Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rođendanski menu

Za slavljenika najbolje iz srca Istre i Kvarnerskog zaljeva

Rižoto sa škampima
Foto: Danijel Berković/PIXSELL
1/4
01.07.2014.
u 16:25

Gastronomija je više od receptura, to je način života, kušanje, istraživanje, putovanje kroz čaroliju mirisa, okusa i boja

Gastronomija, priče, iskustva, fotografiranje i blogovi među najčitanijim su štivima na svim platformama.

Praćenje trendova u gastronomiji podrazumijeva popriličnu količinu energije, znatiželju, istraživanje, kretanje, učenje... Ista namirnica u razmaku od stotinjak kilometara može biti pripremljena na posve drugačiji način i ono što otkrijete kada se upustite u te vode jest da ne postoje dva ista jela.

Svako od njih piše svoju priču, ima svoju malu tajnu pa čak i način na koji ćete jelo poslužiti učinit će doživljaj kušanja drugačijim. Pisati o hrani znači mamiti čitatelje da se okušaju u gastronomskim izazovima, bace rukavicu najboljem receptu i zakorače među kreativce bez granica.

Za vas smo posljednjih godina pripremili čitavu lepezu knjižica i priloga o hrani, kulturi stola, vinima...

Objavljivali smo vaše recepte, birali najbolje, razmjenjivali iskustva i savjete.

Dobro živjeti, putovati, učiti, osladiti brk, kušati novu hranu i nazdraviti biranom kapljicom... Sjajna je to formula, ali i dobra želja koja Večernjem listu stiže s Brijuna. U tamošnjem restoranu “Galija” s puno ljubavi i pažnje pripremili su meni dostojan slavljenika, a potpisuje ga chef Zoran Gajić, dok se za izbor vina pobrinuo sommelier Zlatko Meznarić.

Tri slijeda, toplo predjelo kao pozdrav s Kvarnera u rižotu sa škampima i breskvama kombinira slatkaste okuse u nježno kuhanoj riži. Glavni tanjur nudi raskošan biftek od boškarina u umaku od terana s kremastom palentom. S obzirom na to da je glavno jelo nadahnuto zelenim poluotokom, neizostavan je i crni tartuf.

S Brijuna stiže i fina hladna krema s mandarinama, a sva tri slijeda popratio je iskusni sommelier odabravši za vinski poljubac spoj kontinenta Traminac Iločkih podruma, Gran Teran (2002.) Morena Coronice te Muškat obitelji Kozlović.

RIŽOTO SA ŠKAMPIMA I BRESKVOM

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Namirnice za 4 osobe:

400 g riže arborio

0,4 l riblje juhe ili temeljca

350 g očišćenih repova škampa

100 g breskvi iz kompota

100 g maslaca

0,1 l pjenušca ili bijelog vina malvazije

60 g ribanog grana padana sira ( za rižoto )

50 g kozjeg sira ( za čips )

Postupak:

Naribamo kozji sir i na masnom papiru tanko rasprostremo te pečemo u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva C 4-6 min dok se ne rastopi i dobije lagano smeđu boju, pustimo da se ohladi propirjamo rižu na maslinovom ulju uz lagano podlijevanje vode, da bude polukuhana repove škampa kratko popržimo na maslinovom ulju, podlijemo s malo pjenušca, pustimo da vino ispari i podlijemo ribljim temeljcem.

Začinimo s malo soli i papra i lagano miješamo dok riža ne bude "al dente". Pred kraj dodamo ribani grana padana sir, breskve narezane na kockice i na kraju dodamo maslac te sve skupa energično promiješamo i ostavimo 2-3 min da odstoji..

Serviramo u dubokom tanjuru i dekoriramo alfa klicama, čipsom od kozjeg sira, malinom i vlascem.

BIFTEK OD BOŠKARINA

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Namirnice za 4 osobe:

biftek od boškarina 0,8 kg

palenta 150 g

teran 0,2 lit

- goveđi temeljac 100 g

gustin 30 g

worcherster umak 0,05 lit

crni tartufi 20 g

polusušene rajčice 150 g

Postupak pripreme:

Odrezak boškarina pecite na zagrijanoj tavi, na mješavini maslaca i maslinovog ulja do željene mjere (lagano/srednje/jako pečen). Maknite ga s vatre pa ostavite da se meso odmori i sokovi u njemu stabiliziraju. Za to vrijeme masnoću od pečenja podlijte teranom i ostavite da lagano prokuha, a alkohol i kiseline ispare.

Dodajte goveđi temeljac, malo worchester umaka te začinite solju i paprom. Zgusnite s malo maslaca i na vrh noža gustina.

Na mlijeku skuhajte rijetku palentu. Servirajte biftek na umaku od terana, pored njega dodajte kremastu palentu, a na biftek naribajte crni tartuf. Dekorirajte klicama rotkvice i polusušenim rajčicama.

KREMA VANGA S MARASCHINOM

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

Namirnice:

0,2 l mlijeka

0,04 kg šećera

0,006 kg vanilin šećera

0,008 kg želatine u listićima

jaja 2 kom ( žumanjak )

0,2 l slatkog vrhnja

0,1 kg mandarina

0,005 l maraschina

Priprema:

Zakuhajte mlijeko, šećer i vanilin šećer pa u tu smjesu dodajte omekšanu želatinu i žumanjke. Pažljivo miješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Tako pripremljenu kremu ostavite da se hladi. Kada se posve ohladi, dodajte maraschino, mandarine i tučeno slatko vrhnje. Sve pažljivo promiješajte. Kremu stavite u kalupe po izboru i ostavite ponovno da se hladi. Nakon nekoliko sati servirajte i dekorirajte po želji (čokoladom i umakom od miksanih mandarina)

>>Uspjeli smo jer smo čitateljima počeli nuditi više nego drugi mediji

>>Ovo su priče naših novinara koje su mijenjale Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije