Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigao njihov odgovor

Rusija protjeruje pet diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi

Russian President Putin chairs a meeting with members of the Security Council outside Moscow
SPUTNIK/REUTERS
27.05.2022.
u 10:55

Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde

U rusko Ministarstvo vanjskih poslova danas je  pozvan je veleposlanik RH u Ruskoj Federaciji Tomislav Car, kojemu je izražen snažan prosvjed 'zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za rat, zločine u Ukrajini i pružanje vojne pomoći s hrvatske strane neonacističkom režimu u Kijevu', objavilo je rusko ministarstvo.

Kao odgovor na neprijateljske korake koje je Zagreb ranije poduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije, Tomislavu Caru uručena je nota kojom je pet djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašeno kao persona non grata.

Hrvatska je krajem travnja protjerala ruske diplomate i osoblje, ukupno 24 osobe. Radi se o 18 diplomata i šestero članova administrativno-tehničkog osoblja. U ruskom je veleposlanstvu u Zagrebu tada ostalo samo petero djelatnika – veleposlanik, njegov zamjenik, vojni izaslanik i još dvoje diplomata, te je tada broj diplomata u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu bio izjednačen s brojem hrvatskih diplomata u veleposlanstvu u Moskvi.

Glasnogovornica tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova tada je optužila Zagreb da je odbio organizirati let za Rusiju te da hrvatska Vlada ''nastavlja razvijati antirusku liniju, ustrajno i sustavno uništava bilateralne odnose, doslovno se upuštajući u spletke''. Odluku ruskih vlasti tada je nazvala manifestacijom militantne rusofobije. 

– Službeni Zagreb došao je do točke da nam je na nediplomatski način, kršeći pristojnost i standarde međunarodne komunikacije, uskratio humanitarni let kako bismo evakuirali veliku skupinu zaposlenika veleposlanstva Rusije u Hrvatskoj s obiteljima, uključujući malu djecu. Takav nehumani i krajnje podrugljiv odnos prema našim sugrađanima neće proći bez primjerenog odgovora – rekla je tada Zaharova

– Ti ljudi napustili su Hrvatsku, letjeli su preko Beograda, nema tu nikakve rusofobije, ali je vrlo jasan politički stav Hrvatske da netko tko je u stanju ničim izazvan, kršeći sva prava međunarodnog poretka, napasti Ukrajinu i to činiti tako brutalno 60 dana, ubijati žene, djecu. Pružamo više nego drugi, mislim da smo dali dva tjedna da napuste Hrvatsku, i ne vidim nikakav problem. O toj kemljinskoj propagandi pitajte ove koji su za Kremljin – odgovorio joj je Plenković.

Protjerali 85 diplomata iz Francuske, Španjolske i Italije

Rusija je prošle srijede objavila da protjeruje ukupno 85 diplomata iz Francuske, Španjolske i Italije kao odgovor na slične poteze tih zemalja, ističući štetu u odnosima s vodećim članicama EU od početka rata protiv Ukrajine.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da protjeruje 34 člana diplomatskog osoblja iz Francuske, 27 iz Španjolske i 24 iz Italije. 

Tri europske zemlje zajedno su izbacile više od 300 Rusa od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače. U više navrata optužili su ruske diplomate za špijunažu, što Moskva odbacuje. 

Rusija je prošli mjesec već protjerala 45 poljskih i 40 njemačkih diplomata. Najavila je uzvratne mjere protiv Finske, Rumunjske, Danske, Švedske, Norveške i Japana, između ostalih. 

VIDEO Rusija zaprijetila Finskoj i Švedskoj: 'Nećemo to jednostavno prihvatiti. Sve će se radikalno promijeniti'

Komentara 26

LU
Lu13
11:20 27.05.2022.

Pa trebali su ih nasi povuci i ranije...

Avatar kvasac60
kvasac60
11:43 27.05.2022.

5 uhljeba više.

SJ
Sivi_Jastreb
12:16 27.05.2022.

Sta je sve to nama trebalo rat ce se zavrsit tamo bez nas jer mi smo minorni u toj prici...Plenkovic je zatrova sve odnose sa Rusima.. Dobijamo stalno korpacu zatvori se Brodosplit skver zatvara se Aluplast koni su zaradivali velikii novac u rusiji.Izbacit ce i ono malo Vegete i vina..Da da tako je to pa sad trka kod Orbana nasut karnister benzina i tamo korpa strava.Samo lupa po Hrvatskom narodu dok Plenki se udvara Briselu strava. Uskoro placat cemo benzin osamnest kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije