Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagorje Tehnobeton tužit će državu ako samo Coningu isplati 8 mil kn

Riječ je o dugu za obnovu zgrade MVP-a. Država tretira Tehnobeton kao podizvođača, a on ne pristaje na tu definiciju
28. svibnja 2013. u 21:55 0 komentara 2 prikaza
'15.11.2012. Zagreb - Dolazak Radimira Cacica na sjednicu predsjednistva HNS-a. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'

Iako je Vlada Republike Hrvatske prije nekoliko tjedana odlučila nagodbom i isplatom osam milijuna kuna varaždinskom Coningu okončati višegodišnji spor zbog obnove zgrade Ministarstva vanjskih i europskih poslova u Zagrebu, čini se da bi cijeli slučaj ipak mogao dobiti sudski epilog. Naime, s Vladinom odlukom nezadovoljni su u tvrtki Zagorje Tehnobeton, koja je na spornom projektu obavila više od 50 posto posla, a sada bi mogla ostati neplaćena.

U Zagorju Tehnobetonu tvrde da su u posao ušli kao ravnopravan partner Coninga, inače u vlasništvu supruge bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, te da im temeljem toga i obavljenih poslova pripada i 50 posto novca koji će država na osnovi nagodbe isplatiti Coningu. Doduše, to nitko i ne spori, no problem je što je Coning trenutačno u blokadi, pa u Zagorju Tehnobetonu strahuju da će se tim novcem naplatiti netko od postojećih vjerovnika Coninga, a ne oni koji su obavili poslove za koje je novac i uplaćen.

To je realna mogućnost, pa je stoga i razumljivo zašto iz te tvrtke traže da država odgovarajući dio novca iz nagodbe uplati izravno na njihov račun. Tvrde kako za to postoji i zakonska obveza temeljem odredbi Zakona o obveznim odnosima, no sa tom formulacijom, čini se, ne slažu se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Na pitanje Večernjeg lista odgovorili su da oni ugovornim izvođačem radova smatraju Coning inženjering, a Zagorje Tehnobeton tek Coningovim podizvođačem, iz čega proizlazi i pravna logika da se radovi isplaćuju izvođaču, a onda ta tvrtka ima obvezu podmirivanja potraživanja kooperanata. Ipak, sa tom se definicijom u Zagorju Tehnobetonu ne slažu, pa bi cijeli slučaj ipak mogao završiti na sudu.

Pokaže li se da su pravni argumenti Zagorja Tehnobetona jači, država bi mogla na kraju na ime naknade štete uz osam milijuna kuna isplaćenih Coningu, još platiti i daljnja četiri milijuna Zagorju Tehnobetonu.

>>Lažnom ovrhom s računa Tehnobetona oteli milijune

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.