Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog propusta veterinara farma
u karanteni, a još tri pod istragom

Bolest nije opasna za ljude, no kravama koje obole nema spasa i moraju u klaonicu, doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede
26. srpnja 2017. u 18:58 1 komentara 1164 prikaza
21.07.2015., Slavonski Brod - Zivotinje tesko podnose ekstremne vrucine, pa su tako i krave stocara Ivana Klasnica iz vec znatno smanjile prinos mlijeka. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog neprovođenja mjera za koje je obilno plaćena iz državnog proračuna, a imaju teške posljedice za farmski uzgoj, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede raskinula je ugovor o povjeravanju poslova javnih veterinarskih ovlasti s Veterinarskom stanicom (VS) Đakovo.

piletina Pomoćnik ministra: 'Ne treba piletinu svaki put povući s polica kad se uoči salmonela'

Raskidanju ugovora prethodio je inspekcijski nadzor Ministarstva na farmi Mala Branjevina tvrtke Novi agrar, nakon što je redovna analiza uzoraka krvi pokazala kako od 999 muznih krava njih čak 260 boluje od enzootske leukoze goveda (ELG).

CSI na slavonski način

Taj je broj i sam po sebi alarmantan. No još je alarmantnija činjenica da je ovlaštena đakovačka stanica dopuštala neovlaštenoj veterinarskoj službi s farme da obavlja njezin posao, pa tako i obveznu pretragu krvi na enzootsku leukozu goveda (ELG), a ona je za taj posao “brala” tek državni novac.

I sve to prolazilo je mimo “radara” mjerodavnih dok na farmi, koja se od 2011. službeno vodi ‘slobodnom’ od ELG-a i bruceloze, nije buknula opasna zoonoza. Inspektori su sumnjali da uzorci krvi s farme uopće nisu uzeti od svih 845 krava starijih od 24 mjeseca, već su neke bile opetovane “donatorice”, a to je na kraju, kao u kakvoj epizodi američkog CSI-ja, potvrdila i analiza DNK krvi svake od njih. Ponovnim uzorkovanjem krvi bolest je tako pouzdano utvrđena kod 187, a ne 260 krava, koje će na klanje, a Mala Branjevina je u karanteni.

Za rubriku vjerovali ili ne, uzorci krvi krava s farme Mala Branjevina “posuđivali” su se i sestrinskoj farmi Berak pa je u tijeku i oduzimanje ovlasti Veterinarskoj ambulanti Bosgen iz Gašinaca koja o njoj skrbi, te inspekcijski nadzori i na drugim farmama Novog agrara – Krndija i Orlovnjak.

Valja znati kako se kronična virusna enzootska leukoza s goveda ne prenosi na ljude, već samo s goveda na goveda, ima vrlo dugu inkubaciju, i do sedam godina. Krave mršave, daju manje mlijeka i završavaju na klanju, ali ne i u prometu. No direktor Veterinarske stanice Đakovo Ante Strmotić izjavio je za Glas Slavonije kako je cijela priča tek “interna stvar tehničke prirode te da posrijedi nije nikakva zaraza, bolest ili slično”.

U rješenju o oduzimanju javnih ovlasti VS-u Đakovo potpisanom od glavnog veterinarskog inspektora Damira Agičića, kojega je Večernji list u posjedu, stoji kako je farma na čelu s Darijem Kalađijom neovlašteno čak i cijepila goveda protiv bolesti plavog jezika.

Krave Pobuna mljekara Uginulo 509 krava nakon cijepljenja od kvrgave kože

Uobičajena praksa?

No on tvrdi kako je sve to uobičajena praksa u Hrvatskoj između ovlaštenih veterinarskih organizacija i velikih farmi koje imaju vlastitu veterinarsku službu. Kako bi se spriječila mogućnost prijenosa zaraznih bolesti, uzorkovanje krvi na brucelozu i ELG provodi veterinarska služba Male Branjevine, a Đakovo pred resornim ministarstvom formalno prijavljuje da su oni odradili naređene mjere, izjavio je inspekciji.

Takvu praksu nisu demantirali ni u VS-u Đakovo, jedino što Strmotić za veliki broj pozitivnih uzoraka krivi neadekvatno sterilizirane epruvete na Maloj Branjevini. I dok prstom upiremo u uvoznu robu, sve je to razlog da se i mjerodavni i potrošači zamisle kako se i koliko kontrolira i domaća koja će završiti na našim stolovima.

Stoga nije čudno što po najnovijoj odredbi resornog ministarstva sve ovlaštene veterinarske organizacije u RH ubuduće 48 sati ranije moraju prijaviti provođenje naređenih mjera cijepljenja, uzorkovanja krvi i slično na farmama s više od 300 peradi, 49 svinja, ovaca ili koza te goveda, kao i 19 kopitara, kako bi ih u tom poslu nadzirali veterinarski inspektori. Bez njihova potpisa da su odradile sve kako valja iz proračuna ubuduće neće dobiti ni kune.

Bill Gates Sve izgledniji scenarij Gates opet upozorava: Ovo je veća prijetnja od nuklearnog napada BITKA KRALJICA Tako to izgleda kad se krave potuku Lovac na mrazove: 'Stroj sam platio 40.000 eura, već se isplatio jer sam spasio voćnjake'
Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • osica:

    znači, , nema stručnog i odgovornog posla bez nadzora. A da takvom stručnjaku date momentalni nogomet i oduzmete licencu za rad, umjesto duplo plaćenog posla, jer i nadzor mora netko platiti ? Samo tako ce odgovornost sjesti na mjesto neodgovornosti, ... prikaži još!osti, a potošači koji sve to skupo plaćaju biti zaštićeni. Po meni nema oprosta za vlasnika (ali on može biti i neuk) a pogotovo za stručnjaka koji gleda kroz prste i na koncu " Kolika je cijena tog pogleda" ?