Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prisjela mu rastava

Zbog braka joj patila karijera, nakon razvoda sud odredio da joj bivši suprug isplati 160.000 eura

euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
1/3
25.03.2022.
u 08:47

Ekonomska ovisnost žena o svojim muževima jedan je od središnjih mehanizama kojim su žene podređene u društvu. Većini obitelji žene i dalje uglavnom preuzimaju teret kućanskih poslova i brige o djeci, čak i kada obavljaju neku vanjsku djelatnost - navodi se u presudi.

Argentinska Nacionalna komora za žalbe potvrdila je presudu kojom se muškarcu nalaže da isplati osam milijuna argentinskih pesosa (160.000 eura) svojoj bivšoj supruzi, diplomiranoj ekonomistici koja se gotovo 30 godina posvetila isključivokućanskim poslovima, prenosi argentinski Clarin.

Tako visoka novčana odšteta nikada nije dodijeljena.Supružnici su bili vjenčani između 1982. i 2009., a u kućanstvu su uloge bile tradicionalno podijeljene - dok je muškarac radio, žena se posvetila podizanju djece i obavljanju kućanskih poslova.

- Ekonomska ovisnost žena o svojim muževima jedan je od središnjih mehanizama kojim su žene podređene u društvu. (...) U većini obitelji žene i dalje uglavnom preuzimaju teret kućanskih poslova i brige o djeci, čak i kada obavljaju neku vanjsku djelatnost - navodi se u presudi.

Ni nakon razvoda nisu bili ravnopravni, dok je žena prolazila kroz ekonomske poteškoće, njezin se bivši suprug  "dobro zabavljao".

- Nakon 27 godina braka, tuženik ju je napustio u dobi od 60 godina, u kojoj žene ostvaruju mirovinu, uskraćujući joj ulazak na tržište rada - stoji u tekstu, na temelju iskaza tužiteljice.

Građansko vijeće odlučilo je odrediti ekonomsku naknadu za pojedinačni iznos od osam milijuna pezosa, u korist žene.

Argentinke provode 6,4 sata dnevno brinući se o djeci i kućanskim poslovima

- Zbroj je razuman kako bi se rebalansirala različita ekonomska situacija supružnika koja je proizašla iz braka i njegovog raspada - rekao je sudac.

Kako bi se izračunala brojčana vrijednost, uzete su u obzir "osobne prilike i patrimonijalni položaj stranaka", uzeto je u obzir i da je ova žena profesionalka koja je odstupila od svog profesionalnog razvoja da se bavi kućanskim poslovima.

- To je presuda bez presedana, iznos je vrlo visok - kaže za ove novine odvjetnik Eduardo Sirkin, specijalist obiteljskog prava i profesor građanskog procesnog prava.

- Ako osoba koja ima diplomu ekonomista raditi da bi se posvetila obitelji, a onda se druga strana razvede, sve što je ostavila po strani mora se popraviti. To je neravnoteža koja se događa. na različite načine: emocionalno, psihički i materijalno. To se zove nematerijalna šteta - zaključuje Sirkin. 

- U prosjeku, Argentinke provode 6,4 sata dnevno brinući se o djeci i kućanskim poslovima. Muškarci, samo 3,4 sata. Polovicu vremena. Tradicionalna raspodjela zadataka skrbi i dalje pada na žene - zaključuje Lucía Martelotte, zamjenica izvršnog direktora Latinoameričkog tima za pravosuđe i ravnopravnost spolova (ELA).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije