Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

WHO: Previše zemalja bilježi eksponencijalni rast Covida

"Prevelik broj zemljama bilježi eksponencijalno povećanje slučajeva Covida-19 i to dovodi do toga da su bolnice i jedinice intenzivne njege blizu ili su prekoračile svoje kapacitete i to već u listopadu", izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus
23. listopada 2020. u 22:17 5 komentara 1003 prikaza
World Health Organisation (WHO) Executive Board session on the COVID-19 response in Geneva
Foto: CHRISTOPHER BLACK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sjeverna hemisfera proživljava "kritičan trenutak" pandemije Covida-19, upozorio je u petak direktor WHO-a i ocijenio da previše zemalja bilježi eksponencijalni rast slučajeva.  

Vukovar: Ivica Puljak i Ivan Đikić na manifestaciji Znanost za mlade Novi rekord Đikić: Bojim se da Hrvatska srlja u opasni lockdown

"Nalazimo se u kritičnom trenutku pandemije, posebice sjeverna hemisfera", izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare.

"Prevelik broj zemljama bilježi eksponencijalno povećanje slučajeva Covida-19 i to dovodi do toga da su bolnice i jedinice intenzivne njege blizu ili su prekoračile svoje kapacitete i to već u listopadu", dodao je.

>> FOTO KB Dubrava prenamijenjena u u Covid centar

World Health Organisation (WHO) Executive Board session on the COVID-19 response in Geneva
1 / 19
23.10.2020., Zagreb - Covid-19 odjel u KB Dubrava. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ocijenio je da će "sljedeći mjeseci biti jako teški i da su neke zemlje na opasnom putu". Tijekom posljednja 24 sata blizu polovice zabilježenih slučajeva u svijetu je bilo u Europi, precizirala je dužnosnica za vođenje pandemije u WHO-u dr. Maria Van Kerkhove.

U nekoliko europskih zemalja kapaciteti bolnica će biti popunjeni sljedećih tjedana, upozorila je. 

"Pozivamo čelnike da odmah poduzmu mjere kako bi se izbjegle nepotrebne smrti, urušavanje osnovnih zdravstvenih usluga i zatvaranje škola. Kao što sam rekao u veljači, ponavljam i danas, ovo nije vježba", rekao je šef WHO-a.  

Jedna osoba pozitivna je na koronavirus u Varaždinu VARAŽDINSKA ŽUPANIJA Vugrin: 'Situacija je alarmantna, čak i opasna'

Čelnik te UN-ove  agencije je upozorio da će se opća karantena moći izbjeći ako vlade uspiju usavršiti svoje sustave traženja kontakata i koncentrirati se na izolaciju svih slučajeva i karantenu kontakata.

"Više puta smo vidjeli u cijelom svijetu da nikada nije prekasno da čelnici djeluju i svladaju epidemiju", rekao je. 

Pandemija novog koronavirusa je u svijetu usmrtila više od 1,1 milijun ljudi od pojave bolesti krajem prosinca. 

Diljem Europe je više od 8,2 milijuna oboljelih i više od 258.000 umrlih od Covida-19.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • LeonardoGoldman:

    Smiješno je da na čelu takve organizacije sjedi covijek koji ne zna kako izgleda eksponencijalna funkcija. Očito cilja na zastrašivanje needucirane mase i stvaranje kaosa. Bogu hvala iznenaditi će se sto će se dogoditi.i.

  • morskival:

    Dolazi sezona gripe koja više ne postoji otkad se pojavio covid 19. U Nizozemskoj se već u medijima govori kako će svake sezone biti novi tip covida, sljedeće zime covid 20. Naravno za svaki tip covida treba primiti svake sezone ... prikaži još!ne po 2 cjepiva (inače neće biti "efikasno"). Farmaceutske kompanije trljaju ruke, užas!

  • Lažnipovjesničar:

    Luciferu ne gine ti "Nurnberg II" . Da bi ti se kosti osušile i vrag čriva poia.