Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diskriminacija

Zahtjev inženjerki kemije: klijente ćete zabavljati – u minici

preljub, afera, ljubavnici, par, posao, ured, office, nasilje (1)
Frank May/DPA/PIXSELL
07.03.2013.
u 16:12

Gotovo svaka druga žena ne zna da Zakon o ravnopravnosti spolova zabranjuje uznemiravanje i spolno uznemiravanje na radnom mjestu

Razgovor za radno mjesto inženjerke kemije zaprepastio je L. G. jer bio je debelo ispod razine dostojanstva. Jedan od uvjeta da dobije posao, objašnjeno joj je, jest i da jednom ili više puta godišnje mora biti spremna zabavljati tvrtkine partnere od popodneva do rane zore, bez obzira na to što ona, njen muž ili obitelj mislili, a uputili su je i da “u takvim prigodama treba obući suknjicu čiju dužinu od 10 cm iznad koljena određuje šefica, a jedino šefica može nositi dugu suknju jer je ipak šefica“.

Jamstvo nerađanja

Od L. G. tražili su i jamstvo da neće rađati idućih nekoliko godina ako je zaposle jer, ako zatrudni, “sve će zakonski uredno provesti, ali će je treći dan po povratku na posao čekati radna knjižica”.

Jedan je to od brojnih primjera spolne diskriminacije koji su prijavljeni Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. U suradnji sa sindikalnim ženskim sekcijama ona ih je uvrstila u vodič pod nazivom “Kako prepoznati spolnu diskriminaciju u praksi i kako se od nje zaštititi” koji su jučer predstavili prigodnim performansom, a koji je namijenjen sindikalnim povjerenicama i povjerenicima te pravnicima.

Cilj je razbiti predrasude o bespomoćnosti u pokretanju postupaka u vezi s rodnom diskriminacijom ili uznemiravanjem na radnom mjestu, ali i ohrabriti za aktivnije djelovanje u razvoju sindikalne i sudske prakse vezano za antidiskriminacijsku zaštitu na radnom mjestu. Žrtve su većinom žene.

– Na položaj žena na tržištu rada utječu tradicionalne predrasude i stereotipi. Čak 73% žena smatra da u Hrvatskoj žene nisu zaštićene od uznemiravanja na poslu, a toliko ih je i osobno bilo uznemiravano ili su tomu svjedočile, njih 74,1% – kaže Višnja Ljubičić.

Inspekcijski nadzor

Dva su oblika zaštite od diskriminatornog postupanja u radnom odnosu: postupanje povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika i inspekcijski nadzor. Poduzeća s više od 20 zaposlenih moraju imati osobu koja je ovlaštena zaprimati pritužbe o povredi dostojanstva i provoditi postupke po tim pritužbama, i to u roku od osam dana. Obveza inspekcijskog nadzora uključuje i nadzor po pritužbi o diskriminaciji temeljem spola pri zapošljavanju i u radnom odnosu.

>> 'Žene su najveće žrtve krize, ali su i same dijelom krive za loš status'

Komentara 44

VI
Vito
07:45 08.03.2013.

07.03.2013. u 23:36h Maryo O ukusima se ne raspravlja I to je vrsta diskriminacije - kritiziranje odjevanja poslovnih suradnik/ca Svaka osoba se smije odjevati onako kako se osjeća najugodnije Na nama je da sami odredimo jesmo li spremni "podnijeti" odijevanjeanje kao prioritet, ili osobu kao poznavatelja/icu posla kojim se bavimo jedno do drugog

DU
Deleted user
17:14 07.03.2013.

a po ovim podacima sad i kužim zašto zapošljavaju žene

Avatar Maryo
Maryo
23:36 07.03.2013.

Jeste spolno uznemiravanje ali i mnoge one moraju znati da se moraju pristojno oblačiti a ne u minici (kao prostitutke) kao većina današnjih mladih Hrvatica, nažalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije