Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istječe rok

Erjavec ponovno prijeti tužbom Hrvatskoj zbog arbitraže

Karl Erjavec
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
27.12.2017.
u 16:27

Erjavec je nakon sastanka rekao novinarima da će Slovenija vjerojatno u proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske ako se ona bude protivila provedbi.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je ponovo zaprijetio pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na provedbu arbitraže o granici koju ne priznaje.

Erjavec je na sastanku na kojemu se premijer Miro Cerar o početku provedbe arbitražne presude o granici s Hrvatskom dogovarao s predsjednikom Borutom Pahorom i predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom prenio aktivnosti svog ministarstva na primjeni arbitražne odluke.

Karl Erjavec
1/19

Slovenija će vjerojatno u proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske ako se ona bude protivila provedbi

Erjavec je nakon sastanka rekao novinarima da će Slovenija vjerojatno u proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske ako se ona bude protivila provedbi. Od petka kad istječe šestomjesečni rok za dogovor o provedbi odluke arbitara Slovenija prelazi u fazu "stvarne provedbe" arbitražne odluke, a svako kršenje odluke arbitara predstavljat će "kršenje međunarodnog prava i prava Europske unije", ustvrdio je šef slovenske diplomacije.

Prema njegovim riječima, Slovenija se u tom slučaju može odlučiti na korištenje pravnih sredstava protiv Hrvatske koja krši međunarodno pravo i to s pozivanjem na dva člana Ugovora o djelovanju EU-a. Prema jednom, Slovenija može prepustiti da kršenje prava EU-a utvrdi Komisija i djeluje na njegovom otklanjanju uvodeći sankcije i kao mogući medijator, a po drugom Slovenija zbog kršenja prava EU-a može Hrvatsku tužiti sudu Europske unije u Luxembourgu, kazao je Erjavec.

Karl Erjavec
1/16

Što se tiče slovenskih tzv. provedbenih zakona, Erjavec je kazao da će od kraja tjedna operativno doći do jačanja službi zaduženih za kontrolu državne granice i drugih nadzornih tijela. Arbitražna presuda dio je međunarodnog prava, ustvrdio je Erjavec, i kad je riječ o njenoj provedbi tu se ne može govoriti o jednostranom aktu nego poštovanju međunarodnog prava. "Od hrvatskog premijera (Andreja) Plenkovića očekujem da će se suzdržavati od incidenata i svih postupaka protivnih međunarodnom pravu", poručio je Erjavec. "Hrvatska kao članica EU-a i NATO-a mora biti prisiljena da poštuje međunarodnu presudu koja je dio međunarodnog prava".

 

Komentara 51

CA
campa
16:56 27.12.2017.

Tom mrzitelju Hrvata zabraniti ulazak u Hrvatsku .Slovenci su svojom pokvarenom igrom oko arbitražnog suda pokazali svoje pravo lice a to svakako nije prijateljstvo prema Hrvatima.

MU
Mukowsky
17:49 27.12.2017.

A što se dogodilo pred sudom u Beču pred kojim je HR zatražila poništenje arbitraže radi kontaminacije od strane Slovenije?

Avatar Celzijus
Celzijus
18:35 27.12.2017.

U Sloveniji živi oko 1.500.000 stanovnika – toliko, usporedbe radi, stane na zagrebački hipodrom, što je dokazao još Papa Ivan Pavao II. Škrtih i sebičnih je 106 %, uobraženih i umišljenih 140 %, alternativnih 13 %, debelih 6 %, ženskih 51 % i 0,002 % nevinih. Kaže se da u sloveniji navodno žive ljudi, samo da nikad nitko nije vidio – čovjeka. Večina stanovništva su po nacionalnosti Alpski Srbi, endemska rasa izrasla na vječitoj težnji da po svoj stav idu na granice Osmanlijskog carstva. Manji dio stanovništva su preci predaka Turaka – plemena Mujo, Haso i Fata. Za Slovence kojima je otac (oča) Mujo, a mama Mojca kaže se da su pametni na tatu i pošteni na majku. Iako službeni slovenski izvori tvrde da izvan matične zemlje živi oko 150.000 Slovenaca koji su otišli u emigraciju za vrijeme komunističkog režima, pravi razlog je taj što u ovu državicu nisu svi mogli stati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije