Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Cijena otkupa Ine od MOL-a može biti nepremostiva prepreka

Orban Hrvatsku stavlja tek na četvrto mjesto po cijeni i isplativosti za Mađarsku
04. prosinca 2018. u 22:05 5 komentara 413 prikaza
Andrej Plenković i Viktor Orban
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ako se hrvatska i mađarska strana ne dogovore o cijeni otkupa dionica Ine od MOL-a, onda to može postati nepremostiv problem, upozorio je hrvatski premijer Vlade Andrej Plenković govoreći nakon završetka dvodnevnog sastanka država članica Srednjoeuropske inicijative, koju je nesumnjivo obilježio posjet mađarskog premijera Viktora Orbána.

Andrej Plenković i Viktor Orban Mađarski premijer Viktor Orbán u Zagrebu: Neću sklapati nikakve tajne dogovore

Mađarski premijer, koji je iz Zagreba otišao u ponedjeljak navečer, nakon sastanka s Plenkovićem vrlo je pragmatično izjavio da je, ako Ina i MOL ne mogu skupa, onda bolje da se raziđu te da, ako Hrvatska želi otkupiti dionice Ine, to može učiniti. Naravno, uz odgovarajuću cijenu.

Širi detalji

– Cijena povrata Ine u hrvatsko vlasništvo nije nešto o čemu se može pregovarati preko noći niti je tako jednostavno. Dapače, znamo koliko je to kompleksno i, u krajnjoj liniji, ako se ne dogovorimo o cijeni, onda je to po meni problem koji može biti i nepremostiv jer nitko nije u poziciji da izdvaja više sredstava nego što ih prema nekim procjenama može ili treba izdvojiti – kazao je jučer Plenković.

Vlada, dodao je, ima neke procjene, no to nije dovoljno.

– Ono što varira širi su detalji koji mogu biti važni za uopće energetske kompanije, daljnju perspektivu tih kompanija i globalne trendove. No, u ovom trenutku nismo ništa napravili krivo, dapače, mislim da smo napravili dobro i da je ta činjenica čak pomogla da se određeni procesi i problemi rješavaju konstruktivno. To je bio sadržaj, duh i ton našeg jučerašnjeg sastanka – istaknuo je.

Andrej Plenković i Martina Dalić VIDEOKOMENTAR Odluka Povjerenstva o Martini Dalić zamka je za premijera Plenkovića

A na tom su se sastanku od Orbána čule i obeshrabrujuće riječi kad je riječ o LNG terminalu u Hrvatskoj i mađarskoj zainteresiranosti za kupnju tog plina. Mađarski je premijer, nimalo slučajno, na to pitanje odgovorio stavljajući u prvi plan nuklearnu i solarnu energiju na koju Mađarska računa, da bi naglasio da je to dugoročna perspektiva.

Potom je ukapljeni plin iz Hrvatske smjestio na nisko četvrto mjesto po cijeni i isplativosti za Mađarsku, iza plina iz Rusije, Rumunjske te Slovačke. Je li to zaokret u odnosu na nekadašnju jaku mađarsku podršku LNG terminalu? Treba dodati i da je u nekoliko krugova natječaja za iskazivanje interesa za zakup terminala odaziv kompanija, pa i mađarskih, bio gotovo nikakav.

Prosvjed ispred hotela Esplanade za vrijeme summita Srednjoeuropske inicijative Civilne udruge Orban je Mađarsku pretvorio u bolesnu demokraciju

Jasne poruke

– Nije to ništa iznenađujuće. Taj je plin skuplji i za sada u tome ne vidimo ekonomsku računicu. No ne bih rekao da Mađarska ne podržava LNG terminal. I dalje traju razgovori i pregovori. I tu je računica jasna: više izvora energenata jamči nižu cijenu – kaže nam izvor iz Mađarske.

Iako LNG terminali u Europi ne rade punim kapacitetom, izgradnja LNG terminala donosi stratešku prednost jer više izvora stvara konkurentnije okruženje. Primjer je Litva koja je gradnjom terminala snizila cijenu plina.

Andrej Plenković i Viktor Orban Banski dvori Plenković i Orban o prodaji Ine: Ključno je pitanje cijene

No i dalje ostaje pitanje tko bi kupovao taj plin. Kako je vrlo izravno rekao američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, sjever Europe ima svoje kupce, a Hrvatska treba naći svoje u široj regiji.

VIDEO: Ministar Krstičević u Kabulu

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • rimac444:

    Račan je sa svojim kriminalcima prodao Mađarima 25 % + 1 dionica za 500 milinuna $, kada je vrijednost UNA-e sa sirijskim nalazištima bila najmanje 15 milijardi $. Sada kada je INA na koljenima , urušena, opljačkana ... sada ćemo ... prikaži još!o te ostatke skupo plaćati.

  • stric5:

    ... neka esdepe plati Mađarima INA-u jer oni su je prodali u zadnjoj godini vlasti račana i ostavili minus u proračunu te godine od 25 milijardi i lagano se sklonili u oporbu žderući "zarađeno" ....

  • kamilo.bozic:

    PLENKOVIC JE PRIJA DVI GODINE PRED SAM BOZIC REKAO DA KUPUJE INI IAKO NIJE BILA ZAPRDOJU DABIMU BILO JASNO DANAS DATO TREBA PLATITI PO GAZDINOJ CJENI.