Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlada imenovala novog šefa HEP-a: Tko je Frane Barbarić?

Nakon mjeseci čekanja, u upravu su ušli i Nikola Rukavina, Marko Ćosić, Saša Dujmić, Tomislav Šambić i Petar Sprčić
21. prosinca 2017. u 18:16 42 komentara 17848 prikaza
Frane Barbarić
Pogledajte galeriju 1/5

Premijer Plenković, nakon mjeseci čekanja, napokon je odlučio tko čini novu upravu HEP-a. Predsjednik uprave je Frane Barbarić, predsjednik HDZ-a Novi Zagreb – istok i direktor Direkcije za ljudske potencijale, pravne i opće poslove HEP-a, a članovi uprave su Nikola Rukavina, pomoćnik direktora HEP proizvodnje koji je slovio kao kadar Darka Milinovića ali i HNS-a, Marko Ćosić, sin Krešimira Ćosića koji je bio prokurist ukrajinsko-slovačke tvrtke Korlea koja je HEP-u prodavala struju, zatim Saša Dujmić (HNS) i Tomislav Šambić iz kvote HNS-a te Petar Sprčić, predsjednik NO HEP Opskrbe i kum ministra energetike Tomislava Ćorića.

Na sjednici Vlade raspravljano o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti PRIBLIŽAVANJE EUROZONI Prvi pravni korak prema euru: Vlada prihvatila fiskalni pakt

Frane Barbarić isključivo je izbor Andreja Plenkovića za predsjednika uprave HEP-a iako su u konkurenciji bili i Rukavina i Ćosić. No, premijer se navodno nije odlučio za Rukavinu jer je imao podršku tzv. desne struje HDZ-a, a Ćosić je eliminiran iz igre za prvog igrača vjerojatno zato što je poslovao s HEP-om dok mu je otac bio član Nadzornog odbora HEP-a. Politički kuloari kažu da je u HDZ-u bilo pritisaka na premijera da upravo Ćosića postavi za prvog čovjeka domaćeg proizvođača struje. Rukavina je imao potporu i HNS-a jer smatraju da je odličan inženjer i, kada ih je premijer pitao za mišljenje, sugerirali su upravo njega.

Nakon što je ljetos proveden natječaj za upravu HEP-a i nakon što je izabrana ova šestorka, premijeru Plenkoviću trebalo je gotovo šest mjeseci da se odluči kome će povjeriti prvu funkciju u HEP-u iz čega se iščitava da su se u HDZ-u vodile velike bitke i lobiranja za tu energetsku tvrtku.

U dijelu HDZ-a nisu presretni izborom Barbarića, no HEP je napokon dobio upravu jer je dosadašnji šef Perica Jukić ostao još iz Kukuriku ekipe Zorana Milanovića, odnosno njegova tadašnjeg partnera HNS-a.     

Pogledajte i galeriju: Na sjednici Vlade raspravljano o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti

Frane Barbarić
1 / 18
Na sjednici Vlade raspravljano o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti
Zagreb: Sajam automobila Jakuševac OLAKŠICE Vlada na sjednici potvrdila manja davanja kod kupnje automobila mobitel - Andrej Plenković Za 65 milijuna kn Vlada raspisala najveću javnu nabavu mobitela dosad ELEN punionica PROMO HEP razvija nacionalnu mrežu punionica za električne automobile
NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • ja-kan:

  Nije ova Plenkovićeva odluka imenovanje nove Uprave HEP-a nego nastavak sustavnog prisiljavanja Hrvata na iseljavanje iz Hrvatske. Žalosno.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  dobar izbor. sve provjetreni poslovnjaci.

 • Lujo123:

  Nikola Rukavina je najveći šupeljak kojeg sam upoznal, ali ćini se kak je rođen kao direktor - nema nam pomoći!!