Naslovnica Vijesti Hrvatska

U sunčane elektrane i vjetroelektrane HEP u 2019. ulaže 600 mil. kuna

Premijer Andrej Plenković pustio je u rad agregat B u sklopu revitalizacije Hidroelektrane (HE) Ozalj 1
06. prosinca 2018. u 22:51 3 komentara 590 prikaza
Premijer Plenković pustio u rad agregat hidroelektrane
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Premijer Andrej Plenković sa svojim ministrima pustio je u probni rad agregat B u Hidroelektrani Ozalj na Kupi, takozvanoj Munjari, koja ove godine obilježava i 110 godina postojanja jer je zahvaljujući toj hidroelektrani 1908. godine Karlovac, kao drugi grad u Hrvatskoj, nakon Šibenika, dobio električnu rasvjetu. Kako bi objektu, koji je i zaštićeno kulturno dobro, te hidroelektrani produljili životni vijek, HEP je u revitalizaciju hidroelektrane Ozalj do sada uložio 60 milijuna kuna. 


Andrej Plenković i Viktor Orban REZULTATI SUSRETA Plenković: Cijena otkupa Ine od MOL-a može biti nepremostiva prepreka

Četiri cilja

– Posebno mi je drago da HEP, kao jedna od naših najvažnijih kompanija provodi veliki investicijski ciklus od 3,6 milijardi kuna. Dosad je uloženo 1,4 milijarde kuna, a bit će još 2,2 milijarde kuna u sljedećih 10 godina. I ovo investiranje u hidroelektranu Ozalj, što je bilo posebno zahtjevno jer je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, vrijedno čak 60 milijuna kuna, dio je tog projekta. Mi smo već sad ostvarili ciljeve iz obnovljivih izvora energije na razini Europske unije planirano do 2030. Hrvatska već ima više od 28 posto, što je puno više od prosjeka EU. Dakle, prebacili smo davno ono što je bilo dogovoreno za 2020. godinu. Upravo je voda naš najvažniji izvor obnovljivih izvora energije na koji se želimo oslanjati, a onda su to i vjetroelektrane i solarni sustavi – poručio je premijer Plenković u Ozlju.

Premijer Plenković pustio u rad agregat hidroelektrane | Autor : Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kazao je i da će ovaj investicijski ciklus pridonijeti rastu BDP-a.

Rekli smo da u tom strateškom trokutu fiskalne konsolidacije strukturnih reformi investicije moramo stavljati naglasak upravo na ulaganja jer je upravo to pokretač rasta i razvoja, u konačnici i zapošljavanja. Vlada, a posebno aktivnosti koje provodi Ministarstvo energetike i zaštite okoliša, radi na donošenju energetske strategije koja se temelji na nekoliko ključnih elemenata. Prvo je da želimo da svi naši građani, cijela država, naše gospodarstvo ima sigurnu opskrbu energijom. To nam je temeljni cilj. Drugi je da cijela energetika u Hrvatskoj ide u korak s globalnim trendom, a to je borba protiv klimatskih trendova i zaštita okoliša. Treći je da nam izvori energije budu cjenovno dostupni. Četvrti je da omogući kvalitetno funkcioniranje gospodarstva i kvalitetno funkcioniranje u smislu cijene energenata za kućanstva. Zbog toga će upravo na tih nekoliko elemenata biti i značajan doprinos HEP-a- dodao je premijer.

Premijer Plenković pustio u rad agregat hidroelektrane
1 / 7
Premijer Plenković posjetio Opću bolnicu Karlovac

Sunčana elektrana Vis

Frano Barbarić, predsjednik uprave HEP-a, najavio je u Ozlju nova ulaganja u obnovljive izvore energije.

– Ove smo godine potpisali ugovor o gradnji Sunčane elektrane Cres. Iduću godinu pokrećemo projekt sunčane elektrane Vis, tako da ćemo samo u 2019. u sunčane elektrane i vjetroelektrane uložiti 600 milijuna kuna – kazao je Frano Barbarić.

Pogledajte video: Oporba okružila saborsku govornicu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • marijaherc:

    što više takvih ugovora i ulaganja, hrvatska hvala bogu ima puno prirodnih blagodati koje pravilnim ulaganjima mogu puno toga donijeti, super

  • rightside:

    a jel vam se pohvalio da ce on i drug sova( v.seks) ipak ici na izborima podrzat zoku milanovica?? mislim samo da znate s kim imate posla,dragi karlovcani,,

  • Grebza:

    Hvale se I dižu sami sebe u nebesa, potpisuju ugovore za dvije milijarde a ne žele liječnicima platiti odrađene prekovremene sate ?!?! Stvarno su genijalci.