Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Tako to izgleda kad se krave potuku

Svake godine na obroncima švicarskih Alpa domaće se krave tuku za teritorij i titulu Kraljice kraljica
07. svibnja 2017. u 18:28 3 komentara 6059 prikaza
Foto: Reuters
Pogledajte galeriju 1/8

Švicarski kanton Valais ili Wallis, ovisno o teme govorite li francuski ili njemački, nadaleko je poznat po skijaškim stazama, termalnim vrelima i plodinim padinama na kojima raste vinova loza i breskve. No, taj kraj poznat je i po tradicionalnim borbama krava koje se na obrocima Alpa svake godine odigravaju od proljeća do jeseni.

Jedna od takvih, eliminacijskih borbi, održana je danas u Aprozu. Tu na megdan prema tradiciji izlaze goveda pasmine herens ili eringer, opet ovisno o teme govorite li francuski ili njemački.

utrka s bikovima,SAD kalifornija U hrvatskom dresu trčao s bikovima

Krave kao krave, sve su one u osnovi iste; štite svoj teritorij i ne libe se potući za svoj komadić prostora. Ne treba im puno da se dohvate rogovima i tako odluče koja je jača. Nervoza je to veća jer krave izlaze na pašnjake narogušene nakon dugih zimskih mjeseci zatočeništva u štalama.

Osim za svoj komadić prostora, što nešto znači njima, krave se tuku i za prestižnu titulu Kraljice kraljica, što puno znači njihovim uzgajivačima.

Riječ je o nizu borbi, Bitaka kraljica, u kojima se krave bore za titulu kraljice svog sela, da bi se na kraju tople sezone održala posljednja, najveća bitka, ona za Kraljicu kraljica.

Srećom, krv tu ne teče. Krave se bore poput kraljica. Iako su mišićave i lake na rogovima, nakon izmjene oštrih pogleda slijedi nalet rogovima i naguravanje livadom, sve dok ona slabija ne podvije rep i pobjegne niz obronak.

pernar RASPRAVA U SABORU Pernar: Krave su krive za stakleničke plinove; Bulj: Hrvatska ionako nema goveda krave KAOS NA NOVOM ZELANDU Stvarno su imale sreće: Krave ostale na 'otoku' usred razornog klizišta matador, bik, borba s bikovima USTAVNI SUD PONIŠTIO PRESUDU Borbe s bikovima ponovno su dopuštene u Kataloniji: 'To je dio španjolske baštine'
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu