Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti

Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
28.12.2017.
u 11:07

Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i tako izbjegnu bilo kakav mogući incident - rekao je Plenković

Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane koji su hrvatske nacionalnosti, a žive u Srbiji - rekao je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade, osuđujući nedavni napad na Hrvate u Sonti u Vojvodini. Plenković je istaknuo da je zbog napada uložena prosvjedna nota.

Premijer Plenković rekao je uvodno da je nakon uspješnog rebalansa proračuna Ministarstvo financija pronašlo dodatna sredstava koja će se prerasporediti za dugove u zdravstvu, i to 100 milijuna kuna za državne bolnice te 97 milijuna kuna za županijske.

- Vodili smo odgovornu fiskalnu politiku i odlučni smo uloviti se s problemom smanjenja duga u zdravstvu - rekao je Plenković.

Što se tiče Slovenije, ponovio je spremnost na konstruktivni dijalog te poruku da se arbitražna presuda ne može provoditi bez privole obje strane.

- Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i tako izbjegnu bilo kakav mogući incident - rekao je Plenković.

Jačanje pripravništva

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavio je Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja od 2018. do 2020. godine čiji je jedan od ciljeva povećanje stope zaposlenosti kroz pet intervencijskih mjera. Istaknuo je rekordno nisku nezaposlenost, 11,6 posto u listopadu ove godine, te povećanje zaposlenosti za 1,8 posto. 

Sjednica Vlade
1/22

- Posebno veseli da je stopa nezaposlenosti mladih pala s gotovo 50 posto u 2013. na oko 26 posto ove godine - rekao je Pavić.

Kao jedan od velikih noviteta istaknuo je jačanje pripravništva. Cilj je da mladi uđu u pravi radni odnos i da to bude najviše u realnom sektoru te da plaća bude manja od minimalne, čime su reagirali na kritike za preniske plaće u stručnom osposobljavanju, rekao je Pavić. Redefinirano je i stručno osposobljavanje, gdje su ograničenje od 10 posto zaposlenih koje mogu uzeti proračunski korisnici smanjili na 3 posto.

- Ideja nije da imamo gomilanje mladih u državnom i javnom sektoru - rekao je Pavić.

Usvojen je između ostalog i Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o suradnji za partnerstvo i razvoj između Europske unije i njezinih država članica te Afganistana, za koji je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić predložila upućivanje u Sabor po hitnoj proceduri.

Indeks razvijenosti

Usvojene su i uredba o indeksu razvijenosti i odluka o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti. Indeks razvijenosti izračunava se na temelju stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, općega kretanja stanovništva, stope obrazovanosti te indeksa starenja.

- Dolazilo je do nepravedne ocjene i razvrstavanja jedinica lokalne i područne samouprave, stoga smo izradili novu strukturu i metodologiju izračuna indeksa razvijenosti. Nova Uredba o indeksu razvijenosti donosi se na vrijeme od tri godine - rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Na dnevnom redu bila je i odluka o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u ovoj godini, koja su rebalansom povećana s 20 na 100 milijuna kuna. Usvojena je i odluka o dodjeli 100 milijuna kuna bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Vlada je također ukinula Odluku o obavljanju poslova odnosa s javnošću iz 2012. godine, kojom se tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač država te trgovačkim društvima u kojima je država većinski ili pretežiti vlasnik zabranilo angažiranje PR stručnjaka odnosno tvrtki. Sada se središnja tijela državne uprave zadužuju redovito izvještavati Ured predsjednika Vlade o angažiranju PR-ovaca, dok pravne osobe s javnim ovlastima i druge pravne osobe kojima je osnivač Republika Hrvatska te trgovačka društva u kojima je Republika Hrvatska većinski ili pretežiti vlasnik dionica ili imatelj poslovnih udjela moraju o takvom angažiranju redovito izvještavati nadležna resorna ministarstva.

- Vlada je u svom programu stavila naglasak na aktivno djelovanje i informiranje građana o svim reformskim programima i procesima - rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Pogledajte i galeriju U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Sjednica Vlade
1/10

Komentara 70

ST
stefj
10:21 28.12.2017.

Rh da, monopolističke tvrtke sad mogu uzimati PR. Baš super, to valjda da građanima lakše padne kada plaćaju parafiskalne namete. Uvodi se slogan - plaćajte s osmjehom...

MI
Mimizo
11:40 28.12.2017.

sa agresorima iz srbije nema pregovora a kakva prava imaju Hrvati u srbiji ista mogu imati i srbi u Hrvatskoj znači srbima smanjiti prava u Hrvatskoj

MI
Mimizo
11:34 28.12.2017.

partiji bi pomogla a i nama svima LUSTRACIJA da se komunistička zločinačka organizacija zabrani za sva vremena za sva zla koja je nanijela Hrvatskom narodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije