Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za ublažavanje PTSP-a

Vojni invalid Marko Zeba prosvjedovao za liječenje medicinskom konopljom

Marko Zeba
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/9
22.02.2016.
u 16:05

Njegov prosvjed podržali su predstavnici udruge Medicinska konoplja

Pred Ministarstvom zdravlja danas je održan prosvjed 100-postotnog vojnog invalida Marka Zebe, koji traži da mu se odobri legalno liječenje medicinskom konopljom za ublažavanje posljedica PTSP-a i poremećaja sna, a iako je najavio da će pred Ministarstvom podići šator dok mu ne ispune zahtjev, od toga je odustao zbog zdravstvenog stanja.

Njegov prosvjed podržali su predstavnici udruge Medicinska konoplja, koji su Ministarstvu zdravlja podnijeli zahtjev da se u Pravilniku o uporabi medicinske konoplje proširi lista indikacija za propisivanje pripravaka od konoplje, i to na poremećaj sna te kroničnu i neuropatsku bol kod bolesnika koji nemaju maligna oboljenja.

Potpredsjednik udruge Medicinska konoplja Saša Bajlo izjavio je kako postoje znanstveni dokazi da pripravci od konoplje imaju pozitivne učinke na osobe koje se bore s tim tegobama. "Želimo omogućiti Marku Zebi pravo na jedini lijek koji mu pomaže. S obzirom da velika većina PTSP-ovaca pati od poremećaja sna, stavljanjem te indikacije na listu svima njima bi se omogućilo da dobiju lijek", izjavio je Bajlo.

Rekao je kako im se Zeba obratio prošloga tjedna i zamolio ih za pomoć. Iako je bilo najavljeno da će Zeba pred zgradom Ministarstva zdravlja postaviti šator dok mu se ne odobri legalno liječenje konopljom, od toga je odustao zbog zdravstvenog stanja. Prije nego je počeo liječenje konopljom Zeba je, rečeno je, više godina imao problema s agresivnim ponašanjem i alkoholom, nakupivši tijekom godina više od 400 prijava za remećenje javnog reda i obiteljsko nasilje. Konoplja, koju uzima 2,5 godine, olakšala mu je bitku s PTSP-om, simptomi su postali podnošljivi, alkoholne epizode su prestale, a agresivno ponašanje u potpunosti se povuklo.

Zeba je potvrdio kako je imao problema s ponašanjem i svojom okolinomu, a u zadnje dvije i pol godine nije ni jednom remetio javni red i mir. Povjerenstvo za analizu i preporuku primjene indijske konoplje, čiji je Bajlo član, preporučilo je da se Pravilnikom omogući korištenje lijekova na bazi konoplje za koje postoje znanstveni dokazi, odnosno klinička ispitivanja. Pravilnikom je dopušteno propisivanje tih lijekova samo za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja, Zeba i predstavnici udruge izjavili su kako će nadležni razmotri njihov prijedlog za proširenje indikacija, dok će slučaj Marka Zebe biti parcijalno riješen tako da mu njegov liječnik propiše pripravak na bazi cvjeta konoplje koji će biti uvezen iz Nizozemske, a moći će ga kupiti u ljekarni.

>> Mjesečna doza kapsula ulja od kanabisa stajat će najviše 1500 kuna

Komentara 4

DU
Deleted user
16:35 22.02.2016.

podrška našem bratu !

Avatar slaven0
slaven0
16:52 22.02.2016.

Psihoterapija potpomognuta sa MDMA se pokazala ucinkovitom pri lijecenju PTSPa

TH
than
17:49 22.02.2016.

U Hvratskoj treba prvo napraviti reviziju PTSPovaca. Naime taj poremecaj moze odglumiti bilo tko, a nema nacina da budes siguran da ga netko ima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije