Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari dvorci

Vrt francuskog tipa obitelji Vranyczany

Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/3
22.06.2018.
u 12:00

U Hrvatskom zagorju skriveni su brojni manji i manje poznati dvorci koji privlače svojim šarmom.

Hrvatsko zagorje “skriva” niz manje poznatih dvoraca. Među njima su dvorci Oroslavje gornje i Oroslavje gornje u gradu Oroslavju.

Četverokutni barokni dvorac s kulama i perivojem s vrtom koji je jedini očuvani primjer vrta francuskog tipa u Hrvatskom zagorju, izgorio je, na žalost, u požaru 1947., a bio je u posjedu obitelji Sermage i Vranyczany. Drugi, također barokni dvorac s parkom, ostao je sačuvan i čeka bolje dane.

Dvorac Sveti Križ Začretje, kasnobarokna grofovska rezidencija, današnji oblik dobio je sredinom 18. stoljeća. Godine 2002. Poljoprivredna zadruga prodala ga je dr. sc. Janku Mršiću Flögelu.

Dvorac Golubovec u Donjoj Stubici 1800. dala je sagraditi Regina pl. Domjanić, a 1804. kupuje ga biskup Maksimilijan Vrhovec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije