ukrajini i taj tenk predstavlja isto veliku prijetnju kao svaki drugi, mora na njega potrošiti isto streljivo kao i na svaki drugi... Na kraju se dolazi do onog bitnog - koliko god Ukrajinci uništavali, omjer tehnike ostaje 10:1, zato Ukrajinci i traže pomoć zapada, ipak se suprotstavljaju jednoj od najvećih vojski svijeta... Čisto za usporedbu, Ukrajinci su uništili do sada ekvivalent više od 10-15 puta kompletne hrvatske vojske...

TM
Tata_mata
10:22 27.05.2022.

Gospodo iz Večernjeg ne radi se o T63 nego o T62

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije