Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPORTAŽA SA SJEVERA

VIDEO Posjetili smo Finsku uoči sudbonosnog NATO summita: Pogledajte s kojim oružjem raspolažu

Dan Finskih oružanih snaga
Foto: Dario Topić
1/54
15.06.2022.
u 20:43

Posjetili smo Oulu, grad na sjeverozapadu Finske. Zemlja je to koja je potaknuta ruskom agresijom na Ukrajinu odbacila stoljetnu vojnu neutralnost i zajedno sa Švedskom uputila zahtjev za članstvo u NATO-u. No, iako je cijela zemlja ujedinjena da postane dio vojnog saveza, situacija je zakomplicirala Turska.

Raketni bacači, protutenkovske mine, oklopna vozila,...finska vojska dva tjedna uoči sudbonosnog NATO-ovog sastanka na vrhu u Madridu odlučila je javnosti pokazati čime raspolaže. 

Ljetna turneja Finskih obrambenih snaga, naziv je to dvotjedne manifestacije koja se održava u svim većim gradovima ove države na samom sjeveru Europe. Danas je vojna smotra stigla u Oulu, grad na sjeverozapadu zemlje u kojem živi oko 200 tisuće stanovnika.

Oulu je peti po veličini grad u Finskoj i nalazi se na 'najužem' dijelu kopna između Botničkog zaljeva i Rusije. Do ruske granice manje je od 200 kilometara. Grad je kroz povijest imao važnu ulogu kao trgovačka luka prema Baltiku, Rusi su ovdje bili važni trgovački partneri, no danas malo tko na ulicama Oulua blagonaklono gleda prema susjednoj Rusiji.

Vječito neutralna Finska nakon više od stoljeća i pol politike nemiješanja također je zamjerila Rusima vojnu invaziju na Ukrajinu. Ovdašnji mediji i političari jedinstveni su u osudi, tako da svoje dojučerašnje susjeda sada nazivaju 'barbarima i zločincima'.

Unatoč stoljetnoj neutralnosti Finska ima obavezni vojnik rok i više od 900 tisuća rezervista

Ne čudi stoga da je zemlja jasno i u političkom smislu odabrala stranu i prije otprilike mjesec dana zajedno sa Švedskom uputila zahtjev za članstvom u NATO-u. I to nije bila odluka samo vladajuće stranke, već gotovo da nema političara koji ne podržava ovaj potez. Da je tako pokazuju i posljednje ankete prema kojima stranke koje podržavaju ulazak u NATO imaju rekordnu razinu podrške. Razgovarajući s lokalnim stanovništvom, jasno nam je da su se Finci opredijelili za NATO.

Foto: Dario Topić

Ipak, politika neutralnosti ne znači i vojnu zaostalost. Naime, vojni rok u Finskoj je obavezan. Traje od šest mjeseci do godinu dana, a godišnje ga prođe oko 22 tisuće ročnika. Tako zemlja od 5,5 milijuna broji preko 900 tisuća rezervista. Osim na jačanju vojske, radi se i na jačanju obrane i to sustavno. Stoga ovdje gotovo svaka zgrada ima atomsko sklonište koje se redovito održava. Ispod centra Oulua nalazi se i podzemna garaža od nekoliko tisuća kvadrata koja može poslužiti kao sklonište jer je ukopana 30 metara ispod zemlje i u slučaju opasnosti može primiti više tisuća ljudi.

Foto: Dario Topić

Osim oružja, vojska zna napraviti i dobru atmosferu

Ne čudi stoga što je vladao veliki interes Finaca za vojnu opremu koju su Obrambene snage izložile u centru grada. I mladi i stari razgledavali su brojnu vojnu opremu. Neki su se odvažili i isprobati koliko je teško nositi ručni raketni bacač. Atrakcija je bio i višecjevni raketni bacač, baš kao i brojne jurišne puške, snajperi i mitraljezi do kojih se, od broja zainteresiranih, bilo teško probiti. Atrakcija su bili i simulatori vožnje tenka za koje je također bilo nemoguće doći na red.

Osim opreme, vojska je pripremila i bogat popratni program. Da djevojke i momci ne znaju samo pucati pokazali su i prigodnim koncertom, uz koji se umjesto vojničkog graha moglo pojesti tradicionalno pecivo i popiti kava ili čaj.

Foto: Dario Topić

Ljetna turneja Obrambenih snaga obišla je 12 lokacija tijekom lipnja. Posljednje lokacije turneje su grad Rovaniemi u petak i grad Kajaani u subotu.

Sve to ne bili građanima približili vojsku uoči nikad važnijeg NATO summita 29. i 30. lipnja na kojem će se odlučivati o članstvu Finske i Švedske. 

Ako se Turska blokira Švedsku, povući će se i Finska

Podsjetimo, Turska je spremna blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO na više od godinu dana osim ako dobije jamstva te dvije zemlje da će se pozabaviti kurdskim skupinama koje Turska smatra terorističkim organizacijama. To je pitanje koje bi moglo poremetiti summit NATO-a u Madridu 29. lipnja, piše Guardian.

Foto: Nisa Özer

Turska optužuje Švedsku i Finsku da skrivaju navodne članove Kurdistanske radničke stranke (PKK) i također se protivi njihovim odlukama iz 2019. da zabrane izvoz oružja u Ankaru zbog turskih vojnih operacija u Siriji.

Foto: Dario Topić

Malo je vjerojatno da će Finska nastaviti sa zahtjevom za članstvo bez Švedske.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi se Švedska trebala pozabaviti zabrinutošću Turske. Kako piše Guardian, čini se da je Stoltenberg uvidio da planovi za brzo članstvo Švedske i Finske u NATO-u možda neće biti lako ostvarivi.

Svjesni su toga i finski političari. Ministar obrane Antti Kaikkonen nazočit će večeri ministara obrane NATO-a večeras u Bruxellesu. 

"Radujem se važnoj i ozbiljnoj raspravi o sigurnosnoj situaciji u Europi", rekao je Kaikkonen u priopćenju ministarstva, u kojem se navodi da će ministar također sudjelovati na sastanku Ukrajinske kontaktne skupine za obranu u sjedištu NATO-a, čiji je domaćin SAD.

Dan Finskih oružanih snaga
1/54

Komentara 25

SI
siny
20:55 15.06.2022.

Finsku ne bi nitko napao osim Rusije

Avatar NasaPosla
NasaPosla
08:01 16.06.2022.

Sve ovo u vezi Ukrajine se moglo riješiti,mirnim putem,tako da svi budu zadovoljni.Ovako,dok god se rat ne počne smirivati,bit će sve više članaka o dodatnom naoružavanju članica (i budućih članica) NATO-a.

IS
ispodneba
04:56 16.06.2022.

"Genijalac" Putko dobio 1800km nove granice sa NATOm!...a zaglibio u Ist. Ukrajini vec 4 mjeseca!? "Genijalac!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije