Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna mljekara

Uginulo 509 krava nakon cijepljenja od kvrgave kože

Krave
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
04.05.2017.
u 19:58

Seljaci odbijaju skoro docjepljivanje protiv bolesti. Mnogi misle kako su s cijepljenjem puno izgubili, no EU daje znatne potpore koje služe i za takve nepredviđene situacije, kaže M. Brlošić

Ne može biti veće kazne nego kad ti krava ugine. Ja svoje krave sigurno neću ponovno cijepiti, jedino ako ovoga puta cijepljenje krene obrnutim redoslijedom pa da vidim kakve će posljedice i štete sada drugi imati – kaže čelnik Udruge OPG-a Život Antun Laslo, ističući kako je to stav većine članova udruge.


 

Njegovo gospodarstvo s 40-ak muznih krava još se, naime, nije oporavilo od lanjskog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože, kojim je obuhvaćeno 449.330 hrvatskih goveda. Samo su Laslu uginule četiri krave, a dvije koje su evidentno gubile na težini, jedva je uspio prodati za 1500 kuna, koliko ne vrijedi ni tele, koje još puno mora hraniti dok dođe do faze mliječnosti. Proizvodnja mlijeka pala je i za 30%. Pobačaja steonih junica nakon cijepljenja i na drugim je farmama bilo kao nikad ranije, a kako 8. svibnja počinje docjepljivanja već cijepljenih krava, Laslo i ostali farmeri pušu i na hladno.

Ni 19,1 milijun kuna naknade, koliko je jučer sjelo na njihove račune zbog pada mliječnosti kod cijepljenih krava, nije smirilo hrvatske mljekare, od kojih su najglasniji u Brodsko-posavskoj i Slavonsko-baranjskoj županiji. Smatraju kako to nije ni približno onome koliko su izgubili s pobačenom teladi te s padom proizvodnje, koja se s cijepljenjem čitave populacije goveda u nas, koje je Hrvatska jedina od svih članica EU provela, u nas dodatno urušava. A dodatno ih “zakopava” i Belje koje im nije platilo mlijeko ni za ožujak.

– Veterinari ovoga puta neće u moje dvorište – poručuje Laslo po kojemu ni službena brojka o 509 uginulih krava zbog cijepljenja nije stvarna. Puno krava uginulo je nakon roka koji se priznavao, objašnjava. Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, ne slaže se s Laslom i poljoprivrednicima koji odbijaju cijepljenje. Ne isključuje da je šteta možda i veća od trenutačne naknade.

Samo u prvih mjesec dana od cijepljenja, prema analizi HPK, bilo je 20 mil. kuna štete od pada mliječnosti i uginuća te je uz njihovu pomoć i podršku udruženja europskih farmera Copa Cogeca, ministar Tomislav Tolušić ovih dana u Bruxellesu uspio izlobirati naknadu za farmere.


 

– Bolest kvrgave kože pojavila se u Srbiji i Vlada je odlučila da će se sva goveda u RH cijepiti, što se mora provesti. Neki su uvjereni da je bilo bolje čekati i vidjeti hoće li se bolest uopće pojaviti ili ne, no ja sam uvjeren da bi, da se pronašlo koje bolesno grlo, sankcije EU bile puno skuplje – kazao je Brlošić. 

Naknadu od 19,1 milijun kuna jučer je dobilo 7248 mljekara, 750 kuna oni koji su u srpnju 2016. isporučili manje od 1744 kg mlijeka, a oni s većim količinama 0,43 kn/kg. Ministar Tolušić kaže kako su se lani i proizvođači cjepiva i veterinari odmah naplatili, a za mljekare je trebalo nekoliko mjeseci uvjeravati EK da su ostali kratkih rukava i da ih treba obeštetiti.

S obzirom na to da su goveda već bila u kontaktu s oslabljenim uzročnikom kvrgave kože u cjepivu, docjepljivanje bi trebalo proći “bezbolnije”. Gospodarstvu koje se ogluši o naređene mjere inspekcija će zabraniti promet stoke i proizvoda. Prekršajni postupak koji će uslijediti mogao bi pak stajati 6-10 tisuća kuna.

Komentara 2

HO
homofob
05:17 05.05.2017.

Vjerujem da bi za Hrvatsku bilo jako dobro provesti totalno cjepljenje protiv "kvrgave koze" u Saboru!

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
07:03 05.05.2017.

a sto kad nam uginu silom zakona cijepljena djeca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije