Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV ZARAZE

Zdravstveni djelatnici bez COVID potvrde neće moći raditi. Ministarstvo će u početku plaćati testove

HRT
24.09.2021.
u 10:25

Boris Ujević iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika kaže da je procijepljeno preko 90% liječnika , a što se tiče medicinskih sestara i tehničara, brojke variraju od 60 do 80%.

Najave resornog ministra Vilija Beroša da zdravstvenici djelatnici moraju imati COVID potvrde, mnogi nisu prihvatili s previše oduševljenja. A svoje nezadovoljstvo medicinske sestre i tehničari su izrazili jučer na prosvjedu. 

Hoće li cijela situacija dovesti do još jačeg pritiska na zdravstveni sustav, jedna je od tema u kojoj se govorilo jutros u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

- To nije nikakav represivni model, već želja i nastojanje da zaštitimo najugroženije, a to su pacijenti te potom zdravstveni djelatnici, istaknuo je Gordan Žanić iz Ministarstva zdravstva. 

Na pitanje hoće li biti sankcija, kazao je: - Vidjet ćemo kako ćemo se boriti bude li takvih pojava, no vjerujemo da toga neće biti. U ovome trenutku plan je da te osobe ne mogu raditi, a onda ćemo vidjeti kako dalje, dodaje.

Na samom početku testiranja bi plaćalo Ministarstvo zdravstva, a potom bi to financirali sami djelatnici. 

- Do sada smo na testiranja ljudi na Covid potrošili 1,2 milijarde kuna, ističe Žanić, a ukupno je Covid zdravstveni sustav koštao 3,6 milijardi kuna.

Dodao je kako su izdvajanja u zdravstvu iz godine u godinu sve su veća, iznos je dosegao 30 milijardi kuna.

- Ipak mislim da se dobro s time nosimo, da zdravstveni sustav funkcionira i da naši pacijenti imaju kvalitetnu zdravstvenu skrb, ističe Žanić dodajući da je teško reformirati zdravstvo tijekom pandemije, a zbog povećanih troškova. 

Boris Ujević iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika kaže da je procijepljeno preko 90% liječnika , a što se tiče medicinskih sestara i tehničara, brojke variraju od 60 do 80%.

- Teško je reći što se tiče medicinskih sestara, neke su na bolovanjima, neke na porodiljnima..., ističe Ujević i nada se da neće biti velik broj onih koji neće imati Covid potvrde.

- Kada recimo 1. listopada jer nemaju Covid potvrde na posao ne bi došlo 30% medicinskih sestara, sve bi jako teško funkcioniralo, gotovo nemoguće.

Komentara 7

Avatar Mega_London
Mega_London
10:43 24.09.2021.

Ako je cijepljeno preko 90% liječnika, zar to ne znači da oni imaju kolektivni imunitet?

ME
MediciKM
13:46 24.09.2021.

Bedačeki, pa tko će vam raditi. Nije to da ćete naći nekoga na burzi. Sve vam je medicinsko osoblje otišlo preko grane a vi se tu prijetitie da ćete im dati otkaze. Pa ima li više itko normalan u ovoj državi?

Ivan_Žižak
15:37 24.09.2021.

Samo se presele u jednu od rastućeg broja normalnih država koje su ukinule sve mjere. Plaća da ti ne pričam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije