Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJADVENT

U ovom gradu traje najdulji advent u Hrvatskoj: Šušur traje čak 45 dana

Advent u Zadru
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
18.12.2023.
u 11:01

Večernjak na predbožićnim slavljima u gradovima diljem Hrvatske

Započet još na Dan grada, 24. studenoga, zadarski advent traje čak 45 dana, do Tri kralja, i najdulji je u Hrvatskoj, a svojom ponudom i programom privlači ljude sa svih strana, ostavljajući pritom odličnu statističku evidenciju o povećanju broja noćenja. K tome, povoljna klima i lokacija koja zidinama štiti od vjetra ovdje je omogućila ugostiteljima koji u ponudi imaju i kavu da kućice otvore već u 10 sati. Tako na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara – gdje se nalazi 25 adventskih kućica – šušur kreće od prijepodneva. Svojevrsna “mrtva ura” je od 14 do 17 sati, nakon koje se trgovi opet pune posjetiteljima.

Koncerti poznatih izvođača (advent je otvorio Tony Cetinski, novogodišnji nastup ima Jole, a između su bili, ili će biti, klapa Intrade i Tomislav Bralić, Tonči Huljić i Madre Badesha, Jasna Zlokić, Matija Cvek...) svakako je jedan od razloga za dolazak, ali ono što zadarsku adventsku ponudu izdvaja zanimljiva je i raznovrsna eno-gastro ponuda.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

– Gastro priča se razvija iz godine u godinu. Postoji i prešutno natjecanje među samim ugostiteljima tko će napraviti bolju i originalniju ponudu, zadržavajući pritom autohtonost i lokalne namirnice pa na našem adventu možete kušati svašta dobro i fino se najesti. Tu je i bogata ponuda pića, u ponudi su vina lokalnih vinara, a koktel majstori svojim kreacijama stvaraju različite priče – kaže Damir Granić, koordinator adventskih događanja.

– Kad me ljudi pitaju što imam najbolje, ponudim im pulled pork – trganu svinjetinu koja se priprema 14 sati, a na kraju je naš majstor grilla stavi lagano na žar. Svakome kažem da može vratiti ako mu se ne svidi. I nitko još nije donio jelo natrag – zadovoljno će Danijel iz kućice Finger food & More iznoseći na drvenoj dasci posluženo meso u toplom pecivu, s umakom i salatom te hrskavim pomfritom od batata kao prilogom.

U potrazi za slasticama ekipa iz Picnica predstavlja nam cronut, svojevrsni hibrid krafne i kroasana. Pune ga kremom od pistacija i posipaju pistacijom, druga je varijanta cronut punjen nutellom i posut prahom brusnice
Foto: Dino Stanin/Pixsell

Raznovrsna ponuda prometnula je zadarski advent u pravi ulični festival hrane na kojem ima uistinu svega, i burgera od tripica, ćevapa u tortilji, drukčije sarme, janjetine i biža, rižota, lignji, maštovitih burgera, bakalara, jela od divljači... Neizostavne su, naravno, i kobasice i fritule. Ivana Surač deset godina sama priprema smjesu za te slatke zalogajčiće i mnogima su njezine fritule iz kućice Kod rođee najbolje. U potrazi za slasticama ekipa iz Picnica predstavlja nam cronut, svojevrsni hibrid krafne i kroasana:

– Punimo ga kremom od pistacija i posipamo pistacijom, druga je varijanta cronut punjen nutellom i posut prahom brusnice – objašnjava Josip.

Što se tiče pića, uz kuhano vino, gin, rum, rakije... ima tu i raznih koktela, toplih i hladnih. Nekoliko vrsta likera, maraskin rum i tekući šlag i gotov je Danko Bananko, demonstrira Roko Mijatović iz Čin čin koktel bara:

– Izbacili smo ga baš za advent. Sladak je i odličan dižestiv, taman za nakon spize – kaže.

– Nismo zaboravili one najmlađe, za njih su organizirane radionice, programi, kazališne predstave. Imali smo doček svetog Nikole, neki dan je išla sveta Luce, a uoči Božića na Narodni trg stiže nam i Djed Božićnjak. Imamo organiziran i dječji doček Nove godine, točno u podne – govori Damir Granić.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Najmlađi uživaju i u Zimskom parku u Športskom centru Višnjik, gdje su lunapark, poniji, ledeni tobogan, natkriveno klizalište i adventske kućice sa slasnim fritulama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije