Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povjerenstvo će provjeriti imovinsku karticu ministra Tolušića

Što se tiče imovinske kartice i površina kuće, u tom dijelu će se, prije samog otvaranja predmeta, najprije napraviti redovita provjera podataka u kartici
07. svibnja 2019. u 14:03 19 komentara 1015 prikaza
Tomislav Tolušić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u dijelu vezanom za imovinsku karticu i upisane površine kuće potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića napraviti redovitu provjeru, a vezano za dio navoda koji se odnosi na trgovačko društvo koje mu je gradilo kuću, a koje je surađivalo sa županijom dok je on bio župan. Otvorit će odmah predmet, ali ne mogu reći hoće li se ili neće pokretati postupak. 

Tomislav Panenić POGODOVANJE Panenić: Vlada i Tolušić vrše pritisak na gradove i općine radi državnog poljoprivrednog zemljišta

"Ono što možemo reći jest da ćemo ispitivati i jedno i drugo. Znači, ispitivat ćemo i dio koji se odnosi na imovinsku karticu i podatke u kartici i dio koji se odnosi na činjenicu da mu je, prema navodima iz medija, kuću gradila tvrtka koja je bila u poslovnom odnosu s Virovitičko-podravskom županijom dok je on tamo bio župan", rekla je u utorak Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

VIDEO Obiteljska kuća ministra Tomislava Tolušića

Što se tiče imovinske kartice i površine kuće, u tom dijelu će se, objasnila je, prije samog otvaranja predmeta, najprije napraviti redovita provjera podataka u kartici. Jurišić je objasnila kako će Povjerenstvo usporediti podatke u imovinskoj kartici ministra Tolušića s podacima iz zemljišnih knjiga i ostalih državnih tijela.

Ako se utvrdi nesklad, najprije se dužnosniku šalje zaključak da se odmah na taj nesklad očituje te tek nakon što zaprime taj zaključak mogu ići na predmet. Objasnila je da je Zakonom propisano da kad provjeravaju imovinsku karticu dužnosnika i kad utvrde nesklad najprije trebaju dužnosnika pitati da taj nesklad objasni.    

S druge strane, objasnila je Jurišić, Povjerenstvo će otvoriti predmet koji se odnosi na dio navoda vezano za trgovačko društvo koje je Tolušiću gradilo kuću, a koje je surađivalo sa županijom dok je Tolušić bio župan. "Tu također ne možemo reći hoće li se pokretati postupak ili ne, jer će se prvo tražiti podaci i dokumentacija", istaknula je glasnogovornica.

To je sada otvaranje predmeta, što znači da ćemo to ispitati i vidjeti ima li elemenata za pokretanje postupka ili nema, dodala je.  

Tomislav Tolušić u imovinsku karticu upisao je kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, no u prijepisu posjedovnog lista koji izdaje Državna geodetska uprava stoji kako je veličine 330 metara četvornih, objavio je Telegram. Na istom zemljištu, kako tvrde, nalazi se još jedna kuća od 121 četvorni metar, koju Tolušić uopće nije prijavio.

Ministri Marić i Tolušić o Nacionalnom programu reformi USKORO NATJEČAJ Tolušić uvodi e-iskaznicu s kojom će seljaci lakše do poticaja

Tolušić: Mislim da sam napravio sve po pravilu i propisu

Ministar Tolušić jutros je ispred Vlade okupljenim novinarima rekao kako misli da je napravio sve po pravilu i propisu, a ako Povjerenstvo misli drukčije, bit će mu drago da to ispravi.

"Prostorije u kojima živim imaju 153 četvorna metra i mislim da je to jedino ispravno i ono što sam trebao upisati u imovinsku karticu. S obzirom na to da je očito nejasno što se upisuje u imovinsku karticu, tražio sam tumačenje i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa jer vidim da sam ja jedan od rijetkih koji upisuje kvadraturu kuće, drugi upisuju kuću s okućnicom. Mislim da sam napravio sve po pravilu i propisu, a ako Povjerenstvo misli drukčije, bit će mi drago da to ispravim", poručio je Tolušić.   

Tomislav Tolušić
1 / 14
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić našao se u središtu pažnje zbog obiteljske kuće u Virovitici.

Opovrgnuo je da su to dvije kuće. "Ne, to je jedna kuća. Ako želite možete doći vidjeti slobodno, nije uopće problem", kazao je.

Kaže da je sve apsolutno prijavio na vrijeme te da misli da u imovinsku karticu treba upisati kvadraturu stambenog prostora u kojem živi, neto površine. Primjerice, kaže Tolušić, vi živite u stanu od 60 kvadrata, upisujete 60 kvadrata, ne upisujete 90. 

Rekao je da je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pojašnjenje tražio jučer "zato što će očito sad ispasti spektakl oko toga", a on je uredno prijavio sve što su napravili, ima građevinsku dozvolu, a u glavnom projektu piše kolika je neto površina njegove kuće, piše kolika je površina pomoćnog objekta koji nije stambeni objekt i koji nije kuća za stanovanje.

Na pitanje može li objasniti to što kaže da živi u 150 kvadrata te što je s preostalih 150 kvadrata, budući da je u katastru upisano da je kuća površine 330 kvadrata, ministar Tolušić je rekao da nema drugih 150 kvadrata, što je objasnio razlikom između neto i bruto stambenog prostora.

Marko Pavić odmah i bez odgađanja Ustavni sud od ministarstva zatražio očitovanje o financiranju spotova o mirovinskoj reformi

"O tome vam i govorim – ne postoji 330 kvadrata", istaknuo je.

Na upit kako onda katastarski piše da je 300 kvadrata, Tolušić je novinare uputio da to pitaju građevince pa neka im objasne razliku između bruto i neto stambene površine. "Kad god želite možete doći pogledati kuću i prostor u kojem ja živim. Ja mislim da je to vrlo korektno i slobodno pogledajte i prebrojite koliko ima kvadrata, možemo zajedno izmjeriti. Ako izmjerite više od 153 kvadrata, ja se kladim da nećete", poručio je Tolušić.

Upitan o tvrtki koja je sporna jer se može dogoditi da je bio u sukobu interesa budući da se radi o tvrtki koja je radila i za županiju, Tolušić je kazao da je otprilike prije tri i pol godine prestao biti župan Virovitičko-podravske županije.

"Radili smo mojih osam i pol godina mandata praktički sa svim ozbiljnijim građevinskim tvrtkama, a ima ih desetak na području Virovitičko-podravske županije i jedino mi je normalno kad gradim kuću u Virovitici, da mi kuću radi neka od tvrtki iz moje županije, a ne netko iz Zagreba, Splita, Bjelovara ili Dubrovnika", rekao je.

JAKO GA JE VOLIO
Posljednji Cicini dani: Smrt prijatelja ga je dotukla, tada je sve krenulo nizbrdo
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • stric7:

  ...zanimljivije bi bilo da nam predstavite kvadratiće direktora škverova po Istri i Rijeci ...

 • Avatar El-Delinquente
  El-Delinquente:

  Tolusicu ako se sada obruse specijalci sa svojim neimenovanim povjerljivim izvorima onda ste ti, tvoja obitelj i svi blizi i dalji poznanici nadrljali odnosno svi ce biti pod revolucionalnim antifa povecalom. A gdje ne bude nista tu ce se vec ... prikaži još! po potrebi naci nesto. Takvo javno optuzivanje i sudjenje je izvjezbano od 45 pa naovamo.

 • Pronto:

  Danas covjek nesmje imat odma nekakva povjerenstva za sukob interesa pa tko danas radi bez interesa ..Mesic