Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti 55 godina Večernjeg lista

Za slavljenika najbolje iz srca Istre i Kvarnerskog zaljeva

Gastronomija je više od receptura, to je način života, kušanje, istraživanje, putovanje kroz čaroliju mirisa, okusa i boja
01. srpnja 2014. u 16:25 0 komentara 134 prikaza
Rižoto sa škampima
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Gastronomija, priče, iskustva, fotografiranje i blogovi među najčitanijim su štivima na svim platformama.

Praćenje trendova u gastronomiji podrazumijeva popriličnu količinu energije, znatiželju, istraživanje, kretanje, učenje... Ista namirnica u razmaku od stotinjak kilometara može biti pripremljena na posve drugačiji način i ono što otkrijete kada se upustite u te vode jest da ne postoje dva ista jela.

Svako od njih piše svoju priču, ima svoju malu tajnu pa čak i način na koji ćete jelo poslužiti učinit će doživljaj kušanja drugačijim. Pisati o hrani znači mamiti čitatelje da se okušaju u gastronomskim izazovima, bace rukavicu najboljem receptu i zakorače među kreativce bez granica.

Za vas smo posljednjih godina pripremili čitavu lepezu knjižica i priloga o hrani, kulturi stola, vinima...

Objavljivali smo vaše recepte, birali najbolje, razmjenjivali iskustva i savjete.

Dobro živjeti, putovati, učiti, osladiti brk, kušati novu hranu i nazdraviti biranom kapljicom... Sjajna je to formula, ali i dobra želja koja Večernjem listu stiže s Brijuna. U tamošnjem restoranu “Galija” s puno ljubavi i pažnje pripremili su meni dostojan slavljenika, a potpisuje ga chef Zoran Gajić, dok se za izbor vina pobrinuo sommelier Zlatko Meznarić.

Tri slijeda, toplo predjelo kao pozdrav s Kvarnera u rižotu sa škampima i breskvama kombinira slatkaste okuse u nježno kuhanoj riži. Glavni tanjur nudi raskošan biftek od boškarina u umaku od terana s kremastom palentom. S obzirom na to da je glavno jelo nadahnuto zelenim poluotokom, neizostavan je i crni tartuf.

S Brijuna stiže i fina hladna krema s mandarinama, a sva tri slijeda popratio je iskusni sommelier odabravši za vinski poljubac spoj kontinenta Traminac Iločkih podruma, Gran Teran (2002.) Morena Coronice te Muškat obitelji Kozlović.

RIŽOTO SA ŠKAMPIMA I BRESKVOM

Biftek od boškarina | Autor : Danijel Berković/PIXSELL Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Namirnice za 4 osobe:

400 g riže arborio

0,4 l riblje juhe ili temeljca

350 g očišćenih repova škampa

100 g breskvi iz kompota

100 g maslaca

0,1 l pjenušca ili bijelog vina malvazije

60 g ribanog grana padana sira ( za rižoto )

50 g kozjeg sira ( za čips )

Postupak:

Naribamo kozji sir i na masnom papiru tanko rasprostremo te pečemo u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva C 4-6 min dok se ne rastopi i dobije lagano smeđu boju, pustimo da se ohladi propirjamo rižu na maslinovom ulju uz lagano podlijevanje vode, da bude polukuhana repove škampa kratko popržimo na maslinovom ulju, podlijemo s malo pjenušca, pustimo da vino ispari i podlijemo ribljim temeljcem.

Začinimo s malo soli i papra i lagano miješamo dok riža ne bude "al dente". Pred kraj dodamo ribani grana padana sir, breskve narezane na kockice i na kraju dodamo maslac te sve skupa energično promiješamo i ostavimo 2-3 min da odstoji..

Serviramo u dubokom tanjuru i dekoriramo alfa klicama, čipsom od kozjeg sira, malinom i vlascem.

BIFTEK OD BOŠKARINA

Rižoto sa škampima | Autor : Danijel Berković/PIXSELL Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Namirnice za 4 osobe:

biftek od boškarina 0,8 kg

palenta 150 g

teran 0,2 lit

- goveđi temeljac 100 g

gustin 30 g

worcherster umak 0,05 lit

crni tartufi 20 g

polusušene rajčice 150 g

Postupak pripreme:

Odrezak boškarina pecite na zagrijanoj tavi, na mješavini maslaca i maslinovog ulja do željene mjere (lagano/srednje/jako pečen). Maknite ga s vatre pa ostavite da se meso odmori i sokovi u njemu stabiliziraju. Za to vrijeme masnoću od pečenja podlijte teranom i ostavite da lagano prokuha, a alkohol i kiseline ispare.

Dodajte goveđi temeljac, malo worchester umaka te začinite solju i paprom. Zgusnite s malo maslaca i na vrh noža gustina.

Na mlijeku skuhajte rijetku palentu. Servirajte biftek na umaku od terana, pored njega dodajte kremastu palentu, a na biftek naribajte crni tartuf. Dekorirajte klicama rotkvice i polusušenim rajčicama.

KREMA VANGA S MARASCHINOM

Krema Vanga | Autor : Danijel Berković/PIXSELL Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Namirnice:

0,2 l mlijeka

0,04 kg šećera

0,006 kg vanilin šećera

0,008 kg želatine u listićima

jaja 2 kom ( žumanjak )

0,2 l slatkog vrhnja

0,1 kg mandarina

0,005 l maraschina

Priprema:

Zakuhajte mlijeko, šećer i vanilin šećer pa u tu smjesu dodajte omekšanu želatinu i žumanjke. Pažljivo miješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Tako pripremljenu kremu ostavite da se hladi. Kada se posve ohladi, dodajte maraschino, mandarine i tučeno slatko vrhnje. Sve pažljivo promiješajte. Kremu stavite u kalupe po izboru i ostavite ponovno da se hladi. Nakon nekoliko sati servirajte i dekorirajte po želji (čokoladom i umakom od miksanih mandarina)

>>Uspjeli smo jer smo čitateljima počeli nuditi više nego drugi mediji

>>Ovo su priče naših novinara koje su mijenjale Hrvatsku

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.