Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlada imenovala novog šefa HEP-a: Tko je Frane Barbarić?

Nakon mjeseci čekanja, u upravu su ušli i Nikola Rukavina, Marko Ćosić, Saša Dujmić, Tomislav Šambić i Petar Sprčić
21. prosinca 2017. u 18:16 42 komentara 17487 prikaza
Frane Barbarić
Pogledajte galeriju 1/5

Premijer Plenković, nakon mjeseci čekanja, napokon je odlučio tko čini novu upravu HEP-a. Predsjednik uprave je Frane Barbarić, predsjednik HDZ-a Novi Zagreb – istok i direktor Direkcije za ljudske potencijale, pravne i opće poslove HEP-a, a članovi uprave su Nikola Rukavina, pomoćnik direktora HEP proizvodnje koji je slovio kao kadar Darka Milinovića ali i HNS-a, Marko Ćosić, sin Krešimira Ćosića koji je bio prokurist ukrajinsko-slovačke tvrtke Korlea koja je HEP-u prodavala struju, zatim Saša Dujmić (HNS) i Tomislav Šambić iz kvote HNS-a te Petar Sprčić, predsjednik NO HEP Opskrbe i kum ministra energetike Tomislava Ćorića.

Na sjednici Vlade raspravljano o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti PRIBLIŽAVANJE EUROZONI Prvi pravni korak prema euru: Vlada prihvatila fiskalni pakt

Frane Barbarić isključivo je izbor Andreja Plenkovića za predsjednika uprave HEP-a iako su u konkurenciji bili i Rukavina i Ćosić. No, premijer se navodno nije odlučio za Rukavinu jer je imao podršku tzv. desne struje HDZ-a, a Ćosić je eliminiran iz igre za prvog igrača vjerojatno zato što je poslovao s HEP-om dok mu je otac bio član Nadzornog odbora HEP-a. Politički kuloari kažu da je u HDZ-u bilo pritisaka na premijera da upravo Ćosića postavi za prvog čovjeka domaćeg proizvođača struje. Rukavina je imao potporu i HNS-a jer smatraju da je odličan inženjer i, kada ih je premijer pitao za mišljenje, sugerirali su upravo njega.

Nakon što je ljetos proveden natječaj za upravu HEP-a i nakon što je izabrana ova šestorka, premijeru Plenkoviću trebalo je gotovo šest mjeseci da se odluči kome će povjeriti prvu funkciju u HEP-u iz čega se iščitava da su se u HDZ-u vodile velike bitke i lobiranja za tu energetsku tvrtku.

U dijelu HDZ-a nisu presretni izborom Barbarića, no HEP je napokon dobio upravu jer je dosadašnji šef Perica Jukić ostao još iz Kukuriku ekipe Zorana Milanovića, odnosno njegova tadašnjeg partnera HNS-a.     

Pogledajte i galeriju: Na sjednici Vlade raspravljano o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti

Frane Barbarić
1 / 18
Na sjednici Vlade raspravljano o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti
Zagreb: Sajam automobila Jakuševac OLAKŠICE Vlada na sjednici potvrdila manja davanja kod kupnje automobila mobitel - Andrej Plenković Za 65 milijuna kn Vlada raspisala najveću javnu nabavu mobitela dosad ELEN punionica PROMO HEP razvija nacionalnu mrežu punionica za električne automobile
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • ja-kan:

  Nije ova Plenkovićeva odluka imenovanje nove Uprave HEP-a nego nastavak sustavnog prisiljavanja Hrvata na iseljavanje iz Hrvatske. Žalosno.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  dobar izbor. sve provjetreni poslovnjaci.

 • Lujo123:

  Nikola Rukavina je najveći šupeljak kojeg sam upoznal, ali ćini se kak je rođen kao direktor - nema nam pomoći!!