Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati Crobarometra

SDP u slobodnom padu, 2017. završavaju s najgorim rejtingom u tri godine!

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
24.12.2017.
u 19:30

Da će Vladina koalicija opstati do kraja mandata smatra 74 posto ispitanika, a 69 posto ispitanika misli kako zemlja ide u lošem smjeru

Rezultati istraživanja Crobarometra Dnevnika Nove TV koje je provela agencija IPSOS pokazuje da hrvatska politička scena 2017. završava s HDZ-om kao prvom opcijom, SDP-om, najjačom oporbenom strankom, u padu te Živim zidom koji dobiva sve više pristaša.

HDZ godinu završava kao što ju je i počeo – s potporom gotovo trećine birača. Cijele godine rejting stranke kretao se od 31 do 35 posto, a u prosincu je uz tu stranku 31,9 posto ispitanika.

SDP je trenutno na 18,9 posto potpore birača i već treći mjesec je popularnost te stranke u padu kod ispitanika. U samo 2 mjeseca stranka je izgubila 4,5 posto potpore birača, a još je gori podatak da je to i najlošiji rejting stranke u zadnje tri godine. SDP je lošije stajao samo u studenom 2014. kada je mogao računati na potporu od 17,5 posto.

Davor Bernardić
1/10

Živi zid zato može biti zadovoljan godinom koju završava s potporom od 12,4 posto. Za tu je stranku to već 5 mjesec uzastopnog rasta potpore među biračima. Ovim rejtingom stranka se primakla popularnosti koju je imala na valu predsjedničke utrke njihova predsjednika Ivana Sinčića s početka 2015.

Most odavno ne može računati na to da je 3. opcija. 2017. završava s potporom od 7,3 posto, a i cijelu godinu rejting stranke se kretao do 5,7 do 10,1 posto.

Pametno je nova politička opcija. Krenuli su iz Splita, žele predvoditi liberalnu opciju i 2017. završavaju s potporom od 3 posto. HSS godinu završava kako je i počeo, s više manje istom potporom koja u prosincu iznosi 2,7 posto. HNS je u 2017. krenuo iz oporbe, a završava na vlasti i to s potporom od 2,5 posto. Upravo je to i rejting kojega dočekuje novog-starog predsjednika Ivana Vrdoljaka. Stranka Milana Bandića uživa potporu od 2,3 posto, HSU 2,2, IDS 1,9, a GLAS je na 1 posto potpore.

Ostale stranke su ispod 1 posto potpore, a zajedno imaju 6,4 posto. Tu su reformisti Radimira Čačića s potporom od 0,8 posto, ili Neovisni za Hrvatsku Brune Esih sa potporom od 0,3 posto. Neodlučnih je birača 7,7 posto.

Vlada bez potpore građana za svoju politiku

Vlada ne može računati na potporu građana za svoju politiku. 2017. završava sa 62 posto građana koji ne podržavaju Banske dvore, dok njih 29 posto podupire vladine politike. Ne zna, njih 9 posto. Zanimljivo da se zadnja tri mjeseca zaustavio rast nezadovoljnika vladinim politikama.

Vladina će koalicija opstati do kraja mandata - misli to 74 posto ispitanika i broj onih koji tako misle raste već 3. mjesec. Da neće, misli pak njih 18 posto i taj broj i dalje pada. Ne zna 8 posto ispitanika.

Očekivano, birači su najmanje vjerovali da će koalicija opstati u svibnju i lipnju kada je HDZ odbacio MOST, a prigrlio HNS.

Hrvatska godinu završava s činjenicom da 69 posto ispitanika misli kako zemlja ide u lošem smjeru. Da ide u dobrom misli njih 22 posto, a ne zna njih 9 posto. U zadnjem mjesecu zaustavljen je rast pesimizma koji je od rujna bio u uzlaznoj putanji.

Davor Bernardić
1/8

Komentara 82

IV
ivto22
20:12 24.12.2017.

SDP-ov svjetonazor dijeli 90% medija u Hrvatskoj, pljuju po HDZ-u svaki dan, i tako zadnjih 25 godina, ali HDZ ima stabilno biračko tijelo i mogu partijski mediji pljuvati koliko hoće, neće utjecati na većinu HDZ birača, dok negativni članci o SDP-u drastično imaju utjecaja na njihovo nestabilno biračko tijelo koje stalno traga za novim Titom, sad im je to Pernar. Tu je i vojska od oko 2 tisuće dežurnih SDP komentatora zgubidana koji dežuraju po svim portalima, (najviše index-u, 24 sata, i jutarnjem), te svim silama pokušavaju na nekoga utjecati. Komentari im se svode na vrijeđanje i ismijavanje Hrvata katolika, Hrvata BiH podrijetla, branitelja i koji je rezultatat toga, SDP gubi i propada, a zašto SDP propada i o čemu se tu zapavo radi? Osim, nestabilnog biračkog tijela ljevice, SDP-ovci i njihovi zgubidanski komentatori preziru većinu Hrvata katolika, dijele Hrvate prema zavičaju, to je jedan razlog pada, a drugi je demografija ljevičarskog biračkog tijela. Prosječni birač ljevice ima 60 godina, Srbi u Hrvatskoj koji čine 25% sdp-ovog biračkog tijela imaju 64 godine u prosjeku, svake godine je 4 do 5 tisuće Srba manje u Hrvatskoj. Jednostavno birači SDP-a izumiru, dok su oni koje ljevičari preziru i mrze, a to su Hrvati katolici, domoljubi i Hrvati BiH podrijetla vitalni i obiteljski ljudi na koje partijska propaganda nema utjecaja.

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
19:37 24.12.2017.

HDZ ima vecu potporu od 35% -40% kad ovi kazu 31,9% to znaci 40% jer oni toliko obozavaju HDZ.SDP nema ni 15% samo nemogu odma reci da se njihov idol komunizam raspada.

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
20:40 24.12.2017.

A što mislite gdje bi bio SDP da se napravi istinska anketa a ne od ovih potkupljenih firmi ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije