Naslovnica Vijesti Svijet

Erjavec ponovno prijeti tužbom Hrvatskoj zbog arbitraže

Erjavec je nakon sastanka rekao novinarima da će Slovenija vjerojatno u proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske ako se ona bude protivila provedbi.
27. prosinca 2017. u 16:27 51 komentara 2837 prikaza
Karl Erjavec
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je ponovo zaprijetio pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na provedbu arbitraže o granici koju ne priznaje.

Miro Cerar i Andrej Plenković Silvije 
Tomašević Kome treba sukob u Savudrijskoj vali?

Erjavec je na sastanku na kojemu se premijer Miro Cerar o početku provedbe arbitražne presude o granici s Hrvatskom dogovarao s predsjednikom Borutom Pahorom i predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom prenio aktivnosti svog ministarstva na primjeni arbitražne odluke.

Karl Erjavec
1 / 19
Andrej Plenković i Miro Cerar

Slovenija će vjerojatno u proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske ako se ona bude protivila provedbi

Erjavec je nakon sastanka rekao novinarima da će Slovenija vjerojatno u proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske ako se ona bude protivila provedbi. Od petka kad istječe šestomjesečni rok za dogovor o provedbi odluke arbitara Slovenija prelazi u fazu "stvarne provedbe" arbitražne odluke, a svako kršenje odluke arbitara predstavljat će "kršenje međunarodnog prava i prava Europske unije", ustvrdio je šef slovenske diplomacije.

Borut Pahor Pahor prisegnuo: Pahor prisegnuo za predsjednika i poručio što očekuje od Hrvatske

Prema njegovim riječima, Slovenija se u tom slučaju može odlučiti na korištenje pravnih sredstava protiv Hrvatske koja krši međunarodno pravo i to s pozivanjem na dva člana Ugovora o djelovanju EU-a. Prema jednom, Slovenija može prepustiti da kršenje prava EU-a utvrdi Komisija i djeluje na njegovom otklanjanju uvodeći sankcije i kao mogući medijator, a po drugom Slovenija zbog kršenja prava EU-a može Hrvatsku tužiti sudu Europske unije u Luxembourgu, kazao je Erjavec.

Karl Erjavec
1 / 16
Savudrijska vala

Što se tiče slovenskih tzv. provedbenih zakona, Erjavec je kazao da će od kraja tjedna operativno doći do jačanja službi zaduženih za kontrolu državne granice i drugih nadzornih tijela. Arbitražna presuda dio je međunarodnog prava, ustvrdio je Erjavec, i kad je riječ o njenoj provedbi tu se ne može govoriti o jednostranom aktu nego poštovanju međunarodnog prava. "Od hrvatskog premijera (Andreja) Plenkovića očekujem da će se suzdržavati od incidenata i svih postupaka protivnih međunarodnom pravu", poručio je Erjavec. "Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a mora biti prisiljena da poštuje međunarodnu presudu koja je dio međunarodnog prava".

Savudrijska vala KARL ERJAVEC PORUČIO Nova prijetnja Slovenije: 'Hrvatska neće u Schengen i OECD bez implementacije arbitražne odluke' savudrijska vala ARBITRAŽA Slovenska vlada nastavlja donositi implementacijske zakone i propise Miro Cerar USKORO PROVOĐENJE ARBITRAŽE Cerar: 'Nećemo poticati incidente, ali ćemo provoditi svoje nadležnosti'

 

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • campa:

  Tom mrzitelju Hrvata zabraniti ulazak u Hrvatsku .Slovenci su svojom pokvarenom igrom oko arbitražnog suda pokazali svoje pravo lice a to svakako nije prijateljstvo prema Hrvatima.

 • Mukowsky:

  A što se dogodilo pred sudom u Beču pred kojim je HR zatražila poništenje arbitraže radi kontaminacije od strane Slovenije?

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  U Sloveniji živi oko 1.500.000 stanovnika – toliko, usporedbe radi, stane na zagrebački hipodrom, što je dokazao još Papa Ivan Pavao II. Škrtih i sebičnih je 106 %, uobraženih i umišljenih 140 %, alternativnih 13 %, debelih 6 %, ženskih ... prikaži još! 51 % i 0,002 % nevinih. Kaže se da u sloveniji navodno žive ljudi, samo da nikad nitko nije vidio – čovjeka. Večina stanovništva su po nacionalnosti Alpski Srbi, endemska rasa izrasla na vječitoj težnji da po svoj stav idu na granice Osmanlijskog carstva. Manji dio stanovništva su preci predaka Turaka – plemena Mujo, Haso i Fata. Za Slovence kojima je otac (oča) Mujo, a mama Mojca kaže se da su pametni na tatu i pošteni na majku. Iako službeni slovenski izvori tvrde da izvan matične zemlje živi oko 150.000 Slovenaca koji su otišli u emigraciju za vrijeme komunističkog režima, pravi razlog je taj što u ovu državicu nisu svi mogli stati.