Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA KRALJICA

Tako to izgleda kad se krave potuku

Foto: Reuters
1/8
07.05.2017.
u 18:28

Svake godine na obroncima švicarskih Alpa domaće se krave tuku za teritorij i titulu Kraljice kraljica

Švicarski kanton Valais ili Wallis, ovisno o teme govorite li francuski ili njemački, nadaleko je poznat po skijaškim stazama, termalnim vrelima i plodinim padinama na kojima raste vinova loza i breskve. No, taj kraj poznat je i po tradicionalnim borbama krava koje se na obrocima Alpa svake godine odigravaju od proljeća do jeseni.

Jedna od takvih, eliminacijskih borbi, održana je danas u Aprozu. Tu na megdan prema tradiciji izlaze goveda pasmine herens ili eringer, opet ovisno o teme govorite li francuski ili njemački.

Krave kao krave, sve su one u osnovi iste; štite svoj teritorij i ne libe se potući za svoj komadić prostora. Ne treba im puno da se dohvate rogovima i tako odluče koja je jača. Nervoza je to veća jer krave izlaze na pašnjake narogušene nakon dugih zimskih mjeseci zatočeništva u štalama.

Osim za svoj komadić prostora, što nešto znači njima, krave se tuku i za prestižnu titulu Kraljice kraljica, što puno znači njihovim uzgajivačima.

Riječ je o nizu borbi, Bitaka kraljica, u kojima se krave bore za titulu kraljice svog sela, da bi se na kraju tople sezone održala posljednja, najveća bitka, ona za Kraljicu kraljica.

Srećom, krv tu ne teče. Krave se bore poput kraljica. Iako su mišićave i lake na rogovima, nakon izmjene oštrih pogleda slijedi nalet rogovima i naguravanje livadom, sve dok ona slabija ne podvije rep i pobjegne niz obronak.

Komentara 3

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
08:01 08.05.2017.

Ne znam, meni to ne izgleda strašno u usporedbi kako to čine moje susjede...

DU
Deleted user
22:10 07.05.2017.

Krave se ne tuku. Goveda se "bodu".

Avatar Mona-Mo
Mona-Mo
07:45 08.05.2017.

Primitivizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije