Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORENI DIO SJEDNICE

Vlada o ulasku u Schengen: Ovo će donijeti niz prednosti za hrvatske građane i gospodarstvo

Zagreb: Održana 167. sjednica Vlade RH
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
08.12.2022.
u 17:39

Na sjednici Vlade u okviru stajališta za Vijeće usvojena je i Izjava Republike Hrvatske u odnosu na ulaganje jednostrane Izjave Slovenije iz koje je vidljivo da Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen te ističe postojanje pravnog učinka arbitražne odluke na definiranje granice između dviju država.

Vlada je danas održala zatvorenu sjednicu na kojoj je usvojeno stajalište RH za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove na kojem se među ostalim odlučuje i o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj.

Na sjednici Vlade u okviru stajališta za Vijeće usvojena je i Izjava Republike Hrvatske u odnosu na ulaganje jednostrane Izjave Slovenije iz koje je vidljivo da Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen te ističe postojanje pravnog učinka arbitražne odluke na definiranje granice između dviju država. Hrvatska je u svojoj Izjavi navela kako se na temelju jednoglasnog Zaključka Hrvatskog sabora, od 29. srpnja 2015., povukla iz arbitražnog postupka zbog materijalnih povreda Sporazuma o arbitraži te ponovila svoj ranije zauzeti stav o arbitražnoj odluci donesenoj 2017. godine. Ujedno, istaknula je kontinuiranu spremnost za nastavak bilateralnog dijaloga u svrhu iznalaženja zajedničkog rješenja.

- Pozdravljamo jednoglasnu odluku svih članica, kojom je potvrđeno članstvo Hrvatske u schengenskom prostoru s 1. siječnja 2023. Na tome je Vlada predano radila, ispunivši sve potrebne kriterije, što su prepoznale i sve europske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocjenu. Članstvo u schengenskom prostoru donijet će niz prednosti za hrvatske građane i gospodarstvo, posebice u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga te daljnjeg rasta turističkog prometa, uz brojne druge - priopćeno je iz Vlade. 

Podsjetimo, Hrvatska je danas primljena u Schengen u koji ulazi 1. siječnja 2023. godine. 

Ključne riječi

Komentara 6

TE
Teig1
18:11 08.12.2022.

Mislija sam da si Korak naprid. On je taj neću da psujem od kradezea.

TE
Teig1
18:09 08.12.2022.

Sigurno moći ćemo još jednostavnije plasirati proizvode Hrvatske industrije nebi njih nabrao sada sve i nažalost nemožemo njih plasirati svakoga mjeseca odnosno nema više Hrvata koji će njih brati sa slabom dnevnicom, mnoge trunu na drveću, jesteli već pogodili?Neželim plasirati nikakvu reklamu da nepravim veliki uticaj kao Mask zato odgonetnite. Uostalom taj suvremeni proizvod djelila je u Briselu puna ponosa naša prva presjednica koja rado upada u svlačijonicu ne Knolli već Koli. .a.d.r.n.!!!

LL
Litos(l)av
18:06 08.12.2022.

Koliko si obnovio kuća u Banovini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije