Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica

Plenković: Polako ali sigurno dolazimo do onih 50 posto cijepljenih do kraja lipnja

Zagreb: U NSK održana redovna sjednica Vlade
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.06.2021.
u 12:41

Plenković je upozorio kako ne bi bilo dobro da "zbog jenjavanja epidemije dio sugrađana misli da cijepljenje nije važno".

Premijer Andrej Plenković situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa ocijenio je povoljnom te istaknuo da se Hrvatska približava cilju od 50 posto odraslog stanovništva cijepljenog najmanje jednom dozom cjepiva protiv COVID-19 do kraja lipnja.

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio na početku sjednice Vlade. "Obilježili smo Dan državnosti,  Dan hrvatske vojske, donijeli odluku o nabavi višenamjenskih borbenih aviona", kazao je.

"Sustav digitalnih potvrda je profunkcionirao i svi naši sugrađani mogu to učiniti. To nije putovnica, to je potvrda o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu", kazao je.

"Brojevi su nam i dalje povoljni. Isto tako povećava se broj ljudi koji su se cijepili – milijun i 300 tisuća osoba primilo je prvu dozu. Polako ali sigurno dolazimo do onih 50 posto do kraja lipnja. Cjepiva ima dovoljno i pozivam naše sugrađane da se cijepe", kazao je Plenković dodajući da nam stiže još doza. "Ne bi bilo dobro da zbog jenjavanja epidemije dio naših sugrađana misli da to više nije važno. Važno je, bitno je", dodao je.

"Što se tiče rebalansa proračuna, ponovio bih da smo vodili odgovornu politiku javnih financija. Bili smo izvrsni. Prva smo Vlada koja je ostvarila proračunske viškove, rapidno smo smanjivali javni dug. Pandemija koja nas je pogodila te je putanje na određeni način promijenila. Naš je cilj u ovoj godini utvrditi put vraćanja na ono razdoblje prije 2020.", kazao je premijer.

"Važno je napraviti rebalans proračuna zbog troškova koji su nastali u sklopu zdravstvenog sustava pa ćemo Saboru predložiti izmjene i dopune proračuna, povećati prihode za 3 milijarde kuna, ustanoviti rashode koji se povećavaju za 9,4 milijarde kuna. Očekujemo proračunski manjak na razini 3,8 posto BDP-a, a da nam takav manjak ne ugrozi ulazak Hrvatske u eurozonu. To je pravodoban potez i za servisiranje države i vjerujem da će dobiti podršku svih, ne samo Sabora nego svih onih koji nas promatraju", kazao je. 

Plenković je čestitao Berošu obavijestivši ga da mu nije izglasano nepovjerenje u Saboru. 

"Odbijena je inicijativa oporbe da vam se izglasa nepovjerenje, to su odlučili saborski zastupnici. Kao što smo pismeno odgovorili na to očitovanje prošli put, 5. srpnja prošle godine, tamo je opadao broj nazočnih, ali ne zbog epidemioloških razloga. Slično je očito bilo i s brojem ruku koji su uspjeli prikupiti danas protiv vas", kazao je Plenković

Beroš je rekao da će i to prebroditi te pokazati svojim potezima da su na dobrom putu. 

Nove odluke oko prijelaza granice

Ministar Davor Božinović kazao je da je donesena nova odluka koja je stupila na snagu danas, a tiče se prelaska granice. 

"Omogućen je ulazak u Hrvatsku s negativnim testom koji nije stariji od 72 sata, prije je bilo 48 sati, a druga izmjena tiče se osoba koje su cijepljene Pfizerom, Modernom ili cjepivom Gamaleje, odnosno Sputnjikom. One mogu ući u RH u razdoblju od 22 do najviše 42 dana od primitka prve doze, odnosno od 22 do najviše 84 dana od primitka prve doze AstraZenece", objasnio je Božinović. 

Rebalans državnog proračuna

"Ova je Vlada do sada, što se tiče planiranja, radila kvalitetan posao. 

"Od 2016. do 2019. svaki put imali smo bolji rezultat od onoga što je realno bilo predviđeno. COVID-19 stvorio je jednu drugu okolnost. Razlog za ovaj rebalans prije svega u zdravstvenom je dijelu, možda ne isključivo vezano uz Covid, nego prije svega vezano uz naš dogovor nakon razgovora s predstavnicima veledrogerija kako bi se osigurala adekvatna i kontinuirana isporuka lijekova, medicinskog materijala i svega onoga što je važno za funkcioniranje našeg zdravstvenog sustava", kazao je ministar Zdravko Marić

"Razgovor i dogovor je u vezi s time da smo do sada platili već gotovo 2 milijarde kuna, a sada smo na neki način iskoristili, iscrpili sve zakonom predviđene mogućnosti u sklopu preraspodjela", kazao je Marić.

"Šesti mjesec to se iscrpljuje i to je jedan od glavnih razloga za ovaj prijedlog rebalansa", kazao je Marić.

"Predviđamo rast BDP-a od 5,2 posto, što znači da u ovoj godini ne vidimo u potpunosti gospodarski oporavak, no prema projekcijama i kada se uključe efekti Nacionalnog programa oporavka, već iduće godine očekujemo rast viši od 6,7 posto, što bi nas trebalo dovesti na razinu BDP-a od one rekordne 2019. godine", naglasio je Marić. Što se tiče turizma, oporavak ne slijedi prije 2023., 2024. godine

"Prihodovnu stranu proračuna povećavamo za neke tri milijarde kuna, no moram napomenuti da su tu porezni prihodi od 700 milijuna kuna, dok se ostali dio odnosi na europske fondove, ali i dio vezan za vlastite i namjenske prihode. Rashodovna strana povećava se za 9,4 milijarde kuna, od čega onaj dio koji utječe na rezultat za 7,1 milijardu kuna", kazao je. 

Komentara 27

IS
istina00
13:23 02.06.2021.

kako bi se potaknulo neodlučne na cijepljenje treba ove potvrde (o ciepljenju, preboljenju) staviti kao preduvjet za ulazak u barove, restorane, kazališta jer zašto da i oni koji se inate pa se ne žele cijepiti imaju iste pogodnosti kao onii koji (ipak) riskiraju s cijepljenjem i ponašaju se odgovorno prema sebi i drugima!

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
12:32 02.06.2021.

Samo pegla premijeru. Neka piskarala kmeče.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:40 02.06.2021.

A sada nadajmo se 3 g. mira. Dosta je bilo prirodnih katastrofa. Oporba je ionako mrtva odavno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije