Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napuhivanje troškova

Za pola milijuna kuna stavili dva stupa, a napisali 'uređenje pejsaža'

'27.01.2010.,Rijeka - Prema sluzbenim podacima nadleznih postaja prometne policije za dionice ARZ-a koje se protezu primorsko goranskom zupanijom u 2009.-oj su evidentirane ukupno 4 prometne nezgode k
'Nel Pavletic/PIXSELL'
09.03.2011.
u 23:45

Suglasnost za displeje s touch screen tehnologijom Mario Crnjak je potpisao u rujnu 2007. godine

Hrvatske autoceste platile su dva infodispleja na autocesti Đakovo – Sredanci čak 516 tisuća kuna plus PDV, i to kao izvantroškovničke radove iako ti displeji nisu bili nužni za dovršetak i puštanje u promet tog dijela Slavonike. Naime, samo se u tom slučaju dodatni radovi koji nisu predviđeni osnovnim ugovorom mogu odobriti i tako zaobići javni natječaj.

Tražili dodatne radove

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Večernjeg lista, osječka tvrtka Werkos u kolovozu 2007. godine zatražila je od HAC-a suglasnost za dodatne radove na pratećem uslužnom objektu Ivan Dvor za postavljanje interaktivnih displeja s touch screen tehnologijom.

Pri tome je taj zahtjev naveden pod predmetom krajobraznog uređenja trase!

Naši izvori kažu da je nevjerojatno da su displeji priznati kao izvantroškovnički radovi jer njihovo postavljanje nikako nije moglo biti uvjet za dovršetak autoceste s obzirom na to da je riječ o infostupovima koji putnicima na odmorištu pružaju servisne informacije o mjestu gdje se točno nalaze i smjeru u kojem idu. No to nije omelo tadašnjeg predsjednika uprave HAC-a Marija Crnjaka da da suglasnost za te nepotrebne dodatne radove i gradnju Slavonike poskupi za još pola milijuna kuna samo na toj stavci.

U suglasnosti koju je Crnjak potpisao u rujnu 2007. godine navodi se da su zahtjev Werkosa obradili glavni inženjer i Odjel za pripremu nabave i plan HAC-a te da je ukupna cijena tih dodatnih radova za displeje na POU Ivan Dvor 724.346,61 kunu plus PDV.

Uzeli smo najjeftinije

No u Werkosu tvrde da su ta dva displeja na kraju od HAC-a naplatili u iznosu od 516.167 kuna plus PDV.

Na naše pitanje zašto je Werkos od HAC-a tražio o izvantroškovnike radove za ta dva displeja u Werkosu su nam odgovorili da je tijekom izvođenja radova na krajobraznom uređenju PUO-ova na dionici autoceste Sredanci – Đakovo, HAC od njih naknadno dostavio projekt interaktivnih displeja za ugradnju na PUO Ivan Dvor te da je HAC na osnovi tog projekta zatražio ponudu u skladu s projektom. Na pitanje pak kako objašnjavaju cijenu od 724,3 kuna plus PDV koja je navedena u suglasnosti, u Werkosu tvrde da su ta dva displeja naplatili ukupno 516.167 plus PDV te da su u zahtjevu predanom investitoru priložili ponude tvrtki specijaliziranih za tu vrstu radova. Suglasnost investitora je izdana na osnovi najnižih cijena iz ponuda, navode u Werkosu. Na pitanja zašto displeji nisu bili dio osnovnog ugovor i zašto nije raspisan poseban natječaj, u Werkosa kažu da su to pitanja za investitora – HAC. No iz HAC-a na sva naša pitanja u vezi s displejima na POU Ivan Dvor nisu ništa odgovorili iako smo im pitanja poslali prije nekoliko dana.

Primjer izvantroškovničkih radova za infodispleje na Slavonici pokazuje da nije samo cijena gradnje Dalmatine napuhivana preko dodatnih a nepotrebnih radova.

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
08:23 10.03.2011.

i još bi htjeli iduće 4 godine krasti ?

OB
-obrisani-
08:04 10.03.2011.

ovo su sve veleizdajnici, a veleizdajnike na galge !

RA
rasplinjač
07:33 10.03.2011.

tko će kome nego svoj svome....ali..ovo je samo kap u moru odnosa ova dva subjekta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije