Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rodna ravnopravnost

'Žene su najveće žrtve krize, ali su i same dijelom krive za loš status'

Mirela Holy (1)
Patrik Macek/PIXSELL
28.02.2013.
u 22:55

Najviše pozornosti dobila tema žena u politici, pa su tako SDP-ove Mirela Holy i Gordana Sobol ustvrdile kako je unatoč velikoj brojci žena u stranci malo njih na najvišim pozicijama.

Žene su najveće žrtve ove krize i trebale bi više međusobno surađivati kako bi popravile svoj status u društvu, zaključak je konferencije "Postizanje rodne ravnopravnosti: izgradnja ženskog savezništva u politici i civilnom društvu" koju su danas u Saboru organizirali Odbor za ravnopravnost spolova, CESI i Srednjoeuropska mreža jednakosti spolova uz potporu Veleposlanstva SAD-a. Na konferenciji je razmatran ekonomski, socijalni i politički položaj žena u krizi te nove strategije suradnje između žena u političkim strankama i civilnom društvu, no ipak je najviše pozornosti dobila tema žena u politici, pa su tako SDP-ove Mirela Holy i Gordana Sobol ustvrdile kako je unatoč velikoj brojci žena u stranci malo njih na najvišim pozicijama.

Žene dozvoljavaju da ih se stjera u geto

- Tužno je da od 21 ministra u Vladi, imamo samo četiri žene. Ne trebamo očekivati da će se žene više pitati za mišljenje jer muškarci političari nas žene u politici doživljavaju kao ukras ili nužno zlo, i trebaju nas samo kako bi pokalazi da i oni podupiru ravnopravnost spolova. Dapače, rad nekih žena muški kolege znaju popratiti i s riječima "nemojte zamarati svoju malu glavicu ekonomskim pitanjima jer je tu veliki potpredsjednik vlade koji misli o tome" – rekla je saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, aludirajući na svoj odnos s bivšim potpredsjednikom Vlade Radimirem Čačićem. Smatra da bi bilo mudro od njihovih muških kolega kad bi se malo više oslanjali na žensku pamet jer je patrijahalno društvo žene natjeralo da budu znatno kreativnije kako bi uspjele u životu i pronašle izlaske iz raznih kriza.

- Žene definitivno jesu najveće žrtve krize, ali iz te krize nećemo izaći ako samo muškarce prepustimo da se bave velikim temama – vjeruje Holy te dodala da su žene djelomično i same krive za lošiji status u društvu jer si dozvoljavaju da budu stjerane u geto i prepuste prostor muškarcima. Zato je pozvala na veću solidarnost i kooperaciju žena.

- Kada se nađemo na listama mislimo da nam je to poklonjeno i da moramo biti zahvalne, pa se kasnije ne borimo za neke teme jer mislimo da time otkazujemo poslušnost onome tko nam je to "poklonio". Moramo shvatiti da ženama pozicije nisu poklonjene, nego da su to same zaslužile – kaže Holy.

Kriterij kompetencije

Bivša HDZ-ova ministrica financija i saborska zastupnica Martina Dalić tvrdi kako žene veliki dio energije troše pokušavajući biti bolje od muškaraca, a drugi dio energije na borbu s drugim ženama. Ona podjele ne radi na muškarce i žene, nego ljude dijeli po njihovoj kompetenciji i sposobnosti. Tako je uznemirila dio sudionika konferencije stavom da bi sustav trebalo urediti tako da se najbolji biraju na vodeće pozicije, bilo oni muškarci ili žene.

- Moja je ambicija veća od toga da se novinarska soba u saboru zove po Mariji Jurić Zagorki. Ja želim da se na razini društva promovira kriterij kompetentnosti. Mi možemo utvrditi kvote za participaciju žena u vlasti, ali društvo mora ići naprijed, a naprijed možemo ići samo s najsposobnijima i najboljima - uvjerena je Dalić koja je ipak svjesna da danas niti kompetencije nekada ne osiguravaju položaj, te kao primjer uzela Mirelu Holy.

- Ona je HDZ-ovu Vladu izluđivala zastupničkim pitanjima iz ekologije, znači očito je gradila kompetencije u tom sektoru. Nažalost, nije se dugo zadržala na mjestu ministrice, možda baš zbog tih kompetencija. Kada su se primjerice formirale HDZ-ove liste za Sabor, na listi se nije našla žena koja govori tri jezika i koja je imala kompetencije na državničkim poslovima, što pokazuje da kompetencije i dalje nisu kriterij – objašnjava Dalić, govoreći u biti o bivšoj HDZ-ovoj državnoj tajnici u Ministarstvu vanjski poslova Mariji Pejčinović Burić.

Predsjednica Foruma žena SDP-a i saborska zastupnica Gordana Sobol misli da je došlo vrijeme da žene bez obzira na stranačku pripadnost sjednu zajedno za stol i promisle žele li i dalje tapkati i micati se postotak po postotak na listama. Iako žene čine trećinu članstva SDP-a, primjetila je, ta brojka nije odražena i u njihovoj moći u stranci.

- Pitanje je kolika je stvarna politička moć nas žena u strankama. Ja mislim mala. Recimo, nas je žena 26 posto u Saboru, ali smo u parlament ušle uglavnom kao zamjene za muške kolege. Mi žene i dalje nemamo hrabrosti, moći i petlje da primjerice na Klubu zastupnika kažemo da nećemo glasati za neki zakon, jer ne želimo prekinuti svoju karijeru – tvrdi Sobol.

I Ginger je morala raditi više od Freda

Predsjednica Koordinacije žena u Hrvatskoj udruzi sindikata također je na osnovu svih statistika zaključila kako su žene najveće žrtve krize, te je dodala kako uz nezaposlenost i neravnopravnost na poslu žene sve češće trpe i seksualno uznemiravanje na poslu, pa dala primjer kako je jedan poslodavac ugovor na stalno zaposlenicama uvjetovao seksualnim odnosom.

Posebna gošća konferencije bila je Connie Morella, dugogodišnja zastupnica u američkom Kongresu, koja je i predsjedala ženskom grupom u Kongresu.

- Očekivano je da diskriminaciju prema ženama vidimo u dijelovima svijeta zahvaćenim ratnim sukobima, poput Afganistana ili Pakistana, no ona do izražaja dolazi i u SAD-u jer su nezaposlenost i domaća kriza itekako plodno tlo za diskriminaciju – rekla je Morella te slikovito prikazala s kakvim se ograničenjima žene susreću na primjeru slavnog glumačko-plesačkog para Fred Astairea i Ginger Rogers.

- Ginger kada je plesala, uvijek je plesala u štiklama i unatrag. To vam pokazuje koliko žene moraju od svojih muških kolega napornije raditi da bi uspjele - zaključila je Morella.

>>‘Na listama za lokalne izbore treba biti barem 40 posto žena’

Komentara 1

DU
Deleted user
08:18 01.03.2013.

Meni je poznato kako su žene u najgorim krizama izvlačile svoje obitelji čak bih se usudila reći, kada su izazovi bili nepodnošljiviji, rezultati su bili najbolji. Ne postoji zapreka koju se može postaviti pred ženu i spriječiti ju u zaštitii svojega potomstva. Ne bih zamarala razlikama koje postoje između muškaraca i žena, jer ima ih puna vreća, a uz nju još dvije s predrasudama. U prošlom stoljeću žene traže svoju slobodu, ravnopravnost, traže se i same u nekoj novoj ulozi, obezvrijeđujući ulogu roditeljice. U tim početcima borbe za ravnopravnost stradala je institucija obitelji. Nepodnošljivo je bilo gledati razloge koji su se navodili. Danas se stvari opet izvrću naopako, homoseksualci teže zajednici koju žele nazvati obitelj. Neka nije kako treba automatski se naziva naprednim. Sposobnih je žena prepuna prošlost, ja im se divim. Jer sam vjernica dajem prvenstvo Majki Terezi, njezinoj lakoći promišljanja i donošenju odluka, bez optuživanja i traženja krivaca, radeći svoje životno poslanje s ljubavlju. Bez obzira na spol, savjest nas vodi ka istom cilju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije