Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tolušićevi kvadrati: Zašto je ministar prijavio manju kvadraturu kuće u imovinskoj kartici?

Povjerenstvo za sukob interesa ispitat će imovinsku karticu ministra poljoprivrede i navode o tvrtki koja mu je gradila kuću
07. svibnja 2019. u 20:35 14 komentara 2760 prikaza
Obiteljska kuća ministra Tomislava Tolušića u Virovitici
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv ministra Tomislava Tolušića zbog informacije da mu je izvođač radova na obiteljskoj kući u Virovitici bila tvrtka koja je surađivala s Virovitičko-podravskom županijom dok je on bio župan te je pokrenulo redovnu provjeru imovinske kartice jer je Tolušić upisao manje stambenih kvadrata nego što je stvarna kvadratura njegove kuće.

Obiteljska kuća ministra Tomislava Tolušića u Virovitici Sporni kvadrati Ovo je kuća zbog koje je Tomislav Tolušić pod povećalom javnosti

Informacije o Tolušićevoj kući i prijavljenom manjem broju kvadrata, kao i o izvođaču radova što je, ako je točno, još veći grijeh, objavio je Telegram.hr, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa postupa po njihovim tekstovima.

Upisao samo pola kvadrata

– Napravit ćemo redovnu provjeru imovinske kartice, dakle provjeriti zemljišne knjige i ostalo, a ako utvrdimo nesklad, tražit ćemo očitovanje dužnosnika (ministra Tolušića, op.a). Nakon očitovanja odlučit ćemo hoćemo li pokrenuti postupak. Predmet o izvođaču radova koji je, prema pisanju medija, gradio dužnosnikovu kuću i poslovno surađivao sa županijom dok je ministar Tolušić bio župan otvorili smo odmah. Prvo ćemo prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, tražiti očitovanje županije o poslovnoj suradnji s tom tvrtkom, a na koncu ćemo na sjednici Povjerenstva odlučiti hoćemo li pokrenuti postupak – rekla nam je Martina Jurišić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Tolušić se branio da je u imovinsku karticu prijavio 165 kvadrata prostora u kojem živi, a “kad bude živio na krovu, prijavit će i krov”.

peđa grbin 'Nemojte da vas zavaraju lažne isprike, važno je tko je izgradio Tolušićevu kuću'

Martina Jurišić objasnila je da je praksa da dužnosnici u imovinsku karticu upisuju ukupnu kvadraturu kuće i okućnice s pripadajućom cijenom, uz napomenu da je riječ o kući i okućnici ili mogu upisati kvadraturu svakog objekta posebno, dakle kuće, pomoćnih objekata i slično. Tolušićev stil, prema kojem je upisao stambeni prostor, ali ne ukupni prostor kuće i objekata uz ili spojenih s kućom u kojima roštilja i slično ne uklapa se u praksu koju je navela glasnogovornica Jurišić. Novinari portala Telegram.hr otkrili su da Tolušićeva kuća ukupno ima 330 kvadrata i još jedan objekt od 120 kvadrata prema posjedovnom listu koji izdaje Državna geodetska uprava, a on je u imovinsku upisao tek 165 kvadrata. Još je ustvrdio da je stambeni prostor i manji, odnosno da ima 153 četvorna metra.

“Čudna sprega”

Tolušićeve muke s imovinskom karticom bile su tema danas i među zastupnicima u Saboru. Branimir Bunjac iz Živog zida tako je rekao da Tolušićevo objašnjenje kako nije prijavio pomoćni objekt od 120 kvadrata jer se u njemu roštilja pokazuje da su imovinske kartice veliki problem i s njima se pokazuju problemi svakodnevno.

Obiteljska kuća ministra Tomislava Tolušića u Virovitici
1 / 14
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić našao se u središtu pažnje zbog obiteljske kuće u Virovitici.

– Zbog čega ljudi imaju potrebu prijavljivati manju imovinu nego što ona stvarno iznosi, to treba pitati njih, a imamo pravo sumnjati da dobar dio imovine uopće nije prijavljen. To što je kuću gradila tvrtka koja je dobivala jako puno posla dok je Tolušić bio župan pokazuje spregu vlasti s interesnim skupinama. To nije prvi takav slučaj i poduzetnici su na neki način prinuđeni poslovati s državom koja ih nakon toga reketari i moraju vratiti protuuslugu – zaključio je Branimir Bunjac.

Tomislav Tolušić redovitA provjera Povjerenstvo će provjeriti imovinsku karticu ministra Tolušića

HDZ-ovac Branko Bačić poručio je pak da je dovoljno ministrovo objašnjenje tog slučaja.

– Izvan toga ne bih ništa mogao reći. On je pozvao novinare da provjere njegov stambeni prostor pa vas, evo, i ja pozivam. On kaže da je napravio sve u skladu s uputama za popunjavanje imovinske kartice i ja nemam tome što dodati – zaključio je Bačić.

Slučaj je komentirao i premijer Plenković: koliko sam razumio on će sam to pojasniti javnosti, čuli smo se, rekao je da je nekoliko puta to objasnio.

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • crodux:

    kad ćemo vidjeti Josipovićevih 7 stanova u slikama koje su oteli i imena njihovih bivših nesretnih vlasnika?!

  • DOBARDAN:

    Lijepa kuća, samo je pitanje kolika joj je tržišna vrijednost u Virovitici?

  • karlodrago:

    Prema ovim ljevim novinarčićima, ministri u Plenkovićevoj vladi bi trebali bit bezkućici a prema SDP-u trebali bi biti obavezno antihrvtski i jugonostalgičari.