Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGOSTITELJSTVO

Za mjesec dana ponovno zabrana pušenja u kafićima

nepusenje
Jurica Galoić/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
09.03.2010.
u 09:00

Iz cijele Hrvatske u Ministarstvo zdravstva dosad je stiglo samo 16 zahtjeva vlasnika koji traže rješenje za slobodan ulaz zapaljene cigarete u kafić.

Iz cijele Hrvatske – iz Zagreba, Karlovca, Jastrebarskog, Kutine, Čakovca i Pisarovine – u Ministarstvo zdravstva do sada je stiglo samo 16 zahtjeva vlasnika koji traže rješenje za slobodan ulaz zapaljene cigarete u kafić. Prema podacima Ministarstva, uglavnom je riječ o tzv. malim kafićima koji su očito ili imali ili dobili dobru ventilaciju.

Dvadesetak dopusnica

Naravno, kvalitetu ventilacije te ulazi li ona u zakonske gabarite provjerit će sanitarna inspekcija. Jer, 9. travnja, dakle za točno mjesec dana, u kafićima koji nemaju dopuštenje Ministarstva više neće biti mjesta za cigaretni dim. Generalno, kafići ponovno postaju nepušačke zone jer sa zadnjim danima niskih temperatura završava i šestomjesečno prijelazno razdoblje Zakona o ograničenoj uporabi duhana koji su prošle jeseni, zbog krize i recesije, ugostitelji uspjeli “iskamčiti” od ministra zdravstva Darka Milinovića.

Odgode primjene zakona u njegovu punom opsegu više neće biti, poručuje Milinović, pa stoga podsjetimo da od 9. travnja treba zaboraviti na “zimska” pravila. Po novome, kafići do 50 kvadrata moći će u cijelom prostoru biti “pušačaka zona” pod uvjetom da zadovoljavaju visok, zakonom određen standard ventilacijskoga sustava. Vlasnici ugostiteljskih objekata veće kvadrature mogu svojim gostima pušačima osigurati kutak za koji smiju odvojiti od 10 do najviše 20 posto ukupnog prostora kafića, ali također samo uz uvjet kvalitetne ventilacije koja čisti zadimljeni zrak.

Ako je suditi prema sadašnjoj situaciji, s danom kada počinje zabrana pušenja i u kafićima kao javnim prostorima Hrvatska bi mogla imati dvadesetak kafića s dopusnicom za pušenje.

Ništa bez ventilacije

I to od 16.000 ugostiteljskih objekata udruženih u Cehu ugostitelja pri Obrtničkoj komori. Jesu li se vlasnici kafića odlučili zalagati za zdrav život bez duhanskoga dima? Predsjednik Ceha ugostitelja Zlatko Puntijar očekuje da će na jesen biti puno više zahtjeva nego sada, uoči proljeća i otvaranja terasa. Uostalom, kaže, za zahtjev ne postoji krajnji rok, a eventualni građevinski radovi u kafiću mogu se obavljati u vrijeme kada u njima nema mnogo gostiju. A to je ljetna sezona.

Od 9. travnja pušenje u tzv. aperitiv barovima, odvojenim prostora u restoranima za piće i cigaretu, moći će opstati također samo uz iznadstandardni ventilacijski sustav.

Komentara 52

UK
Ugo Kajvez
11:35 09.03.2010.

Zabrana TOTALNA !! ....... radi vaše zdravlje ...... i đžepa poreznih obveznika ...... :-)))

VZ
veki_zg
12:19 09.03.2010.

ma nemoze se dobro popit bez cigarete XD ....jos razumijem u restoranima i to, ali kakav je smisao otic na neki koncert u klub ak se nesmije pusit?! mislim daj ajde......

OB
-obrisani-
09:20 09.03.2010.

Hm, kak 6 mjeseci brzo prodje u zivotu... ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije