Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILAN KUJUNDŽIĆ:

Za spas Imunološkog zavoda potrebno je najmanje 60 milijuna kuna

Milna Kujundžić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
04.01.2017.
u 21:15

Ističe i kako se "nikakve ishitrene odluke neće donositi bez ozbiljne analize"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je u srijedu uvjerenost da će Imunološki zavod (IMZ) nastaviti proizvodnju na nekoj novoj lokaciji, no u kojem opsegu i po kojem modelu bit će, kaže, poznato tek u lipnju s obzirom na to da su potrebna ulaganja od najmanje 60-ak milijuna eura.

U novi prostor i opremu za proizvodnju derivata plazme trebat će uložiti 30-ak milijuna eura i dodatnih 30-ak milijuna eura za proizvodnju cjepiva, kao i dodatna ulaganja u marketing na inozemnom tržištu koje je IMZ u međuvremenu izgubio, rekao je Hini ministar nakon što je u prosincu definitivno odlučeno da IMZ na sadašnjoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici ne može ostati.

Istaknuo je i da je velika vjerojatnost da će IMZ na nekoj novoj lokaciji proizvoditi i krvne derivate i cjepiva, no tek se, kaže, treba vidjeti isplati li se hrvatskoj državi da sama investira u jedan i u drugi pogon ili će se tražiti strateški partneri.  

Studiju financijske isplativosti radi novo povjerenstvo koje će procijeniti koliko novca treba uložiti i kolika je očekivana korist od premještanja proizvodnje IMZ-a. 

Još je jedno povjerenstvo osnovano oko Nove godine, a ono je  zaduženo da "raspetljavanje pravne zavrzlame" koju je napravila Milanovićeva vlada kada je pokraj dioničkog društva osnovala i javnu ustanovu Imunološki zavod, rekao je ministar. 

"Oba povjerenstva svoja bi mišljenja trebala objaviti za šest tjedana, a u idućih pet mjeseci trebalo bi donijeti i definitivnu odluku s obzirom da se javljaju partneri i iz zemlje i iz inozemstva zainteresirani za dio ili kompletnu proizvodnju IMZ-a", najavio je Kujundžić koji zasad ne želi otkrivati imena interesenata. 

Ističe i kako se "nikakve ishitrene odluke neće donositi bez ozbiljne analize". 

Ministar je poručio i da su "vrata širom otvorena svim zainteresiranim ulagačima, uključujući i Visia Croaticu i Grad Zagreb, koji su svojedobno iskazivali interes za ulaganjem u IMZ".

Dodao je da mu se još nitko od njih nije najavio na razgovor, a o zainteresiranosti Grada Zagreba čuo je "samo iz medija".

"Ja ih čekam, dapače, bit ću sretan ako se pojave hrvatski investitori", rekao je Kujundžić. 

Oko 176 zaposlenih u IMZ-u ima u proračunu osigurane plaće za cijelu ovu godinu iako, po ministrovim riječima, "rade vrlo malo". 

>> Bandić objasnio zašto želi referendum o Trgu maršala Tita

Komentara 4

MA
Malenkost
08:37 05.01.2017.

Pa ako jedan Institut nije u stanju da se sam financira s svojim proizvodima zar to nije jasan pokazatelj da su se tu ugnjezdili u svakom pogledu samo nesposobni trutovi koji i dalje zele zivijeti na grbaci radnih sugradana? Drzava nema sto subvencionirati nego samo s zakonodavstvom i uredbama davati smijernice. Ti odgovorni iz Imnunoloskog neka poloze racune u javnosti sto su napravili i kako je doslo do financijskog debakla te tko je tu zakazao i odgovoran. Jadikovati zbog svoje nesposobnosti i ukazivati na stratesku vaznost jednog propalog Instituta te traziti pomoc drzave, ukazuje koliko su tu u mozgovima u dubine mozdanih vijuga jos uvijek utisnute komunisticko-socijalisticka razmisljanja. Svima dati otkaz i Institut postaviti na novu bazu gdje ce se sam moci financirati. Ovi dogadaji pokazuju gdje je HR u stvarnosti- jos u socijalizmu ili komunizmu.

DU
Deleted user
21:49 04.01.2017.

Bilo je i STO milijuna ma nisu valjali...

SU
sudac21
10:26 05.01.2017.

Za spas imunološkog potrebno je očistiti sabor i sudstvo od korupcije. Sve kriminalce u zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije