Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG Završio drugi dan suđenja generalima

Videosnimkom iz Knina obrana dokazivala da je Gotovina osuđivao zločine

Obrana je na suđenju prikazala videosnimku kninskog sastanka održanog 6. kolovoza 1995.
import
11.03.2008.
u 17:02

U Haagu je danas završio drugi dan suđenja generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine u Oluji. Nakon što je jučer uvodnu riječ imalo tužiteljstvo, danas su uvodnu riječ imali branitelji generala Gotovine Luka Mišetić i Greg Kehoe.

Sutra, trećeg dana suđenja, tužitelji bi trebali izvesti svoga prvog svjedoka koji se vodi pod brojem 136 i koji će svjedočiti uz mjere zaštite.

U jednom dijelu uvodnih riječi obrana je pustila videosnimku kninskog sastanka održanog 6. kolovoza 1995. Na njemu je general Gotovina žestoko osudio ponašanje dijela vojske, bijesno, pa čak i uvredama, prozvao zapovjednike zbog pljačke i vandalizma, autoritativno pozvao na održavanje reda i discipline u netom oslobođenom području i glasno se zauzeo da pobjednička euforija ne preraste u metež. Gotovina je, između ostalog, na sastanku govorio:

"Zato što ste budaletine! Nesposobni! A sposobni baliti tamo na kamere, na one ekrane, da se slikate... To jeste sposobni"

"Eto primjer... Jedan križ niste bili sposobni naći. A da ne govorim ono što se vidi u gradu.
To je sramota. Sramota!!! Ovi barbari, vandali vam rade ovako! Oni koji su plaćeni po ratnom plijenu! I ratuju po ratnom plijenu!"

Ovom videosnimkom kninskog sastanka obrana želi dokazati da je Gotovina doznao za nered, ali i da je na njega reagirao kroz zapovijedi, zauzimajući se vlastitim autoritetom.

Na sastanku je Gotovina izrijekom dao do znanja da vojska u gradu nema što tražiti, nego da su formirani punktovi Vojne policije.

Mišetić: Vodstvo Krajine usađivalo je strah vlastitom stanovništvu
Luka Mišetić rekao je da su Hrvatska vlada i Hrvatska vojska pokušavale minimalizirati civilne žrtve i priskrbiti ostatku stanovništva normalne uvjete života.

Nema dokaza da je Vlada RH prijetila srpskim civilima genocidom. Srbi su dobili mogućnost da ostanu. 60 do 90 dana prije Oluje Srbi su se zbog Martićeve propagande pripremali za odlazak.

Hrvatska vlada tada je planirala rušenje nametnutoga srpskog režima na okupiranom hrvatskom području. Srpska strana provodila je jaku četverogodišnju medijsku kampanju kojoj je cilj bio prikazati da Hrvati Srbe u Hrvatskoj viktimiziraju, a što je usadilo strah Srbima u Hrvatskoj, rekao je Mišetić.

Luka Mišetić rekao je da optužba nema niti jednog dokaza da je general Gotovina počinitelj zločina za koje ga se optužuje.

Mišetić je izjavio da nema dokaza da je Vlada RH prijetila srpskim civilima genocidom

Tužiteljstvo cijelo vrijeme od Suda traži da krši teoriju logike, rekao je Mišetić i istaknuo da je predsjednik Tuđman na Brijunima govorio o nanošenju snažnog udaraca Srbima, ali vojnicima, a ne civilima.

Na trenutak je sjednica bila zatvorena za javnost. Doznajemo da je tužiteljstvo predložilo novog svjedoka koji je svjedočio u slučaju protiv Miloševića.

Mišetić je citirao i izvadak iz transkripta razgovora Franje Tuđmana s vojnim zapovjednicima kojima je sugerirao da smanje upotrebu artiljerijskog streljiva, te je tražio djelovanje manjih postrojba u dubini neprijateljskog teritorija. Ovakav Tuđmanov naputak, prema Mišetiću, jasno svjedoči o namjerama državnog rukovodstva da se razaranje i ljudske žrtve smanje na najmanju moguću mjeru.

Također je rekao kako su uoči operacije Oluja izdane jasne zapovijedi o poštovanju ženevskih konvencija te kako je tijekom Oluje za provođenje sigurnosnih zadaća zapovijed bila izdana Vojnoj policiji, odnosno njenom tadašnjem zapovjedniku generalu Mati Laušiću.

Ciljevi koji su odabrani isključivo su vojni ciljevi u Kninu, Benkovcu, Obrovcu i Drnišu i imamo dokumente za svaki grad, a iznijet ćemo ih tijekom suđenja, istaknuo je Mišetić.

Tužiteljstvo onemogućilo svjedočenje svojemu svjedoku jer im ne odgovara njegov iskaz
Mišetić je u nastavku govorio o svjedoku Steinaru Hjertnesu, koji je tijekom Oluje bio zapovjednik UNMO sektora Jug. Istaknuo je da je Hjertnesa angažiralo tužiteljstvo kao neposrednog svjedoka kako bi dokazalo "prekomjerno granatiranje", no Hjertnes je u svom svjedočkom iskazu ustvrdio da nije bilo prekomjernog granatiranja, te da je Hrvatska vojska granatirala samo vojne ciljeve. Iz tih razloga tužiteljstvo ga je povuklo s liste svjedoka.

Kehoe: "U oči mi nije upalo što je tužiteljstvo reklo, nego ono što nije reklo"
"Dok sam jučer ovdje slušao što govori optužba, upalo mi je u oči ono što optužba nije rekla, a to je da nije bilo nikakvih deportacija kada je započela Oluja 4. kolovoza 1995." rekao je Greg Kehoe, ističući da prvog dana operacije Oluja nije bilo prekomjernog granatiranja Knina.

Naglasio je da ga nije smetalo što je tužiteljstvo jučer reklo, nego ono što nije reklo. Tužiteljstvo je spomenulo prekomjerno granatiranje, ali nije reklo da nije bilo deportacija kada je počela akcija Oluja i da je RSK uvijek planirala ukloniti svoje ljude.

Sudac Orie je nakon prikazanog filma o Vukovaru tražio objašnjenje zbog čega je taj film prikazan

Sigurno da nije bilo prekomjernog grantiranja Knina, a to se zna iz praktičnih razloga. Jedan od njih je što je UN-ov promatrač vidio da toga nije bilo, a tužiteljstvo ga je potom povuklo s liste svjedoka, rekao je Kehoe.

Greg Kehoe je podsjetio da se Hrvatska na početku rata morala suočiti s jednom od najjačih vojski u Europi, predvođenoj zločincima poput Martića, Karadžića i Mladića.

Sudac Orie tražio je objašnjenje za prikazivanje filma o Vukovaru kao dokaznog materijala
Kehoe je također rekao da tužiteljstvo svoj veći dio optužnice temelji na Brijunskim transriptima, no nije reklo da u Tuđmanovu i Gotovininu razgovoru Tuđman savjetuje Gotovinu i ostale sudionike da nepotrebno ne troše streljivo, te dodao: "Mi nismo kao Amerikanci".

Tada su u sudnici prikazani dijelovi filma "Dva sata od Londona", koji govori o rušenju Vukovara.

Sudac Orie je nakon prikazanog filma o Vukovaru tražio objašnjenje zbog čega je taj film prikazan. Nakon što mu je Kehoe objasnio i pokazao usporedne snimke izgleda Vukovara nakon granatiranja 1991. i Knina nakon Oluje 1995., sudac Orie je rekao da razumije zašto je film prikazan kao dokazni materijal.

Obrana generala Gotovine tim filmom želi pobiti navode tužilaštva o prekomjernom granatiranju Knina u akciji Oluja.

Greg Kehoe istaknuo je da prvog dana operacije Oluja nije bilo prekomjernog granatiranja Knina

Kehoe je istaknuo da je srpska strana, manipulirajući informacijama s terena i optužujući Hrvate da su sami ubili svoje sunarodnjake, poticala bijes i osvetu prema civilnome hrvatskom stanovništvu.

Greg Kehoe upozoren da se u izlaganju ne obraća Gotovini nego Sudu
Dok je Kehoe iznosio podatke o vojnoj karijeri generala Gotovine, sudac Orie mu je prigovorio da je 25 puta spomenuo ime generala Gotovine te se isto toliko puta nepristojno "okrenuo leđima Sudu".

Odvjetnik Kehoe rekao je da je počašćen što brani Antu Gotovinu, i da je on kao zapovjednik u operaciji Oluja, koja je stvorila preduvjete za potpisivanje Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, jedan od najzaslužnijih za završetak rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sudac Alphons Orie upozorio je Kehoea da se u izlaganju ne obraća Gotovini nego Sudu

Sudac Orie je na kraju prvog dijela Kehoeva izlaganja zatražio da objasni zašto je u uvodnom dijelu toliko govorio o legitimnosti operacija, kada to tužiteljstvo nije ni pobijalo.

Kehoe Sudu: "Čovjek koji je odgovoran za kraj rata sjedi ispred vas... to je Gotovina"
"Nakon svega, postavljam pitanje oko čega se Vi s tužiteljstvom uopće sporite", upitao se Orie.

Kehoe je objasnio da je bitno pokazati da je Ante Gotovina kao glavni operativni zapovjednik imao zadaću poraziti neprijatelja.

"Ako je netko odgovoran za mir u BiH i Hrvatskoj, onda je to Gotovina, čovjek koji sjedi ispred vas", zaključio je na kraju Kehoe.

Potom je Kehoe pročitao odlomak iz memoara tadašnjega američkog predsjednika Billa Clintona. Istaknuo je njegovu observaciju: "Diplomacija ne može uspjeti dok se Srbima ne nanesu ozbiljni gubici na terenu" i Clintonovu podršku operaciji Oluja.


Kehoe: Gotovina je spriječio pad Bihaća

Greg Kehoe naglasio je kako je srpska vojska imala plan poraziti Bihać i ujediniti srpska uporišta u BiH, a što bi bio veliki korak u ostvarivanju plana o velikoj Srbiji. Hrvatska vlada nije nikako mogla dopustiti moguće spajanje SAO Krajine s bosansko-srpskim teritorijem. Međunarodna zajednica bila je zabrinuta za pad Bihaća, koji je imao mnogo više stanovnika od Srebrenice. Nakon genocida nad sedam tisuća muškaraca i dječaka u Srebrenici, postojao je veliki strah od još jednoga strašnog masakra. Bihać nije pao zahvaljujući napadu na Grahovo, koji je predvodio general Gotovina u srpnju 1995. Kehoe je tada pustio snimke govora "šefa" SAO Krajine Milana Martića koji vojnicima govori kako SAO Krajina nikada neće biti Hrvatska. Ne smijemo ni pomisliti što bi se dogodilo da Gotovina nije napao Grahovo. (ič)


Snimke koje idu u prilog Gotovini

Mišetić je prikazao videosnimku Save Štrpca, predsjednika udruge Veritas, koji je 1995. gostovao na televiziji bosanskih Srba, gdje je rekao da krajiški Srbi "ne smiju niti ne žele živjeti s Hrvatima". Tvrdnju da Srbi ne smiju živjeti s Hrvatima zbog "ustaškog pokolja Srba u Drugome svjetskom ratu" Štrbac je prezentirao predstavnicima međunarodne zajednice, kojima ipak nije rekao da hrvatski Srbi ne žele živjeti s Hrvatima.


New York Times o suđenju

New York Times objavio je jučer da je počelo suđenje Gotovini, Markaču i Čermaku pod naslovom „Počelo suđenje za ratne zločine hrvatskom generalu koji je radio s Amerikancima”. U članku se navodi da su umirovljeni američki vojni savjetnici pomogli u akciji Oluja.


Bivša Miloševićeva odvjetnica

Britanska odvjetnica Gillian Higgins pridružila se timu generala Ivana Čermaka, koji čine Britanci Steven Kay i Andrew Cayley. Tajništvo suda odobrilo joj je registraciju u ponedjeljak i ona se danas prvi put pojavila u sudnici. Higgins se pred Haaškim sudom ranije pojavljivala u funkciji sudski postavljene pravne zastupnice Slobodana Miloševića. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije