Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
peticija

Za povratak medicinskih helikoptera prikupljeno 11.000 potpisa

medicinski helikopteri
Foto: Goran KovačićPIXSELL
18.01.2016.
u 00:15

Pilot-projekt u četiri je mjeseca, od 9. rujna do 9. siječnja, imao 229 intervencija, ponajviše na južnom dijelu Jadrana, i svoju je isplativost time više nego dokazao, ističe Mladen Tureček iz Sigurnosti u prometu

Peticija s više od 11.000 potpisa za vraćanje Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u srijedu će biti uručena predsjedniku Hrvatskog sabora, akademiku prof. Željku Reineru. Sastanak s njim dogovorili su predstavnici Koalicije udruga u zdravstvu, udruga Sigurnost u prometu, Otočnog sabora i Udruge obitelji stradalih u prometu, koji čekaju i potvrdu termina u kojima će se zbog istog pitanja sastati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te s tehničkim premijerom Zoranom Milanovićem.

Pilot-projekt u četiri je mjeseca, od 9. rujna do 9. siječnja, imao 229 intervencija, ponajviše na južnom dijelu Jadrana, i svoju je isplativost time više nego dokazao, ističe Mladen Tureček iz Sigurnosti u prometu. U nastojanju da se to opovrgne u javnost su plasirane dezinformacije kako medicinski helikopteri ne mogu poletjeti u svim vremenskim uvjetima. To je laž! Helikopteri koji su korišteni mogu letjeti u istim vremenskim uvjetima kao i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dakle i po vjetru i po kiši. Na snimkama intervencija to se vidi! – kaže Tureček i objašnjava da je medicinska helikopterska hitna znatno bolja za pružanje pomoći u okviru zlatnog sata:

Strancima naplaćivati

Medicinski helikopteri s liječnikom i tehničarom polijeću u roku od tri minute, slijeću pokraj pacijenta 20 minuta od dojave, zbrinjavaju ga i odvoze u bolnicu u kojoj čekaju unesrećenog jer im je javljeno što je točno s njim. Vojni helikopter polijeće tek nakon što liječnik utvrdi da je slučaj hitan. Navode o nemogućnosti leta noću Tureček komentira kako je riječ o zakonskoj odredbi po kojoj helikopter smije sletjeti i poletjeti samo s označenog prostora, a to podrazumijeva helidrome (ne “heliodrome”), kakav je uredio Rab: solarna svjetlosna rasvjeta za slijetanje helikoptera koštala je 8000 eura. Da bi se u RH postavilo pet baza za HHMS, jer udruge se zalažu da u konačnici hitna helikopterska bude u cijeloj Hrvatskoj, godišnje bi stajalo osam milijuna eura. Strancima bi se, predlažu, hitna helikopterska usluga naplaćivala. 

>>'Nema razloga za zabrinutost, vojni helikopteri i dalje pomažu'

Komentara 7

US
Usora110
09:42 18.01.2016.

U cija jedra vi pusete. Italijanski helikopteri nisu rode i ne trebaju se vracati. Ako su vrli ekonomisti vec izracunali isplativost onda peticija mora biti jasna. Modernizacija vlastite helikopterske medicinske hitne sluzbe koja ce sluziti civilnim ali i vojnim potrebama republike Hrvatske.

VL
-.-@
08:59 18.01.2016.

mi trebamo kupiti takva 2 helikoptera a ne unajmljivati ih jer najam dođe koliko i helikopter imamo vrhunske pilote u MORHU koji su sigurno bolji od unajmljenih a dobro bi došli i HGSSu

HA
hajduk1966
09:46 18.01.2016.

Nisu medicinski nego privatni i muzu ogromnu lovu,da helikopteri trebaju ali ako imamo svoje zasto ne dodati opremu koja vec postoji i koja je vec radila a ne pogodovati tajkunima koji posudjuju imena vani i zgrcu novac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije