Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Vili Beroš otkrio koliko je novozaraženih donijelo virus iz inozemstva

Foto: Dnevnik.hr
21.06.2020.
u 21:14

Beroš je upitan zašto nisu zatvorene granice sa zemljama u kojima je povećan broj novozaraženih.

Četiri dana za redom u Hrvatskoj imamo dvoznamenkasti broj novozaraženih. Nacionalni stožer priprema nove mjere, a ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV.

"U ovom trenutku stanje nije posebno zabrinjavajuće, ali moramo biti oprezni jer smo u nekoliko dana imali povećanje od čak 55 oboljelih. Otprilike 20 njih su importirani iz inozemstva, a za 35 su određeni njihovi kontakti. Epidemiološka služba prati i radi svakodnevne izvide te određuje mjere prema tim novooboljelima i njihovim kontaktima. Nije mu poznato gdje su se novooboljeli zarazili, ali to zna epidemiološka služba, a to je najvažnije", ističe ministar.

"Nisam epidemiolog niti infektolog. No osobno, na temelju razgovora s kolegama, bih mogao reći da se ne može raditi o tipičnom drugom valu jer prvi nije završio, znači radi se o određenom kontinuitetu. Činjenica je da smo danima imali nula novooboljelih što je savršena epidemiološka situacija, ali ne bih mogao ustvrditi da se radi o drugom valu", kaže ministar te dodaje da se može kontrolirati širenje zaraze.

"To ne znači da se građani mogu ponašati kako žele. Od početka smo uvodili različite mjere i mijenjali ih s obzirom na epidemiološku situaciju, ali mjere razmaka i izbjegavanja kontakata te održavanja higijene su od iznimne važnosti", ističe ministar.

Beroš je upitan zašto nisu zatvorene granice sa zemljama u kojima je povećan broj novozaraženih.

"Granice nisu zatvorene jer se takve odluke donose na temelju procjene epidemiološke situacije, ali ako situacija izmakne kontroli, apsolutno postoji i ta mogućnost", rekao je Beroš te dodao kako je došlo do smanjenja ulaska iz Srbije za 20 posto i iz BiH za 40 posto jer 70 posto zahtjeva za ulaskom iz tih zemalja nije bilo opravdano. Tvrdi da to nije odluka za spas turističke sezone i gospodarstva, već epidemiološka odluka. 

"Društveni život i gospodarstvo ne mogu stati, ali zdravlje i život ljudi nemaju alternativu", rekao je.

U Splitu, Zagrebu i Osijeku zabranjeni su posjeti bolnicama i domovima za starije i nemoćne zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a u drugim županijama, gdje je situacija povoljnija, mjere su slabije. 

"Epidemiološka situacija u nekim županijama je iznimna, nisu imale ni 10-ak zaraženih, a sad nemaju nikog", kaže Beroš te dodaje kako će se sukladno epidemiološkoj situaciji određivati određene mjere. 

Ministar zdravstva kaže da smo u početku epidemije u zdravstvenom sustavu pripremili kapacitete koji se mogu reaktivirati.

"Političari koji se ne pridržavaju mjera Stožera ne šalju baš najbolju poruku građanima", izjavio je Beroš na pitanje novinarke.

Ministar zdravstva kaže i kako su epidemiološke službe i Državno izborno povjerenstvo u kontaktu te će imati sastanak kako bi prilagodili mjere za nadolazeće izbore epidemiološkoj situaciji. Tvrdi i kako će glasovanje biti omogućeno i svima koji su u samoizolaciji.

"To je zadatak DIP-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", rekao je Beroš.

Komentara 9

TM
Tata_mata
02:20 22.06.2020.

"Granice nisu zatvorene jer se takve odluke donose na temelju procjene epidemiološke situacije" A nas ste mogli zatvoriti tri mjeseca u kuće pič...a vam mater...a

WT
WTF!
08:31 22.06.2020.

Zahvaljujući parlamentarnim izborima 05.07.popuštanje mjera krenulo na brzinu. Sad kao narod ispao neodgovoran da se ne pridržava regula kad korona u pitanju. Hvala HDZ-u i Plenkoviću kaj su u....i stvar. Nisu mogli bolje👎👎👎

SA
Sarma
21:58 21.06.2020.

Sljedeća dva tjedna su ključna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije